Viktigheten av responsivt design og mobil SEO - Tenk Digitalt
En utvikler tester responsivt design og mobil seo på telefon. I bakgrunnen står en skjerm med samme innhold i en annen layout.

Viktigheten av responsivt design og mobil SEO

Med responsivt design og mobil SEO sørger du for at nettstedet ditt dukker opp i mobilsøk på dine produkter og tjenester. Her lærer du å gjøre nettsidene dine mobilvennlige.

Har du noen gang lurt på hvorfor noen nettsider fungerer perfekt på alle enheter, mens andre frustrerer vettet av deg? Svaret er responsivt design! Stadig mer netthandel starter med et mobilsøk. Om du ikke tilpasser nettstedet ditt med responsivt design, taper du kunder.

Jeg skal nå gi deg en grundig innføring i hva responsivt design og mobil SEO innebærer. Deretter vil jeg fortelle hvordan du kan bruke denne kunnskapen til å lage et universelt fungerende nettsted som ikke utelukker en eneste kunde.

 

Innhold

  1. Hva er responsivt design?
  2. Fordelene med responsivt design
  3. Hva er mobil SEO?
  4. Slik implementerer du responsivt design
  5. Responsivt design og mobil SEO oppsummert
  6. FAQ om responsivt design og mobil SEO

 

Hva er responsivt design?

Responsivt design er webutvikling som sikrer at nettsidene dine fungerer optimalt på alle slags enheter og alle skjermstørrelser uansett hvilken nettleser som benyttes. Det handler rett og slett om å gjøre nettstedet ditt tilgjengelig for alle brukere.

Responsivt design høres kanskje enkelt ut, man det kan by på hodebry å lage nettsteder som automatisk tilpasser seg alt fra store TV-skjermer til mobilsøk på minimale skjermflater. Det innebærer nemlig at designelementer som menyer, knapper, bilder og tekst skaleres og omorganiseres slik at de passer perfekt på enhver skjerm.

Det hjelper ikke å ha den beste nettsiden i verden om den ikke er optimalisert for mobilsøk. Hver side på nettstedet må testes på mobile enheter for å sikre at brukeropplevelsen er like god som på nettbrett, laptop eller PC. Pass på at nettstedet laster raskt, at navigasjonen er enkel og at innholdet er tydelig og lesbart. Og glem aldri mobil SEO, som vi straks kommer tilbake til.

Relevant artikkel: Apputvikling: Fra ide til lansering

 

Fordelene med responsivt design

Den største fordelen med responsivt design er at nettsidene dine blir tilgjengelige for flere potensielle kunder, men det er ikke alt. Når du tar i bruk responsivt design medfører det en rekke fordeler som kan trekke flere kunder til nettsidene, øke dine konverteringsrater og styrke bedriftens merkevare.

Forbedret brukeropplevelse

Responsivt design forbedrer brukeropplevelsen ved å tilpasse nettsider til hver enkelt bruker sin enhet. Dette gjør at besøkende kan navigere enkelt og effektivt, uansett om de fant nettstedet ditt via mobilsøk, nettbrett eller stasjonær datamaskin. Poenget er at alle får en god brukeropplevelse, noe som øker sjansen for konvertering.

Økt mobiltrafikk

Ettersom stadig flere bruker mobile enheter for å surfe på nettet, er det viktig å optimalisere alle nettsider for mobilsøk. Responsivt design kan øke mobiltrafikken fordi folk heller vender tilbake til en side som fungerer godt på mobil. Det er også derfor at responsivt design har blitt en viktig del av mobil SEO, og dermed påvirker om nettsidene dukker opp i mobilsøk eller ikke.

Økt rangering og synlighet på Google

Responsivt design er ikke bare nøkkelen til økt mobiltrafikk, det påvirker nettstedets synlighet på Google på alle slags enheter. Google har nemlig innført mobilvennlighet som en generell rangeringsfaktor, noe som betyr at responsivt design resulterer i bedre rangeringer i søkemotorer. Dette kan igjen føre til økt organisk trafikk og konverteringer.

Redusert vedlikeholdsarbeid

Når du først har utviklet et nettsted med responsivt design trenger du som regel ikke å passe på at dette er optimalisert for mobilsøk hver gang du legger ut noe nytt. Når du publiserer nye bloggposter for eksempel, vil disse automatisk tilpasses for alle slags enheter. På sikt kan dette spare deg mye tid og ressurser, samt ivareta konsekvent godt nettsidedesign.

 

Hva er mobil SEO?

Mobil SEO er optimalisering av nettsider for bedre synlighet og brukervennlighet på mobile enheter, som smarttelefoner og nettbrett. Dette innebærer å forbedre lastehastigheten, tilpasse designet til forskjellige skjermstørrelser, og tilrettelegge innhold og søkeord for mobilbrukere.

Mobil SEO er en uunnværlig del av enhver moderne markedsføringsstrategi. I vår digitale tidsalder har mobilsøk blitt en naturlig del av hverdagen. Derfor er det viktig å ha nettsider som er mobiloptimalisert for å tiltrekke seg og beholde kunder. Google legger som sagt stadig mer vekt på mobilvennlighet som en rangeringsfaktor, og dermed har mobil SEO blitt avgjørende for bedrifter som ønsker å bli funnet på nettet.

Tekniske faktorer som påvirker mobil SEO

En av de viktigste faktorene når det kommer til å optimalisere nettsider for mobilsøk er å sørge for rask lastetid. Dette kan oppnås ved å minimere ressursbruk, optimalisere bilder og benytte responsivt design for tilpassing til mobilsøk.

Det er også viktig å fokusere på brukervennlig navigasjon og design for mobilbrukere, da dette bidrar til å engasjere dem til å bruke mer tid på nettstedet. Sørg for at teksten er leselig, og at knapper og lenker er tydelig beskrivende slik at alle skjønner funksjonen av disse.

Les mer: Teknisk SEO: Slik utrangerer du dine konkurrenter på internett

Innhold og nøkkelord i forhold til mobil SEO

Når det gjelder innhold, må dette alltid holde høy kvalitet for å rangere bra. I tillegg bør innholdet tilpasses for mobilbrukere. Husk at folk ofte bruker mobilen til å søke etter informasjon i farta. De er som oftest ute etter kortfattet og nyttig informasjon som er lett å forstå og konsumere på en liten skjerm.

Det har også vist seg at mobilbrukere ofte benytter andre søkeord enn de som søker på en stasjonær datamaskin. Derfor kan det være lurt å utføre en egen søkeordanalyse for mobilbrukere. Om du gjør dette til en rutine når du produserer innhold, øker sjansen for å rangere høyere på Google og tiltrekke flere besøkende til nettsiden din.

 

Slik implementerer du responsivt design og mobil SEO

Er du klar til å ta steget og implementere responsivt design på nettsiden din? Her får du en trinnvis guide for å tilrettelegge ditt nettsted for mobilsøk. Slik kan du sikre at nettsidene dine fungerer effektivt på alle enheter og skjermstørrelser.

Velg riktig rammeverk

Det finnes flere rammeverk som kan hjelpe deg med å lage en responsiv nettside, slik som Bootstrap og Foundation. Begge disse rammeverkene inneholder forhåndsbygde komponenter og stiler som kan tilpasses nettsiden din, noe som gjør det enklere å implementere responsivt design.

Både Bootstrap og Foundation kan eksempelvis brukes sammen med WordPress for å utvikle responsivt design. Mange WordPress-temaer er bygget på disse rammeverkene, noe som gir en solid struktur for responsivt webdesign og gjør prosessen enklere for utviklere og designere.

For å integrere Bootstrap eller Foundation i et WordPress-prosjekt, kan du enten velge et eksisterende tema som er bygget på disse rammeverkene eller utvikle et tilpasset tema ved å inkludere de nødvendige filene og komponentene fra rammeverkene. Dette gir en god basis for mobil SEO og tilpassing til mobilsøk.

Tilpass design og layout

Når du har valgt et rammeverk, er neste skritt å sørge for at nettsidens layout og design tilpasser seg ulike skjermstørrelser og enheter. Dette innebærer å tenke nøye gjennom hvordan innholdet skal organiseres og vises. Ofte vil det være hensiktsmessig å benytte en flytende layout.

Optimaliser lastehastighet

Reduser filstørrelser, komprimer bilder og minimer bruk av tunge ressurser som skript og store mediefiler. Bruk nettverksverktøy som Google PageSpeed Insights for å identifisere ytelsesproblemer og få forslag til forbedringer.

Brukervennlig navigasjon

På grunn av begrenset skjermplass på mobile enheter, bør du vurdere å bruke kompakte navigasjonsløsninger som hamburgermeny, rullegardinmeny eller kategorimeny. Dette gjør det enkelt for brukere å navigere uten at menyene opptar for mye plass på skjermen.

Menypunktene bør være tydelige og beskrivende, slik at brukerne enkelt forstår hva de betyr og hva de kan forvente når de klikker på dem. Unngå tekniske uttrykk og bruk heller klare og enkle navn.

Sørg også for at alle klikkbare elementer, som lenker og knapper, er store nok og har tilstrekkelig avstand til andre elementer for å unngå feilklikk. Da blir navigasjonen mer brukervennlig på små skjermer.

Velg farger og skrifttyper som er lette å lese og har god kontrast, slik at navigasjonen er tydelig og tilgjengelig for alle brukere, inkludert de med nedsatt syn.

Sist, men ikke minst, unngå tunge skript og ressurser som kan føre til treghet, og prioriter viktige lenker. Plasser de viktigste sidene og funksjonene på nettstedet øverst i navigasjonsstrukturen. Det gjør det enklere for brukerne å finne det de leter etter.

Planlegg innholdsproduksjon for best mobilvennlighet

Planlegging av innholdsproduksjon for best mobilvennlighet er ingen heksekunst, det gjelder bare å ha tungen rett i munnen. Et av de beste rådene jeg kan gi deg er å plassere det viktigste innholdet øverst på siden, slik at du er sikker på at dette blir sett. Men før du kommer så langt, kan du gjøre følgende grep som tilpasser innholdet til mobilsøk:

Skriv kort og konsist

Mobilbrukere har ofte kortere oppmerksomhetsspenn og leser innhold i farten. Skriv korte og konsise avsnitt, lag punktlister, og tilpass nøkkelordene til mobilbrukere.

Lag tydelige overskrifter

Bruk informative og relevante overskrifter for å hjelpe leserne med å skanne innholdet raskt og finne det de leter etter.

Husk bildeoptimalisering

Optimaliser bilder og videoer for rask lasting og sørg for at de tilpasses automatisk til skjermstørrelsen. Unngå store og tunge mediefiler som gjør nettsiden treg på mobile enheter.

Tilpass nøkkelordene for mobilbrukere

Mobile brukere har en tendens til å benytte mer spesifikke og lokalt forankrede nøkkelord. Utfør søkeordanalyse for mobilbrukere og inkluder disse nøkkelordene i innholdet for å forbedre synligheten på Google.

Sørg for god lesbarhet

Bruk skriftstørrelser og linjeavstander som gjør det lett å lese innholdet på små skjermer. Unngå kompliserte skrifttyper og vær konsekvent med stilen gjennom hele nettstedet.

Legg til rette for klikk

Sørg for at knapper, lenker og andre interaktive elementer er store nok, og at de har nok plass på små skjermer til at de enkelt kan trykkes på med fingeren.

Les også: SEO-tips: De 10 vanligste SEO-feilene som hindrer rangering

 

Responsivt design og mobil SEO oppsummert

Responsivt design og mobil SEO er viktige faktorer for å sikre at nettsiden din fungerer optimalt på alle enheter og oppnår gode rangeringer i søkemotorer. Ved å følge tipsene i denne artikkelen og tilpasse nettsidene dine for mobilsøk kan du forbedre brukeropplevelsen, øke dine konverteringsrater og oppnå bedre resultater med din digitale markedsføringsstrategi.

 

FAQ om responsivt design og mobil SEO

1. Hva skiller responsivt design og et mobilt nettsted?

Responsivt design vil si at nettsider automatisk tilpasser seg ulike skjermstørrelser og enheter. Et mobilt nettsted er en separat versjon av nettsiden som er spesielt designet for mobilsøk. Responsivt design er generelt å foretrekke, ettersom det er mer effektivt og krever mindre vedlikehold.

2. Hva er mobil-first-indeksering?

Mobil-first-indeksering vil si at søkemotorer som Google først indekserer og vurderer den mobile versjonen av en nettside når de bestemmer rangeringen i søkeresultatene.

3. Hvordan tester jeg om nettstedet mitt er responsivt?

Du kan teste om nettstedet ditt er responsivt ved å bruke Google sitt testverktøy for mobilvennlighet. En enda enklere måte er å justere størrelsen på nettleservinduet ditt for å se om innholdet automatisk tilpasser seg. I tillegg er det alltid lurt å sjekke hvordan nettsidene dine fungerer på ulike enheter fra forskjellige produsenter, og i ulike nettlesere.

4. Hvor lang tid tar det å implementere responsivt design?

Tiden det tar å implementere responsivt design varierer i forhold til kompleksiteten på nettsiden og ressursene som er tilgjengelige. For enkelte nettsteder kan jobben være gjort på noen dager eller uker, mens mer komplekse prosjekter kan ta måneder å fullføre.

5. Hva er noen vanlige feil som gjøres med responsivt design?

Vanlige feil som gjøres med responsivt design er å ikke ta hensyn til ulike skjermstørrelser og enheter, bruke for store bilder, og å ikke optimalisere navigasjon og innhold for mobile brukere.

6. Hvordan kan jeg forbedre hastigheten på nettstedet mitt?

Noen metoder som forbedrer hastighet på nettsider er å komprimere bilder, minimere koding, bruke hurtigbufrede versjoner av sidene, og implementere teknikker som asynkron lasting av JavaScript og CSS. Du kan også vurdere å bruke et innholdsleveringsnettverk (CDN) for å redusere serverbelastningen og forbedre dine lastetider.

7. Hva er AMP og hvordan påvirker det responsivt design og mobil SEO?

Accelerated Mobile Pages (AMP) er et rammeverk utviklet av Google for å lage lynraske og mobilvennlige nettsider. AMP kan forbedre hastigheten og ytelsen til nettstedet ditt på mobile enheter, men det er ikke nødvendig å bruke AMP hvis du allerede har implementert responsivt design og optimalisert nettsiden for mobilbruk.

8. Kan jeg bruke responsivt design på en eksisterende nettside eller må jeg lage en ny?

Det er mulig å implementere responsivt design på eksisterende nettsider, men det kan være mer tidkrevende og komplekst enn å starte fra bunnen av. Du må vurdere hvor enkelt det vil være å tilpasse eksisterende designelementer og innhold til ulike skjermstørrelser og enheter. I visse tilfeller vil det være hensiktsmessig å lage en helt ny nettside som er tilpasset mobilsøk fra starten av.

 

Kilder og annet nyttig lesestoff

Backlinko: Mobile SEO: The Definitive Guide

DesignModo: Responsive Web Design: 50 Examples and Best Practices

Mailchimp: What is Mobile SEO and How Does it Differ from Desktop?

MOZ: Mobile Optimization

Search Engine Journal: Why Mobile and Desktop Rankings Are Different

Semrush: How to Do Mobile Keyword Research

Shaping Design: The ultimate guide to responsive web design

W3Schools: HTML Responsive Web Design

Del denne artikkelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!