Hva er merkevarebygging og hvordan bygger du en sterk merkevare? - Tenk Digitalt
En sko sett fra undersiden som tråkker på oss med Tenk Digital merkevarebygging trykt på sålens underside.

Hva er merkevarebygging og hvordan bygger du en sterk merkevare?

Merkevarebygging er en kritisk del av enhver forretningsstrategi fordi en sterk merkevare danner grunnlaget for dine kundeforhold. Dette er din guide for solid merkevarebygging.

En merkevare er så mye mer enn et navn og en logo. Det handler om å utvikle bedrifters og produkters anseelse og rykte. Merkevarebygging påvirker hvordan du oppfattes av dine kunder og konkurrenter. Alt bedriften din foretar seg underbygger denne oppfatningen.

Så klart handler merkevarebygging om godt navnevalg og kult logodesign, men en merkevare påvirkes av mye mer enn som så. God merkevarebygging innebærer også god kommunikasjon og kundeservice. Det handler om å forme den generelle oppfattelsen av merket ditt, og det skal mer til enn en fancy logo for å vinne tillit blant dagens kunder.

 

Innhold

Hva er merkevarebygging?
8 fordeler med å bygge en sterk merkevare
Eksempler på bedrifter med en sterk merkevare
Strategi for god merkevarebygging
Din merkevare må være godt digitalisert
5 merkevarebyggingstips som gir din merkevare et kraftig løft!
Merkevarebygging oppsummert
FAQs om merkevarebygging

 

For ordens skyld, før vi forklarer hvordan du bygger en sterk merkevare, la oss starte med definisjonen på merkevarebygging:

Hva er merkevarebygging?

Merkevarebygging er prosessen med å utvikle og styrke en merkevare i folks sinn. Det innebærer å skape en identitet, et budskap, et verdisett og en visuell stil som skiller et produkt, en tjeneste eller en bedrift fra konkurrentene.

Det vil med andre ord si at merkevarebygging inkluderer alle elementene som påvirker hvordan målgruppen oppfatter merkevaren din: Logo, visuell identitet, nettsidekvalitet, profil på sosiale medier, kommunikasjon, kundeservice, og ikke minst kvaliteten på produktene eller tjenestene du selger.

 

8 fordeler med å bygge en sterk merkevare

Merkevarebygging kan gi bedrifter en konkurransefordel, skape tillit, skaffe lojale kunder og øke din omsetning. En sterk merkevare hjelper din bedrift i kampen om kundene og utmerker dine produkter og tjenester i en konkurransepreget bransje. Her er åtte fordeler med å fokusere på solid merkevarebygging:

  1. Din merkevare blir mer anerkjent: En sterk merkevare er lett gjenkjennelig og minneverdig. Det gjør det enklere for målgruppen å huske og foretrekke merkevaren når de skal ta en beslutning.
  2. Du får lojale kunder: Når en merkevare dekker kundenes behov og lever opp til deres forventninger, bygger den tillit og lojalitet. Det er langt større sjanse for at lojale kunder handler igjen, anbefaler merkevaren til andre, og tilgir eventuelle feil.
  3. Bedriften blir mer konkurransedyktig: Jo sterkere merkevare du har, jo vanskeligere blir det for konkurrenter å kopiere eller stjele markedsandeler. Merkevarebygging ivaretar bedriftens integritet og beskytter deg mot angrep fra andre aktører.
  4. Merkevarens verdi stiger: Merkevarebygging kan bidra til å øke oppfattelsen av dine produkters eller tjenesters verdi. En sterk merkevare tillater selskaper å sette opp prisene og øke fortjenesten.
  5. Bedre kommunikasjon: En klar merkevarestrategi tilrettelegger for god kommunikasjon. Når bedriftens budskap er bestemt, er det lettere å utvikle et felles språk og en forståelse mellom bedrift, ansatte, partnere og målgrupper.
  6. Dine ansatte blir mer engasjert: Ansatte som jobber for en sterk merkevare føler ofte en større tilhørighet og stolthet over arbeidet sitt. Dette kan føre til økt engasjement og produktivitet, samt raskere avkastning på investeringer.
  7. Effektivisert markedsføring: Sterk merkevarebygging legger til rette for effektiv utvikling og implementering av markedsføringskampanjer. Når målgruppen allerede kjenner merkevaren er det mye enklere å introdusere nye budskap som bygger videre på deres merkevaretilhørighet.
  8. Du tilrettelegger for langsiktig suksess: Solid merkevarebygging skaper et grunnlag for videre vekst og langsiktig suksess. En sterk merkevare overlever lettere endringer i markedet og motstår fremstøt fra nye konkurrenter.

 

Eksempler på bedrifter med en sterk merkevare

Noen eksempler på kjente bedrifter med sterke merkevarer er Apple, Nike, Coca-Cola og IKEA. Disse selskapene har styrket sin posisjon med solid merkevarebygging og har gjennom dette erobret sine bransjer og spredt sin merkevare over hele verden.

Eksempler på merkevarer i ferd med å vokse seg enormt store de siste årene er Zoom, Peacock, TikTok og Beyond Meat. Alle disse har benyttet seg av et eller flere av de fem tipsene vi lister litt lenger ned for å gi din merkevarebygging et ekstra løft.

 

En åpen laptop med logoen til Tenk Digitalt som synlig eksempel på merkevarebygging.

Strategi for god merkevarebygging

For å skape en sterk merkevare trenger du en solid strategi for merkevarebygging. Strategien sørger for at merkevarens uttrykk, budskap og kommunikasjon er samkjørt. Dette gir bedriften størst mulighet til å skille seg ut i et kompetitivt marked og tiltrekke lojale kunder.

Steg 1: Definer din målgruppe

Det første trinnet i merkevarebyggingsprosessen er å identifisere målgruppen. Dette innebærer å forstå hvem de ideelle kundene er, hva de ønsker, hvilke behov de har og hvordan merket kan dekke disse behovene.

For å bygge en sterk merkevare må du vite hvem du snakker til. Definer din målgruppe så spesifikt som mulig og bruk dette som utgangspunkt for all kommunikasjon. Snakk deres språk, vær til stede der de er og skap innhold som er relevant og engasjerende for dem. Jo bedre du kjenner din målgruppe, jo lettere vil det være å bygge et sterkt og lojalt forhold til dem.

Steg 2: Formuler ditt budskap

Når målgruppen er identifisert, er det viktig å formulere et tydelig merkevarebudskap. Det innebærer å definere merkets verdier, visjon og mål, og å kommunisere dette på en måte som appellerer til målgruppen.

Steg 3: Skap din identitet

Sterke merkevarer har en klar og tydelig merkeidentitet. Pass på at denne identiteten samsvarer godt med målgruppens behov og merkevarens budskap. Med disse faktorene i tankene kan du bygge en visuell identitet som legger til rette for effektiv brobygging mellom bedrift og kunder.

Det er ikke nok at designet er bra, det må samsvare med målgruppens interesser, smak, og holdninger. Studer både trender og tidløse tendenser i din bransje og form en visuell profil som understreker bedriftens budskap og tar høyde for målgruppens karakter.

Logodesign

Logo er et viktig element i merkevarebygging fordi det hjelper målgruppen med å gjenkjenne og huske merkevaren. En god logo er enkel, minneverdig og formidler merkets identitet og verdier. Ikke glem at den også må passe inn i bransjen og tilpasses målgruppens smak.

Fargebruk

Farger spiller også en viktig rolle i merkevarebygging fordi det kan påvirke målgruppens følelser og assosiasjoner med merket. Det er viktig å velge farger som reflekterer merkets identitet og som fungerer godt sammen for å skape et konsekvent visuelt uttrykk.

Typografi

Typografi kan løfte din merkevarebygging opp og frem. Velg en skrifttype som kler merkets identitet. Konsekvent typografi på tvers av ulike plattformer er viktig for å skape en profesjonell og enhetlig merkevareopplevelse. Pass på at skrifttypen du velger er lettlest og gjenkjennbar.

 

Din merkevare må være godt digitalisert

Hva mener jeg med godt digitalisert? Det vil si at du benytter deg av alle digitale muligheter for å bygge din merkevare. Finn ut hvilke plattformer din målgruppe benytter og lag profiler for din merkevare på disse. Pass på at dine digitale profiler fungerer på alle slags skjermer og systemer, ellers risikerer du å ekskludere visse segmenter av målgruppen din.

Steg 4: Lag et solid nettsted

Målgrupper introduseres ofte til merkevaren på bedriftens nettsted. Det er viktig at de får et godt førsteinntrykk og at merkevarens identitet og budskap kommer tydelig frem. Sørg for at hjemmesiden er brukervennlig, responsiv og optimalisert for søkemotorer. Dette er rett og slett avgjørende for om du lykkes med din merkevarebygging eller ikke.

Steg 5: Vær aktiv på sosiale medier

Sosiale medier har endret måten vi kommuniserer på, noe som har påvirket hvordan du best angriper din merkevarebygging. Om du er aktiv på sosiale medier, kan du bygge relasjoner med kundene dine og skape et engasjerende samfunn rundt din merkevare.

Bruk ulike plattformer for å nå ut til forskjellige målgrupper og skap innhold som er relevant og delbart. Slik bygger og vedlikeholder du din merkevareidentitet og skaper tillit og lojalitet. Velg de sosiale mediene som passer målgruppen og merkets budskap, og bruk dem aktivt for å kommunisere og samhandle med kundene.

Steg 6: Bruk tid på SEO

SEO (søkemotoroptimalisering) er et viktig verktøy for god merkevarebygging fordi det sikrer at merkevaren din blir synlig på Google. Optimaliser nettstedet og innholdet for relevante nøkkelord, og sørg for at tekniske aspekter som nettstedshastighet og mobiloptimalisering er på plass.

Steg 7: Hold kommunikasjonslinjene åpne

God kommunikasjon med målgruppen er nøkkelen til sterk merkevarebygging. Vær tilgjengelig og sørg for at dine kommunikasjonskanaler er lette å finne. Følg godt med på alt av e-poster, chatter og sosiale medier, og svar på kundenes henvendelser på en rask og profesjonell måte.

I tillegg bør du vurdere hvorvidt din merkevarebygging kan styrkes med oppsøkende og utstrakt kommunikasjon. Det er ikke alltid kundene kommer til deg, spesielt når en merkevare akkurat har blitt etablert. Da kan det gi merkevarebyggingen et godt løft om du kommuniserer godt med dine samarbeidspartnere.

 

En amatør sitter og kludrer med logoer på en skriveblokk i forsøk på å starte med merkevarebygging.

5 merkevarebyggingstips som gir din merkevare et kraftig løft!

Å bygge en sterk merkevare krever mye mer enn bare å ha en fin logo eller en catchy slogan. Selv med en helhetlig strategi som tar hensyn til alt fra målgruppe og kommunikasjonskanaler til produktkvalitet og kundeopplevelse, vil konkurransen ofte være tøff. Her er 5 tips for merkevarebygging som kan gi din merkevare en fordel fremfor konkurrentene.

1. Prioriter alltid kvalitet før kvantitet

Ja, jeg vet at dette er en klisje, men en merkevare får ikke gjennomslagskraft om kvaliteten mangler. Alle detaljer teller, og målgruppen er ikke nådig om den blir skuffet. Du må ha et funksjonelt nettsted. Du må yte god service og være tilgjengelig når de trenger deg. Du må levere varer eller tjenester av høy kvalitet, og du må stille med god kundeservice når uhellet er ute.

God merkevarebygging handler om å skille seg ut i mengden, og det gjør du ved å være best i bransjen. Gi målgruppen en eksepsjonell kundeopplevelse. Slik bygger du bedriftens rykte og skaper en sterk merkevare.

2. Engasjer dine ansatte

Ansatte kan være kraftige merkevareambassadører og bidra til å spre merkets budskap og verdier. Sørg for at de forstår merkevarens visjon, og oppmuntre dem til å representere merket på en positiv måte, både internt og eksternt.

3. Styrk din merkevare med sterke allianser

Merkevarer kan bygge hverandre opp med god kommunikasjon og godt samarbeid. Ta kontakt med andre merker og bedrifter som matcher ditt eget budskap, men ikke konkurrerer med deg om kundene. Om to merker med samme målgruppe innleder samarbeidsprosjekter, sponsing og felles markedsføringskampanjer kan dette styrke begges merkevarebygging.

4. Ha fokus på bærekraftighet

Bærekraftig utvikling er viktig for dagens forbrukerne når de gjør sine kjøpsvalg. En bærekraftig tilnærming til din egen virksomhet vil styrke din merkevarebygging. Dette kan være alt fra å bruke miljøvennlige materialer i produksjonen til å resirkulere avfall og CO2-utslipp.

Om bedriften din er digitalt basert kan du for eksempel jobbe bærekraftig ved å installere sensorer og varmevekslere som sørger for gjenbruk av energi til ventilasjon og oppvarming. Med en tydelig bærekraftstrategi vil din merkevarebygging tiltrekke seg et økende antall miljøbevisste kunder.

5. Mål og evaluer resultatene dine

Til slutt er det viktig å alltid måle og evaluere resultatene av merkevarebyggingen. Sett kortsiktige og langsiktige mål, vurder resultatene regelmessig og juster strategien deretter.

Det er viktig å måle suksessen til strategien for merkevarebyggingen for å sikre at du oppnår ønskede resultater og for å kartlegge hva som kan forbedres. Eksempler på parametere som er viktig for å måle merkevarebyggingens suksess er kundetilfredshet, merkegjenkjennelse, økning i omsetting, gode anmeldelser og positive omtaler på sosiale medier.

 

Merkevarebygging oppsummert

Merkevarebygging er direkte forbundet med bedrifters verdiskaping. Ved å utvikle en sterk merkevare kan bedrifter oppnå større synlighet, lojalitet og salg, samt utmerke seg i sin egen bransje.

Viktige strategiske grep for solid merkevarebygging er blant annet å definere målgruppen, formulere et tydelig budskap, skape en visuell identitet, ha en solid digital tilstedeværelse. I tillegg er det viktig å kommunisere godt med din målgruppe, og å engasjere dine ansatte i prosessen med å etablere en sterk merkevare.

Husk at god merkevarebygging krever tålmodighet og kontinuerlig arbeid. Du kan ikke lage en sterk merkevare over natten. Merkevarebygging er en investering i bedriftens fremtid og bør prioriteres for å sikre langsiktig vekst og suksess. Om du følger strategien og tipsene i denne guiden, vil du øke dine sjanser for å utvikle en sterk merkevare.

 

FAQs om merkevarebygging

Hva er forskjellen mellom markedsføring og merkevarebygging?

Markedsføring og merkevarebygging er beslektet, men med klare forskjeller. Merkevarebygging handler om å skape og opprettholde en sterk merkeidentitet. Markedsføring fokuserer på å promotere og selge produkter eller tjenester.

Merkevarebygging er en langsiktig strategi som tar sikte på å bygge varige relasjoner og styrke merkevarens rykte over tid. Markedsføring er ofte mer kortsiktig, med fokus på å oppnå umiddelbare resultater, som økt salg og kundetrafikk.

Merkevarebygging fokuserer på kvalitative målinger som merkegjenkjennelse, kundelojalitet og merkeverdi. Markedsføring er mer opptatt av kvantitative målinger, som salgsvolum, markedsandel, konverteringsrate og avkastning på investering (ROI).

Markedsføring og merkevarebygging utfyller hverandre. En sterk merkevare styrker markedsføringsstrategiene, mens effektiv markedsføring bidrar til å øke merkevarens synlighet og anseelse.

Hvordan kan jeg engasjere ansatte som merkevareambassadører?

En taktikk for å engasjere ansatte som merkevareambassadører er å gi dem opplæring og ressurser for å representere merket på en positiv måte. Oppmuntre dem til å dele merkets budskap og innhold på sosiale medier og i deres personlige nettverk. Slik skaper du en bedriftskultur som støtter din merkevarebygging.

Hvorfor er det viktig å ha en definert målgruppe når du bygger en merkevare?

En definert målgruppe gjør det lettere å skape relevant og engasjerende innhold som tiltrekker seg lojale kunder.

Hvorfor er kundeopplevelsen viktig for merkevarebygging?

En positiv kundeopplevelse hjelper bedriften å få et positivt rykte. I tillegg vil det føre til at kundene ønsker å komme tilbake til din merkevare igjen og igjen.

Hvilke sosiale medier bør man bruke for å merkevarebygging?

Valg av sosiale medier avhenger av målgruppen din og hva slags innhold du ønsker å dele. Det kan være lurt å teste ulike plattformer for å finne ut hva som fungerer best for din merkevare.

Relevant artikkel: Støtteordninger for norske bedrifter

 

 

Kilder og ressurser

American Marketing Association: Branding in a Hyperconnected World: Refocusing Theories and Rethinking Boundaries

Forbes: The Importance Of Branding In Business

HubSpot: What is Branding? Understanding its Importance in 2023

International Journal of Interdisciplinary Research: Emotional branding speaks to consumers’ heart: the case of fashion brands

International Journal of Research in Marketing Management and Sales: The role of brand and brand management in creating business value case of coca-cola Vietnam

International Journal of Technological Forecasting and Social Change: Influence of green innovation strategy on brand value

Investopedia: Brand: Types of Brands and How to Create a Successful Brand Identity

Simplilearn: Benefits of Branding that You Must Know About

 

Del denne artikkelen

Jan Storehaug

Jan Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!