Teknisk SEO: Slik utrangerer du dine konkurrenter på internett
Store tannhjul spinner i bakgrunnen. I forgrunnen står det skrevet Teknisk SEO - Rangering for viderekommende.

Teknisk SEO: Slik utrangerer du dine konkurrenter på internett

Teknisk SEO er en ofte oversett del av søkemotoroptimalisering. Nettopp derfor kan det brukes til å utrangere dine argeste konkurrenter på nett. Her finner du ut hvordan.

Jobber du med å øke konkurransekraften til en mellomstor bedrift på nett? Da har du klikket riktig. Denne artikkelen er nemlig skrevet spesifikt til deg fordi teknisk SEO er spesielt viktig for mellomstore bedrifter.

Så klart er teknisk SEO viktig for bedrifter i alle størrelser, men små bedrifter har som regel mest å tjene på å etablere gode rutiner for grunnleggende SEO. Og store foretak rangerer ofte godt på grunn av sin digitale autoritet. Derfor er teknisk SEO mest kritisk for mellomstore bedrifter.

En mellomstor bedrift har typisk kommet til et stadium der grunnleggende SEO ikke lenger er godt nok. Når du har bygget din merkevare og skalert et foretak til mellomstort nivå, vil du som regel måtte hanskes med formidabel konkurranse om rangeringer på internett.

Da vil teknisk SEO være en nødvendighet for å skalere bedriftens synlighet i takt med resten av foretaket. Det høres kanskje ut som et ork, men se på det som en investering. Optimalisering av din tekniske SEO vil nemlig forbedre brukervennligheten på hele nettstedet ditt, og som oftest resulterer det i at alt innhold rangerer bedre i søkeresultatene.

Høres ikke det ut som en investering vel verdt din tid? I det minste bør du ta deg tid til å lese denne artikkelen som forklarer hvordan teknisk SEO brukes til å utrangere dine konkurrenter på nett.

Relevant artikkel: SEO-tips: De 10 vanligste SEO-feilene som hindrer rangering

 

Innhold

  1. Hva er teknisk SEO?
  2. Hva tjener din bedrift på å jobbe med teknisk SEO?
  3. Grunnleggende konsepter innen teknisk SEO
  4. Tekniske SEO tips du kan gjøre i dag
  5. Dine beste verktøy for analyse og overvåking av teknisk SEO
  6. Fallgruver og vanlige feil innen teknisk SEO
  7. Når bør du vurdere å ansette et digitalbyrå for teknisk SEO?
  8. Oppsummering av dagens tema
  9. FAQ om teknisk SEO

 

Hva er teknisk SEO?

Teknisk SEO er den delen av søkemotoroptimalisering som fokuserer på å forbedre nettstedets infrastruktur og tekniske aspekter, slik som indekserbarhet for Googlebots, nettstedshastighet, responsivt design, og sikkerhet. Dette gjør det enklere for søkemotorer å forstå og indeksere innholdet, samtidig som det forbedrer den generelle brukeropplevelsen.

 

Hva tjener din bedrift på å jobbe med teknisk SEO?

Teknisk SEO er en viktig del av enhver digital markedsføringsstrategi. Men som sagt er det spesielt viktig for mellomstore bedrifter fordi disse har mest å tjene på å investere i teknisk SEO. Her er noen av de viktigste tingene du oppnår:

Forbedret nettsidestruktur og brukeropplevelse

God teknisk SEO forbedrer strukturen på dine nettsider, noe som resulterer i en bedre brukeropplevelse. Dette er viktig for å tiltrekke og beholde besøkende på nettstedet, samt konvertere dem til kunder.

Forbedret synlighet i søkeresultater

Søkemotorer som Google belønner nettsteder med solid teknisk SEO. Ved å optimalisere nettstedets tekniske aspekter kan du forbedre synligheten i søkeresultatene og tiltrekke mer organisk trafikk.

Økt konverteringsrate og ROI

Et nettsted som jobber målrettet med sin tekniske SEO vil ikke bare tiltrekke flere besøkende, men også øke konverteringsraten. Dette betyr flere kunder og en høyere avkastning på investering i markedsføringskampanjer.

 

Grunnleggende konsepter innen teknisk SEO

For å få utbytte av teknisk SEO på en effektiv måte må du sette deg inn i noen grunnleggende konsepter. Merk at det finnes mange flere faktorer å optimalisere enn de vi nevner her, men disse tre bør stå øverst på lista. Når du har fått full kontroll på disse konseptene kan du kontakte oss i Tenk Digitalt, så skal vi skrive enda et innlegg kun for deg om mer avansert SEO.

Crawling og indeksering

Søkemotorer som Google bruker algoritmer (Googlebots) til å finne, skanne (crawling), indeksere og organisere innhold på internett. Teknisk SEO gjør nettstedet ditt lettere å finne og indeksere for søkemotorer.

Mobiloptimalisering

Stadig flere brukere benytter mobile enheter til å dekke sine digitale behov, derfor har mobiloptimalisering blitt en nøkkelfaktor for teknisk SEO. Et mobiloptimalisert nettsted gir en god brukeropplevelse på alle enheter og skjermstørrelser. I tillegg har det en positiv effekt på dine rangeringer på alle slags enheter og plattformer.

Relevant artikkel: Viktigheten av responsivt design og mobil SEO

HTTPS og nettsikkerhet

Sikkerhet er en prioritet for både brukere og søkemotorer. HTTPS og andre sikkerhetsfunksjoner hjelper med å beskytte brukernes data og bygge tillit, noe som også er viktig for rangering i søkemotorer.

Relevant artikkel: Cybersikkerhet: Slik sikrer du best nettsikkerhet for din bedrift

 

 

Tekniske SEO tips du kan gjøre i dag

I forrige kapittel gikk vi gjennom større, tekniske SEO-konsepter, noe som tar en del tid å utbedre. Det betyr ikke at du må vente med å forbedre din SEO. Her er noen tekniske forbedringer du raskt kan ta tak i som også er viktig for nettsiders brukervennlighet og rangering.

Optimalisering av nettsidens hastighet

En rask nettside gir en bedre brukeropplevelse og fører til høyere rangering i søkemotorer. Start med å redusere filstørrelser på videoer og bilder. Forsøk å forenkle ditt nettsidedesign så mye det lar seg gjøre, og utnytt nettleser-caching for å forbedre nettsidens hastighet.

Relevant artikkel: Netthastighet: Slik øker du bedriftsidens hastighet på internett

Riktig bruk av title tags og meta descriptions

Title tags og meta descriptions er viktige for både brukere og søkemotorer. De bør være unike, godt beskrivende og inneholde relevante søkeord for å forbedre rangeringen og tiltrekke målgruppen.

Optimalisering av URL-struktur

En godt strukturert URL gjør det lettere for søkemotorer å forstå innholdet på siden og forbedrer brukeropplevelsen. Hold URL-ene korte, konsise og unngå unødvendige detaljer.

En markedsansvarlig jobber med Google Search Console på en bærbar datamaskin for å utbedre teknisk SEO.

Dine beste verktøy for analyse og overvåking av SEO

Det finnes omtrent like mang verktøy å velge mellom der ute som det finnes SEO faktorer å fikse. Derfor har vi listet en håndfull av vår favorittverktøy som som kan hjelpe deg med å analysere og overvåke den tekniske SEO:

Google Search Console

Google Search Console er et gratis verktøy fra Google som gir innsikt i nettstedets ytelse og tekniske SEO. Det hjelper deg med å identifisere og løse eventuelle problemer som kan påvirke rangeringen i søkemotorer.

Google PageSpeed Insights

Dette er nok et gratis verktøy fra Google som hjelper deg med å måle hastigheten på nettstedet ditt og gir deg forslag til ytelsesforbedringer for både mobil og desktop. PageSpeed Insights er mer overfladisk enn Search Console, men til gjengjeld lager den en smørbrødliste over tekniske SEO-faktorer å utbedre på ditt nettsted på rekordtid.

Ahrefs

Ahrefs er et fantastisk SEO-verktøy. Det gir deg innsikt i alle SEO-faktorer som gjør seg gjeldende på ditt nettsted, inkludert teknisk SEO. Dette er verktøyet for deg som virkelig vil sette deg inn i SEO og ta nettstedet til et profesjonelt nivå på egen hånd. Vær obs på at Ahrefs har en ganske bratt læringskurve.

Screaming Frog

Screaming Frog er en crawler som skanner nettstedet ditt og gir deg en liste over alle URL-er og de tekniske detaljene om hver side, for eksempel statuskoder, metatagger, tittel, bilder og lenker. Du kan bruke Screaming Frog til å finne tekniske problemer som døde linker, duplisert innhold og feil i omdirigeringer.

Sitebulb

Sitebulb fokuserer på å gi deg en mer helhetlig rapport om nettstedet ditt og gir deg innsikt i alt fra tekniske SEO-problemer til innholdsanalyse og brukervennlighet. Sitebulb bruker en kombinasjon av crawler-teknologi og datavisualisering for å gi deg en mer omfattende rapport om nettstedets helse og ytelse.

WebPageTest

WebPageTest er et gratis verktøy som tester nettstedets ytelse og hastighet fra ulike geografiske steder og nettlesere. Det gir deg en detaljert rapport om nettstedets standard og gir forslag til ytelsesforbedringer.

 

 

Fallgruver og vanlige feil innen teknisk SEO

Som sagt kan det ta tid å utbedre den tekniske SEO, men ett sted må du starte. Litt lengre opp ga vi deg noen gode tips for å komme i gang, men det er like viktig å unngå de vanligste feilene. Følgende tre fallgruver bør alle mellomstore bedrifter sørge for å unngå:

Dårlig intern lenkestruktur

En dårlig intern lenkestruktur kan gjøre det vanskelig for søkemotorer å crawl og indeksere innholdet på nettstedet ditt. Pass på å bruke riktig anker-tekst og å lenke til relevante sider for å forbedre nettstedets navigasjon og rangering i søkemotorer.

Duplisert innhold og for lite fokus på kvalitet

Duplisert innhold og lite gjennomarbeidet innhold kan skade nettstedets rangering og brukeropplevelse. Sørg for å produsere unikt og verdifullt innhold og å eliminere duplikater ved hjelp av canonical tags eller 301-videresendinger.

Mangelfull mobiloptimalisering

Å ignorere mobiloptimalisering vil føre til lavere rangeringer og tap av trafikk fra mobilbrukere. Sørg for at nettstedet ditt er responsivt og fungerer godt på alle enheter og skjermstørrelser.

 

Når bør du vurdere å ansette et digitalbyrå for teknisk SEO?

Selv om det er mulig å lære seg og implementere teknisk SEO, er det viktig å forstå at det er en kontinuerlig prosess som krever mye tid og oppmerksomhet. Tekniske SEO-faktorer må hele tiden tilpasses de siste endringene i Googles algoritmer og markedstrender for å sikre at nettstedet ditt forblir optimalisert for søkemotorer.

Dette kan være veldig ressurskrevende. Mange bedrifter velger derfor å outsource denne jobben til et profesjonelt digitalbyrå for å sikre at alt blir gjort på riktig måte og for å frigjøre tid til andre viktige oppgaver. Her er de vanligste situasjonene der det kan lønne seg å ansette et digitalbyrå:

Når du har begrenset tid eller ressurser

Hensiktsmessig utbedring av teknisk SEO krever mye tid og spesialiserte ferdigheter. Hvis du har begrenset med ressurser, kan det være mer kostnadseffektivt å ansette et digitalbyrå for å håndtere dette for deg.

Når du trenger ekspertise og veiledning

Et digitalbyrå har erfaring og ekspertise innen teknisk SEO, og kan hjelpe deg med å identifisere og løse problemer raskt og effektivt. De kan også tilby veiledning og råd for å forbedre nettstedets ytelse og rangering i søkemotorer.

Ta kontakt med oss i Tenk Digitalt for hjelp med teknisk SEO

Når du ønsker å få mest mulig ut av din digitale markedsføringsstrategi

SEO er en viktig del av en helhetlig digital markedsføringsstrategi. Ved å ansette et digitalbyrå kan du sikre at alle aspekter av strategien din, inkludert teknisk SEO, fungerer sammen for å oppnå best mulig resultater.

 

Oppsummering om Teknisk SEO

For markedsansvarlige i mellomstore bedrifter er teknisk SEO en nøkkelfaktor for å holde tritt med konkurrentene og øke bedriftens konkurransekraft på nett. Ved å forstå grunnleggende konsepter, følge tipsene i denne artikkelen og bruke gode verktøy for analyse og overvåking, kan du optimalisere nettstedet ditt og oppnå bedre rangering i søkemotorer.

Relevant artikkel: Backlinks: Slik mestrer du lenkebygging og off-page SEO

 

 

FAQ om teknisk SEO

Hva er forskjellen mellom teknisk SEO og innholdsmarkedsføring?

Teknisk SEO fokuserer på å optimalisere nettstedets tekniske aspekter, mens innholdsmarkedsføring handler om å produsere og dele kvalitetsinnhold for å tiltrekke og engasjere målgruppen.

Hvor ofte bør jeg gjennomføre sjekke teknisk SEO?

Det er lurt å gjennomføre en revisjon minst en gang i året, eller når det skjer store endringer på nettstedet ditt.

Hvordan kan teknisk SEO hjelpe bedriften å holde tritt med konkurrentene?

Teknisk SEO kan hjelpe bedriften din med å holde tritt med konkurrentene ved å forbedre synligheten i søkemotorer, øke organisk trafikk og konverteringsrater, og styrke merkevarens autoritet.

Kan jeg gjøre teknisk SEO selv, eller bør jeg ansette et digitalbyrå?

Selv om det er mulig å lære og implementere teknisk SEO selv, kan det være tidkrevende og komplekst. Å ansette et digitalbyrå kan sikre at det blir håndtert effektivt og gir de beste resultatene.

Hvordan kan jeg kontakte dere for en gratis SEO-vurdering?

Du kan ta kontakt med oss via kontaktskjemaet på vårt nettsted, e-post eller telefon:97512077  for å be om en gratis SEO-vurdering.

 

Kilder og nyttig lesestoff

Backlinko: Technical SEO: The Definitive Guide
CognitiveSEO: Technical SEO Checklist – The Roadmap to a Complete Technical SEO Audit
Google Developers: Technical SEO Techniques and Strategies
Hubspot: The Ultimate Guide to Technical SEO

Del denne artikkelen

Jan Storehaug

Jan Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!