Apputvikling: Fra ide til lansering - Tenk Digitalt
En hånd holder en telefon opp mot en skjerm for å teste apputvikling på diverse plattformer.

Apputvikling: Fra ide til lansering

Apputvikling kan skape stor fortjeneste og holde din bedrift relevant i dagens digitale forretningslandskap. Her lærer du alt om hva som skal til for å lage en app.

Apputvikling er en stadig voksende bransje som skaper nye muligheter og utfordringer for utviklere og bedrifter. Denne artikkelen forklarer hva som kreves i alle faser, fra idegenerering til lansering, for å lage en suksessfull app.

Hva gjør oss i Tenk Digitalt kvalifisert til å uttale oss om apputvikling? Vi har lang erfaring med utvikling, lansering og drifting av apper i forskjellige bransjer. Ta en kikk på disse to appene som vi har utviklet for Thrivegan (sosial medieplattform) og Voids (delingsplattform for parkeringsplasser).

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt om du trenger hjelp til apputvikling.

Innhold

 1. Gangen i en apputviklingsprosess
  Fase 1: Idegenerering og planlegging
  Fase 2: Utvikling av design og brukervennlighet
  Fase 3: Apputvikling og testing
  Fase 4: Applansering og markedsføring
  Fase 5: Vedlikehold, oppdateringer og sikkerhet
 2. Hva skal til for å lykkes med apputvikling
 3. FAQs om apputvikling
 4. Hva har vi lært om apputvikling?

 

Der er viktig å forstå gangen i apputvikling slik at du ikke kaster bort verdifulle ressurser. Om du for eksempel glemte å fokusere på brukervennlighet fra starten av, kan det bli kostbart å rette opp. Hvis du overser en av følgende faser når du lager en app, risikerer du å måtte starte helt på nytt.

 

Fase1: Før du kan lage en app må du ha en god ide

All suksessfull apputvikling starter med en god ide, men idegenerering kan være en utfordrende oppgave. Likevel er det viktig å bruke tid på å finne en ide som er original og som løser et behov hos brukerne.

Hvordan generere ideer for apputvikling?

Idegenerering for apputvikling kan gjøres på mange forskjellig måter. Uansett hvilken tilnærming du velger, må du sitte igjen med en klar forståelse av hva slags app du vil lage, og hvilken verdi den gir brukerne. Her er seks måter å komme opp med ideer til apputvikling:

 1. Identifiser problemer og utfordringer: Tenk på hvilke problemer og utfordringer din målgruppe står overfor, og se om du kan løse dem ved hjelp av en app.
 2. Analyser markedet: Studer markedstrender og se etter områder som ikke dekkes av eksisterende apper. Finn ut om folk ønsker bedre apper på dette området og vurder om du kan lage en app som møter deres behov.
 3. Snakk med andre: Snakk med venner, familie, kolleger og potensielle brukere om hva slags apper de kunne tenke seg, og hva slags funksjoner de savner.
 4. Utforsk nye teknologier: Hold deg oppdatert på de nyeste teknologiene og vurder om de kan brukes til å lage innovative apper.
 5. Bruk egne erfaringer: Vi har vel alle stått der en gang med et problem som vi så for oss at en app kunne løse. Når slike situasjoner oppstår, gjelder det å merke seg ideen og skrive den ned før den går i glemmeboka.

Når du driver med idegenerering til apputvikling er det lurt å gjøre grundige markedsundersøkelser for å sikre at ideen dekker et behov og er relevant for målgruppen din.

Planlegging av apputvikling

Planlegging av apputviklingen er viktig fordi det sikrer at prosessen går smidig og at det endelige produktet er i tråd med satte målsettinger. Lag en detaljert plan som inkluderer tidsfrister og oppgaver. God planlegging hjelper deg med å:

 1. Definere dine mål og formål: God planlegging hjelper deg med å kartlegge appens formål og hva du ønsker å oppnå med den. Dermed kan du sette spesifikke mål som vil guide utviklingsprosessen videre.
 2. Optimere ressursbruk: Planlegging gjør det mulig å kontrollere ressursbruken (tid, penger, arbeidskraft, osv.) slik at apputviklingen ikke overgår prosjektets budsjett eller tidsramme.
 3. Identifisere problemer og risiko: I planleggingsfasen er det viktig å identifisere potensielle problemer og risikoer som kan oppstå når du skal lage en app. Det tillater deg å utvikle en strategi som minsker risikoen for at problemene oppstår og minimerer konsekvensene om uhellet skulle være ute.
 4. Bestemme appens funksjoner og egenskaper: Planlegging hjelper deg med å kartlegge appens viktigste funksjoner og egenskaper. Dette vil styre videre fremdrift og sikre målrettet apputvikling.
 5. Prioritere brukernes behov: God planlegging innebærer å sette seg inn i målgruppens behov. Det er den sikreste måten å lage en app som lever opp til brukernes forventninger til funksjon og brukervennlighet.

 

Fase 2: Utvikling av design og brukervennlighet

Design i apputvikling vil si prosessen med å planlegge, utforme og utvikle det visuelle og interaktive grensesnittet til en app. Designet omfatter blant annet logoen, fargepalett, typografi, navigasjonsstrukturen og brukeropplevelsen.

Det viktigste å tenke på når du skal lage en app er at designet er enkelt og intuitivt. Det skal være enkelt å navigere seg rundt i appen. Dernest er det viktig å tenke på at den er visuelt behagelig å se på og at strukturen skaper en god brukeropplevelse

Hvordan sikre god brukervennlighet i appen?

Det er viktig å sørge for at brukerne kan finne det de leter etter raskt og enkelt. For å sikre god brukervennlighet bør utviklerne fokusere på å lage en enkel og intuitiv navigasjonsstruktur. Det innebærer god søkefunksjonalitet og at alle funksjoner er enkle å finne.

Det er også viktig å teste appen grundig på forskjellige enheter og med forskjellige brukergrupper for å sikre at den fungerer bra for alle.

Vanlige designfeil du bør unngå når du skal lage en app

De vanligste designfeilene som bør unngås er rotete navigasjonsstruktur, bruk av for mange farger/skrifttyper, dårlig kontrast mellom tekst og bakgrunn, liten skriftstørrelse og lite konsekvent design.

 

Fase 3: Apputvikling og testing

Utviklingsprosessen kan være komplisert og tidkrevende. Det er i denne fasen at utviklerne bygger appen ved hjelp av programmeringsspråk og verktøy som er spesielt designet for apputvikling. Det sier seg selv at det er viktig å benytte gode verktøy og å velge riktig programmeringsspråk for appen.

Det er også viktig å teste appen under utviklingen for å sikre at den fungerer som den skal og gir en god brukeropplevelse. Når det oppdages feil, kan disse rettes før appen lanseres.

Hvilke verktøy og programmeringsspråk trenger man for apputvikling?

Følgende verktøy og programmeringsspråk er ofte brukt til apputvikling:

 • Programmeringsspråk: Java, Kotlin, Swift, Objective-C, C++
 • Utviklingsverktøy: Android Studio, Xcode, Unity, React Native
 • Verktøy for design: Sketch, Adobe XD, Figma

Hvilke typer testing bør gjennomføres under apputvikling?

Når du skal lage en app er det viktig å teste dens funksjonalitet, ytelse, navigasjon, brukervennlighet og kompatibilitet med forskjellige enheter og operativsystemer.
Disse testene sikrer at appen din fungerer optimalt og gir en god brukeropplevelse.

En jente ser fornøyd ut med en ny app hun bruker på sin smarttelefon.

Fase 4: Applansering og markedsføring

Når appen er laget og testet kan du lansere den i appbutikker som App Store eller Google Play. Før du lanserer en app, er det viktig å lage en strategi for lanseringen. Det kan være lurt å teste den på utvalgte brukergrupper først, og deretter gjøre justeringer basert på tilbakemeldingene.

I tillegg finnes det noen smarte grep å gjøre i forkant som kan hjelpe deg med å sikre en vellykket lansering:

 1. Velg en lanseringsdato: Lanseringsdatoen bør settes god tid i forveien slik at du får tid til markedsføre appen på en hensiktsmessig måte. Det er også viktig for å sikre at alle involverte designere og utviklere har en sluttdato å forholde seg til. Ellers blir de aldri ferdig må vite.
 2. Søk om godkjenning: Før du kan lansere appen din, må du registrer og søke om godkjenning fra de plattformene den skal selges på, for eksempel Google Play eller Apple App Store.
 3. Optimaliser appen for app store: Det er uhorvelig mange apper å finne der ute. Om din app skal bli funnet av sin målgruppe, er det viktig at den optimaliseres for app store. Det vil si at du skrive en god beskrivelse, bruker riktige nøkkelord, har en attraktiv logo og gode skjermbilder.
 4. Overvåk ytelsen: Etter lansering, er det nødvendig å overvåke appens ytelse og håndtere eventuelle feil eller problemer som oppstår.
 5. Oppdater appen: Allerede før appen lanseres bør du begynne å tenke på hvilke oppdateringer du kan gjøre for å holde brukerne engasjerte og tilfredse. En suksessfull app er som regel under konstant utvikling. Nye funksjoner og forbedringer holder appen relevant over tid.

Hvordan markedsføre appen?

Markedsføring av appen er viktig for å sikre at den når ut til så mange brukere som mulig. For det første er det viktig å optimalisere appen for søk slik at den dukker opp på Google når folk søker etter løsning på problemer som appen din løser.

For det andre er det viktig å bruke visuelt tilatalende bilder og videoer i AppStore og på Google Play. Dette tiltrekker oppmerksomhet, skaper interesse og hjelper potensielle brukere med å få en bedre forståelse av hva appen din handler om.

For det tredje kan det være en god ide å lage en dedikert nettside for appen. Det er en god måte å promotere appen som samtidig gir brukerne en dypere forståelse av hva den kan gjøre.

For å nå ut til et bredt publikum, må du promotere appen din på forskjellige plattformer som sosiale medier, blogger og fora. Du kan også kontakte influensere og app-anmeldere for å få mer oppmerksomhet.

Pass på å be brukerne om å anmelde appen. Positive anmeldelser kan ha stor innvirkning på hvor godt appen din gjør det i AppStore og Google Play. Oppmuntre brukerne dine til å gi deg positive anmeldelser med en vennlig påminnelse i appen.

I starten kan betalt annonsering gi appen en god boost. Betalte annonser kan hjelpe deg med å nå ut til en større målgruppe. Prøv gjerne forskjellige annonseformater, som for eksempel bannerannonser, videoannonser og annonser på sosiale medier.

 

Fase 5: Vedlikehold, oppdateringer og sikkerhet

Vedlikehold og oppdateringer av appen er viktig for å sikre at den fungerer godt over tid. Det er viktig å jevnlig fikse eventuelle feil og mangler som oppstår.

Hvilke typer oppdateringer bør man gjennomføre?

Her er noen av de vanligste typene oppdateringer som kan være nødvendige i apputvikling:

 • Sikkerhetsoppdateringer
 • Funksjonsoppdateringer
 • Designoppdateringer
 • Ytelsesoppdateringer

Spesielt sikkerhet er en viktig faktor å tenke på. Det er viktig å beskytte brukerdata og å sikre at appen er trygg å bruke. I de fleste tilfeller vil det være hensiktsmessig å bruke kryptering og andre sikkerhetstiltak for å beskytte dataene.

Hvordan håndtere tilbakemeldinger fra brukere?

Tilbakemeldinger fra brukere er verdifulle fordi de hjelper deg med å identifisere problemer og ting som kan forbedres i appen din. Derfor bør du opprette en kanal for tilbakemeldinger, som for eksempel en e-postadresse eller et forum. Pass på å svare raskt på brukernes tilbakemeldinger og iverksett forslag som vil forbedre appen.

Vanlige feil å unngå når du utfører vedlikehold og oppdateringer

 • Å ikke oppdatere appen jevnlig.
 • Mangelfull testing før en oppdatering lanseres.
 • Å ikke kommunisere tydelig hva som har blitt endret i oppdateringen.
 • Å ignorere brukernes tilbakemeldinger.
 • Å ikke optimalisere appen for nye enheter og operativsystemversjoner.

Det er viktig å være forsiktig når man gjør vedlikehold og oppdateringer for å unngå å skape nye problemer eller frustrere brukerne. Gjennom å kommunisere klart med brukerne, teste grundig og oppdatere regelmessig kan du sikre at appen din fortsetter å møte brukernes behov og forventninger.

 

Hva skal til for å lykkes med apputvikling?

Suksesskriteriene for en app varierer ut ifra appens formål og målgruppe. Noen av de vanlige måtene å vurdere en apputviklings suksess er å se på antall nedlastinger, brukerengasjement, inntjening, og tilbakemeldinger fra brukerne.

Konkurransen i appmarkedet er hard. Det er viktig å være oppmerksom på hva som allerede finnes på markedet. For å lykkes med apputvikling er det flere sentrale faktorer som spiller inn:

Svarer appen til brukernes behov?

For å lykkes med apputvikling må du ha en god forståelse av hva brukerne dine ønsker og trenger. Utfør markedsundersøkelser, lag brukerpersonas og utfør testing for å sikre at appen din møter brukernes behov.

God design og brukervennlighet

Appen din må ha godt design og være brukervennlig for å tiltrekke og beholde brukerne. Dette innebærer enkel navigasjon, effektiv bruk av farger og typografi, og en intuitiv brukeropplevelse.

God teknisk kvalitet

Appen din må være teknisk stabil for å kunne levere en god brukeropplevelse. Dette innebærer at appen din må yte godt, laste raskt, og være kompatibel med flere enheter og operativsystemer.

Markedsføring og distribusjon

For å lykkes med apputvikling, er det viktig å ha en solid plan for markedsføring og distribusjon. Det krever gode forretningsplaner og markedsføringsstrategier for å få apper oppdaget og lastet ned av brukere.

Fortløpende oppfølging

Du må ha en plan for å opprettholde og forbedre appen din over tid, inkludert å håndtere tilbakemeldinger fra brukerne. I tillegg må appen jevnlig oppdateres med nye funksjoner og forbedringer.

Eksempler på suksessfulle apper og hvorfor de lyktes

Noen eksempler på suksessfulle apper inkluderer Instagram, TikTok, Snapchat og Spotify. Disse appene lyktes ved å være enkle, brukervennlige, og å tilby innovative funksjoner. Videre kommuniserte de tydelig appenes verdi og formål, og tilpasset seg jevnlig alle endringer i brukernes behov og preferanser.

En annen ting alle disse appene har til felles er godt etablert inntektsgenerering. Det finnes ulike måter å tjene penger på en app, for eksempel ved å ta betalt for nedlasting eller ved å tilby kjøp inne i appen. Det er viktig å ha en strategi for inntektsgenerering som både passer til appen og målgruppen.

 

FAQs om apputvikling

1. Hvor lang tid tar det vanligvis å utvikle en app?

Tiden det tar å utvikle en app varierer avhengig av appens kompleksitet og funksjonalitet. En enkel app kan ta noen uker å utvikle, mens en mer kompleks app kan ta flere måneder eller til og med år å ferdigstille.

2. Hvordan velger man riktig plattform for apputvikling?

Når du velger plattform for apputvikling, må du ta hensyn til målgruppen din og deres preferanser. Hvis målgruppen din hovedsakelig bruker iOS-enheter, bør du velge iOS-plattformen. Hvis de bruker Android-enheter, bør du velge Android-plattformen. Eventuelt kan du utvikle en hybridapp som fungerer på begge plattformer.

3. Hva er forskjellen mellom native apps og hybrid apps?

En native app er utviklet spesielt for en bestemt plattform (iOS eller Android) ved å bruke programmeringsspråk og verktøy som er spesifikke for den plattformen. En hybridapp er en app som fungerer på flere plattformer. Hybridapper utvikles vanligvis ved å bruke webteknologi som HTML, CSS og JavaScript.

4. Kan man tjene penger på en app?

Ja, det er mulig å tjene penger på en app. Du kan velge å tilby appen din gratis og tjene penger gjennom annonser eller in-app-kjøp. Alternativt kan du selge appen din direkte til brukerne.

5. Hvordan sikrer man personvern og datasikkerhet i en app?

For å sikre personvern og datasikkerhet i en app, må du sørge for at all informasjon som samles inn fra brukerne håndteres på en sikker måte. Du kan inkludere funksjoner som autentisering og kryptering for å beskytte brukernes data. Du må også overholde lover og forskrifter om personvern og datasikkerhet, slik som GDPR og CCPA.

6. Hvordan finner jeg ut hva som fungerer og hva som kan forbedres i appmarkedet?

For å finne ut hva som fungerer og hva som kan forbedres i appmarkedet kan du analyser dine konkurrenter, utføre markedsundersøkelser, teste brukeropplevelsen, analysere dine appdata og undersøke de siste trendene i markedet.

7. Hva er ASO?

ASO står for App Store Optimization, og handler om å optimalisere appen for å få den til å vises høyere i appbutikkenes søkeresultater.

 

Hva har vi lært om apputvikling?

Apputvikling kan være en innviklet prosess, men med godt planlagt utførelse kan det være en svært lønnsom investering. Det er viktig å tenke på alle faktorene som påvirker appens suksess, fra idegenerering til lansering og oppdateringer over tid. Om du følger tipsene i denne artikkelen økes dine sjanser for å lykkes i appmarkedet.

 

Kilder og ressurser

Android Developers: App security best practices

Apple: iOS App Dev Tutorials: Develop apps for iOS

Digital Authority: Your Ultimate Guide to Mobile App Development

Doit Software: Best Practices of Mobile App Development

I.J. Modern Education and Computer Science: An Investigation into Mobile Application

Development Processes: Challenges and Best Practices 

RiseUp Labs: Mobile App Development Guidelines

Del denne artikkelen

Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!