Backlinks: Slik mestrer du lenkebygging og off-page SEO - Tenk Digitalt
En laptop står åpen på en kontorpult. På skjermen står det skrevet "backlinks" ved siden av grafikk som viser to sammenkoblede linker, i bakgrunnen er et stort kart over lenkebygging.

Backlinks: Slik mestrer du lenkebygging og off-page SEO

Vi skal ikke lyve, det er utfordrende å jobbe med backlinks, lenkebygging og off-page SEO. Men det må til for å slå dine argeste konkurrenter på internett.

Vi skal nå avsløre hemmelighetene bak effektiv lenkebygging og off-page SEO. Her lærer du de beste strategiene og taktikkene for å skape gode backlinks som hjelper deg med å bygge autoritet, øke din synlighet og skaffe flere kunder på nett.

Har du full kontroll på grunnleggende SEO? Hvis ikke, får du en grundig innføring i vår guide til søkemotoroptimalisering.

 

Innhold

  1. Hva er backlinks?
  2. Hva er digital autoritet?
  3. Hva er lenkebygging?
  4. Hva er off-page SEO?
  5. Lag et nettsted som fortjener naturlige backlinks
  6. Metoder for å skaffe backlinks
  7. Vurdering av backlink-kvalitet og relevans
  8. Identifisere konkurrenters backlink-strategi
  9. Verktøy for å analysere backlinks
  10. FAQ om backlinks, lenkebygging og off-page SEO

 

Hva er backlinks?

Backlinks er inngående lenker til ditt nettsted fra andre nettsteder. Om du har mange backlinks forteller det Google at folk har tiltro til nettstedet ditt, at du kan ditt fag og at du produserer kvalitetsinnhold som målgruppen din verdsetter.

Men alle backlinks er ikke like. Noen styrker din merkevare, mens andre skader den. Om du får en backlink fra norske myndigheter er den uendelig mye mer verdifull enn en backlink fra bloggen til fetteren din på Gjøvik.

Men før vi kommer til vurdering og skaffing av backlinks for å styrke din merkevare, må vi forklare hvordan linker tolkes og verdsettes av søkemotorer. Det hele starter med at Google vurderer din komplette linkeportefølje for å avgjøre din digitale autoritet.

 

Hva er digital autoritet?

Det finnes to typer digital autoritet: Domeneautoritet og sideautoritet. Disse forteller Google hvilken autoritet du har i din bransje på internett. Sideautoriteten er hvor sterkt dine enkeltsider står i forhold til andre sider om samme temaer. Domeneautoriteten er hvor sterkt hele nettstedet ditt står i forhold til de sterkeste konkurrentene i din bransje.

Det vil altså si at hver eneste landingsside, bloggpost og artikkel som publiseres på nett settes opp mot og vurderes i forhold til lignende innhold. For eksempel, vil denne artikkelen om backlinks settes opp mot andre artikler om backlinks og få en sideautoritet basert på dette.

Jo mer innhold du produserer om et gitt tema, jo bedre blir din autoritet på dette feltet. Denne artikkelen du leser nå faller under kategorien søkemotoroptimalisering og vil styrke Tenk Digitalt sin autoritet om SEO.

Men fordi Tenk Digitalt er et komplett digitalbyrå som tilbyr forskjellige tjenester, må vi bygge vår digitale autoritet på mange felt. Enkeltsider bygger autoritet på temaene de omhandler. Den samlede autoriteten på all temaene du rangerer for på internett er utgangspunktet for domeneautoriteten.

Du kan med andre ord bygge autoritet ved å produsere store mengder innhold, men det krever hardt arbeid og tar tid. Derfor benytter mange en alternativ metode for å bygge autoritet; å skaffe seg backlinks gjennom lenkebygging.

 

Hva er lenkebygging?

Enkelt sagt, er lenkebygging en slags nettverksbygging for nettsteder. Om du skaffer relevante backlinks fra nettsteder med tilknytning til din målgruppe vil du åpne digitale trafikkårer for flere brukere og mulige kunder til dine nettsider.

Men det handler ikke bare om å få så mange lenker som mulig. Det er en kunst å skape relevante koblinger som tiltrekker seg både søkemotorer og brukere. Faktisk vil Google rynke på nesen om du har en haug med lenker fra irrelevante nettsteder.

I verste fall, om du har en masse lenker fra sider med irrelevant innhold eller spam, kan det resultere i dårligere rangeringer på Google. Derfor er det viktig å holde kontroll på dine backlinks, men dette kommer vi tilbake til litt lenger ned i teksten.

 

Hva er off-page SEO?

Det ligger i navnet hva off-page SEO er. Det har ingenting å gjøre med tingene som skjer på ditt eget nettsted. I stedet handler off-page SEO om å jobbe med de eksterne faktorene som påvirker din synlighet på internett.

Viktige aspekter av off-page SEO inkluderer lenkebygging, markedsføring i sosiale medier, influencer-samarbeid, gjesteblogging, omtaler og delinger av innholdet ditt på andre nettsteder. Disse aktivitetene bidrar til å øke synligheten, omdømmet og autoriteten til nettstedet ditt, noe som kan generere mer organisk trafikk.

Motstykket til off-page SEO er on-page SEO, som er synlige optimaliseringer du gjør på ditt eget nettsted. Glem heller ikke teknisk SEO, som er de usynlige synlighetsfaktorene bak kulissene på alle nettsider.

Lenkebygging handler om å skaffe backlinks. De fungerer som stemmer fra andre nettsteder som sier: «Dette nettstedet er verdt å besøke». Når mange troverdige nettsteder lenker til deg, signaliserer det at ditt nettsted er pålitelig og verdt å vise høyere opp i søkeresultatene.

Med andre ord, backlinks kan være nøkkelen til å rangere høyere og øke synligheten til nettstedet ditt. Og da har vi kommet til dagens sentrale spørsmål. Hvordan får du flere backlinks? I hovedsak finnes det to måter: Først og fremst må du lage et nettsted som folk vil linke til. Deretter kan du ta iverksette metoder som gir deg verdifulle backlinks.

 

Lag et nettsted som fortjener naturlige backlinks

Når det gjelder lenkebygging, er det ingen snarveier eller triks som gjør grunnarbeidet enklere. Men om du gjør deg flid og legger et godt grunnlag, kan du oppleve å bli belønnet med naturlige backlinks, som er lenker du får uten å be om dem. La oss derfor se på hva som skal til for å skaffe naturlige backlinks.

1. Sørg for å produsere relevant kvalitetsinnhold

En av de beste måtene å gjøre seg fortjent til verdifulle backlinks er å produsere innhold av høy kvalitet som er relevant for målgruppen din. Ingen ønsker å lenke til innhold som er uinteressant, dårlig skrevet eller ikke tilfører verdi.

Derfor bør du investere tid og krefter i å produsere grundig undersøkte artikler, informative veiledninger eller engasjerende historier. Dette øker sjansene betraktelig for at andre nettsteder ser verdien i det du gjør og linker til deg.

Les mer: Innholdsmarkedsføring: Slik engasjerer du flere kunder på nett

2. Sørg for at nettstedet ditt er brukervennlig

En annen viktig faktor som bidrar til å skaffe naturlige backlinks er å tilby en utmerket brukeropplevelse på nettstedet ditt. Dette innebærer rask lasting av sider, enkel navigering og responsivt design som fungerer godt på forskjellige enheter.

Relevant artikkel: Viktigheten av responsivt design og mobil SEO

Når brukere opplever en sømløs og fornøyelig opplevelse på nettstedet ditt, er de mer tilbøyelige til å dele og linke til det, rett og slett fordi de tar seg tid til å utforske mer. Om nettstedet laster sakte og har en forvirrende navigasjon er det stor sjanse for at brukerne forlater nettstedet lenge før de ser at du har masse godt innhold å tilby.

3. Vær aktiv i bransjen

Lenkebygging handler også om å bygge relasjoner med andre nettstedseiere og innholdsprodusenter. Ved å etablere et nettverk av relevante og autoritative nettsteder kan du øke sjansene for å få naturlige backlinks.

Dette kan oppnås gjennom gjensidige lenkeavtaler, samarbeid om innhold eller deltakelse i bransjerelaterte arrangementer. Ved å bygge opp et sterkt nettverk av relevante kontakter, kan du utvide mulighetene for å skaffe verdifulle backlinks.

4. Tenk utenfor boksen og vær innovativ

I dagens konkurransemarked er det ofte ikke nok å produsere kvalitetsinnhold, du må også tilby noe som konkurrentene ikke har. Det kan du oppnå ved å hente informasjon fra nye forskningsrapporter, akademiske ressurser, eller alternative undersøkelser.

Å skape unikt innhold er en sentral strategi for å skaffe backlinks. Vær kreativ, tenk på hvordan innholdet ditt kan angripes fra nye vinkler. Du kan for eksempel publisere dyptgående veiledninger, casestudier, bransjeanalyser eller intervjuer med eksperter. Hvis du tilbyr unikt og verdifullt innhold, øker sjansen for at andre nettsteder vil linke til det for å berike sine egne artikler eller ressurser.

 

En kontorarbeider jobber med lenkebygging på tre forskjellige enheter - iPad, laptop og stasjonær PC.

Metoder for effektiv lenkebygging

Å vente på naturlige backlinks er ikke noe for utålmodige sjeler. Det tar ofte lang tid, og derfor er det vanlig å komplimentere kvalitetsproduksjon med forskjellige metoder som kan bidra til å skape koblinger av høy kvalitet. Her er noen av de mest utbredte metodene for effektiv lenkebygging.

1. Tilby din ekspertise til andre nettsteder

Gjesteblogging og bidrag til eksterne nettsteder er en utbredt metode for å skaffe relevante backlinks. Ta kontakt med relevante nettsteder i din bransje og spør om du kan skrive gjesteposter eller bidra med eksklusivt innhold.

Dette vil som regel belønnes med backlinks og økt synlighet til ditt eget nettsted. Det er viktig å velge nettsteder som har en høy autoritet og et engasjert publikum for å maksimere effekten av gjesteblogging.

2. Infografikker og visuelt innhold

Infografikker og visuelt innhold har en tendens til å tiltrekke seg oppmerksomhet og delinger fordi det er iøynefallende og understreker poenger raskere enn tekst. Derfor kan det lønne seg å designe infografikker og bildemateriell.

Det behøver ikke å ta lang tid, eller å se fantastisk ut. Så lenge budskapet er tydelig, og designet er ryddig, er sjansene gode for at andre nettsteder vil ønske å linke til det. Pass på å legge inn en lenke til nettstedet ditt i infografikken eller beskrivelsen, slik at andre kan kreditere deg og legge inn backlinks.

3. Omtaler og anmeldelser

Hvis du skriver ærlige og troverdige omtaler eller anmeldelser av relevante produkter eller tjenester kan det føre til gode backlinks. Det kan nemlig tiltrekke oppmerksomheten til produsenter eller leverandører som vil linke til din omtale.

Sørg for at omtalen er grundig og objektiv for å opprettholde din integritet og troverdighet. Pass også på å informere produsenter eller leverandører om din omtale. Dette kan være en veldig potent form for lenkebygging, spesielt om nettstedet ditt er driver med kjøp og salg av produkter og tjenester med stort digitalmarked.

4. Bygge lenker gjennom sosiale medier

Dette er strengt tatt en tilleggsstrategi som kan støtte din lenkebygging. Ved å dele og markedsføre innholdet ditt på sosiale medier kan du tiltrekke oppmerksomhet fra brukere og potensielle nettstedseiere som kan lenke til deg.

Sørg for å inkludere lenker til nettstedet ditt på dine sosiale medieprofiler og i hver post du publiserer. Ikke glem å oppmuntre til deling og engasjement for å øke mulighetene for å få verdifulle backlinks.

Les mer: Markedsføring i sosiale medier: 11 steg for å lykkes

 

Vurdering av backlink-kvalitet og relevans

Når det kommer til lenkebygging og off-page SEO, er det ikke bare antallet backlinks som betyr noe, men også kvaliteten og relevansen av disse lenkene. Her er noen viktige faktorer du bør tenke på når du vurderer kvaliteten på backlinks:

1. Kildens autoritet og pålitelighet

Det er viktig å få backlinks fra nettsteder som har høy autoritet innenfor din bransje. Søkemotorer som Google ser på slike nettsteder som mer pålitelige og vil derfor legge større vekt på backlinks fra dem.

En viktig del av enhver strategi for lenkebygging er å nøye vurdere omdømmet til nettstedet som linker til deg. Sjekk deres domeneautoritet og relevans. Moz har et veldig hendig gratisverktøy for dette formålet: Moz DA PA Checker

2. Relevans til nettstedets tema

Backlinks fra nettsteder som er relevante for ditt eget nettsteds tema eller bransje, er alltid mer verdifulle. Søkemotorer ser nemlig større nytteverdi i naturlige forbindelser mellom nettsteder. I tillegg vil en backlink fra en relevant kilde indikere at ditt nettsted er anerkjent og verdt å referere til innenfor ditt felt.

3. Ankertekst

Ankertekst er den klikkbare teksten som brukes i en backlink. Det er viktig at denne teksten er beskrivende og indikerer hva linken leder til. Dersom du får en backlink kan du be om at denne utformes på best mulig måte for ditt formål.

Unngå overflødige eller generiske ankertekster som «klikk her» eller «les mer». Det er mye mer hensiktsmessig at ankerteksten inneholder relevante søkeord eller en kort beskrivelse av innholdet på siden din.

4. Dofollow vs. nofollow-lenker

Når det gjelder backlinks, er det forskjell på dofollow- og nofollow-lenker. Dofollow-lenker tillater søkemotorer å følge lenken og gi verdi til nettstedet ditt. Nofollow-lenker derimot, informerer søkemotorer om at de ikke skal følge lenken.

Mens dofollow-lenker er mer verdifulle for SEO, betyr ikke det at nofollow-lenker er uten verdi. Nofollow-lenker kan fortsatt drive trafikk til nettstedet ditt og bidra til økt synlighet.

 

Uønskede backlinks og disavow-verktøy

Selv om backlinks er viktige for SEO, er det viktig å være obs på at uønskede eller dårlige backlinks kan ha negativ virkning på rangering. Det er derfor viktig å være oppmerksom på og håndtere slike lenker. Her er noen gode tips å ta med seg:

1. Identifisering av dårlige backlinks

Det finnes en rekke verktøy som du kan bruke til å analysere din backlink-profil og identifisere eventuelle dårlige eller spam-lenker. (Disse verktøyene listes litt lenger ned i teksten.) Vær på utkikk etter lenker fra nettsteder med lav DA, lenker med misvisende ankertekst, eller lenker fra sider som er flagget for spam.

2. Konsekvenser av dårlige backlinks

Hvis du har mange svake eller misvisende linker kan søkemotorer som Google tolke det som et forsøk på å manipulere rangeringen. Dette kan straffes ved å senke synligheten eller til og med utestenge nettstedet ditt fra søkeresultatene. Det er derfor viktig å håndtere dårlige backlinks på en proaktiv måte.

3. Bruk av Google Disavow-verktøy

Hvis du oppdager dårlige eller uønskede backlinks som du ikke kan fjerne manuelt, kan du bruke Google Disavow-verktøyet. Dette verktøyet lar deg informere Google om hvilke lenker du ønsker å ignorere eller disavow i forhold til søkemotorrangeringen.

4. Vær forsiktig med bruk av Disavow da det kan få kjipe konsekvenser

Feil bruk kan skade rangeringen din: Hvis du ved en feiltagelse merker en god lenke med disavow, kan det ha en negativ innvirkning på din SEO-rangering. Husk at ikke alle lenker med lav autoritet nødvendigvis er skadelige.

Det kan være vanskelig å gjenopprette lenker: Når du har bedt Google om å ignorere en lenke, kan det være utfordrende å få Google til å gjenkjenne den igjen, selv om du fjerner den fra disavow-filen din.

Det er generelt en siste utvei: Google råder generelt til å bruke Disavow-verktøyet som en siste utvei. Prøv først å få fjernet uønskede lenker ved å kontakte eieren av nettstedet eller ved hjelp av en SEO-tjeneste.

 

Identifisere konkurrenters backlink-strategi

For å lykkes fullt ut med lenkebygging er det ofte nødvendig å studere og lære av dine konkurrenter. Ved å identifisere deres backlink-strategi kan du få verdifull innsikt i hva som fungerer i din bransje og tilpasse dine egne tiltak deretter. Her er noen steg du kan følge for å analysere konkurrentenes backlink-strategi:

1. Identifiser dine argeste konkurrenter

Identifiser nettstedene som konkurrerer om de samme nøkkelordene og målgrupper som deg. Disse konkurrentene vil være dine primære fokusområder for analyse.

2. Analyser konkurrentenes backlink-profil

Bruk verktøyene vi lister i neste kapittel for å analysere konkurrentenes backlink-profil. Se etter antall backlinks, kvaliteten av lenkene, domeneautoritet og ankertekster som brukes. Dette vil gi deg en oversikt hva konkurrentene vektlegger, hvor de kultiverer sine nettverk, og hvilke samarbeidspartnere de jobber tettest med.

3. Identifisere lenkebyggingsteknikker som fungerer for dem

Når du har analysert konkurrentenes backlink-profiler, se etter felles mønstre eller strategier som ser ut til å være effektive. Dette kan inkludere gjesteblogging på bestemte nettsteder, deltakelse i bransjerelaterte arrangementer, samarbeid med influencere eller opprettelse av verdifullt innhold som tiltrekker seg lenker.

Identifisering av disse teknikkene vil hjelpe deg med å forstå hva som fungerer i din bransje og gi deg ideer til å forbedre din egen lenkebyggingsstrategi.Det er viktig å merke seg at ikke alle teknikker som fungerer for dine konkurrenter, vil være effektive for deg. Det er nødvendig å tilpasse og eksperimentere for å finne de beste tilnærmingene for ditt nettsted.

 

En kontorarbeider trykker på ikoner på en virituell skjerm. Under ikonene står det skrevet off-page SEO.

Verktøy for å analysere backlinks

De fleste bedrifter som lykkes med lenkebygging og off-page SEO har tilgang til pålitelige verktøy. Disse verktøyene kan gi deg innsikt i din egen og konkurrentenes backlink-profil, og hjelpe deg med å identifisere muligheter for forbedring. Her er noen av de mest populære verktøyene som brukes til å analysere backlinks:

1. Ahrefs

Ahrefs er et av de mest omfattende verktøyene for SEO-analyse. Med sin Backlink Checker kan du utforske din backlink-profil, oppdage nye lenker og overvåke endringer over tid. Verktøyet tilbyr også konkurrentanalyse, måling av domeneautoritet og en rekke andre nyttige funksjoner.

2. Moz Link Explorer

Moz er en velkjent aktør i SEO-verdenen, og deres Link Explorer gir deg muligheten til å analysere backlinks for ditt nettsted. Du kan se din domeneautoritet, utforske lenker, evaluere spamscore og få innsikt i konkurranseanalyse.

3. SEMrush

SEMrush er et alt-i-ett SEO-verktøy som også tilbyr dybdeanalyse av backlinks. Med deres Backlink Analytics-verktøy kan du evaluere ditt nettsteds backlink-profil, identifisere nye lenker, sjekke domeneautoritet og sammenligne med konkurrenter. SEMrush gir også innsikt i ankertekster, refererende domener og mer.

4. Majestic SEO

Majestic SEO er spesialisert på backlink-analyse og gir omfattende innsikt i din backlink-profil. Verktøyet tilbyr funksjoner som Trust Flow, Citation Flow og Topical Trust Flow, som hjelper deg med å evaluere kvaliteten og relevansen av dine backlinks. Du kan også utforske konkurrentenes backlink-profiler for å få inspirasjon til din egen lenkebyggingsstrategi.

Relevant artikkel: SEO-tips: De 10 vanligste SEO-feilene som hindrer rangering

 

FAQ om backlinks, lenkebygging og off-page SEO

Hvor lang tid tar det å se resultater av lenkebygging?

Hvor lang tid det tar å se resultater av lenkebygging kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert konkurransesituasjonen, nettstedets autoritet og kvaliteten på lenkene du bygger. Generelt sett tar det tid å bygge en solid og pålitelig lenkeprofil. Det kan ta flere uker eller til og med måneder før du ser betydelige resultater. Det er viktig å være tålmodig og fortsette å implementere en effektiv lenkebyggingsstrategi over tid for å oppnå ønskede resultater.

Er det bedre å ha få kvalitetslenker eller mange lavkvalitetslenker?

Kvalitet er viktigere enn kvantitet når det gjelder lenkebygging. Å ha få kvalitetslenker fra autoritative og relevante nettsteder vil gi bedre resultater enn å ha mange lavkvalitetslenker.

Hvordan kan jeg finne relevante influencere for samarbeid?

Å finne relevante influencere for samarbeid kan være en effektiv strategi for å bygge kvalitetslenker og øke synligheten din. Du kan starte med å identifisere nøkkelord og temaer som er relevante for din bransje. Bruk deretter disse nøkkelordene til å utføre søk på sosiale medieplattformer, bloggnettverk og influencer-databaser. Gjennomgå influencernes profiler og vurder deres engasjement, publikum og innholdskvalitet for å sikre at de passer til dine mål og verdier. Når du har identifisert relevante influencere, kan du kontakte dem med en personlig og velutformet forespørsel om samarbeid.

Hvordan kan jeg måle effektiviteten av mine backlinks?

Google Analytics er et kraftig verktøy som lar deg spore trafikk og konverteringer som kommer fra backlinks. Du kan opprette egendefinerte kampanje- eller sporingskoder for å identifisere besøkende som kommer fra spesifikke lenker. I tillegg kan du overvåke søkeordsposisjoner og rangeringer for å se om backlinks har bidratt til å forbedre synligheten din i søkeresultatene.

 

Oppsummering om backlinks, lenkebygging og off-page SEO

Backlinks, lenkebygging og off-page SEO påvirker søkemotorrangeringer og synlighet. Nøkkelfaktorene for vellykket lenkebygging inkluderer kvalitet, relevans og bruk av riktige lenketeknikker.

For å styrke din lenkebygging er det også viktig å måle effektiviteten av backlinks gjennom analyse av trafikk, konverteringer og rangeringer, samt å identifisere og ta kontroll over dårlige backlinks.

Denne guiden har gitt deg en grundig forståelse av lenkebygging og off-page SEO. Ved å utvikle gode backlinksstrategier og følge kunstens regler for lenkebygging, kan du styrke din digitale autoritet og bli mer synlig i søkeresultater på internett.

Relevant artikkel: Content marketing: 10 tips for effektivisert innholdsmarkedsføring

 

Kilder og annet nyttig lesestoff

Delante: The Best Link Building Strategies Experts Recommend Using

Digital Scholar: Off-Page SEO Techniques: Top 10 Techniques That Work Now!

Journal of Computer Science: Backlink Analysis Using Mozrank Algorithm of Blogs

Landscape Leadership: 5 Critical Off-Page SEO Mistakes to Avoid

Moz: Link Building & Link Earning Tactics: The Professional’s Guide to SEO

Search Engine Journal: How To Get Quality Backlinks: 12 Ways That Really Work

 

Del denne artikkelen

Jan Storehaug

Jan Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!