Starte bedrift: Digitale verktøy som sikrer din suksess
Markedsføringsteamet i Tenk Digitalt AS jobber med en gründer som skal starte bedrift.

Starte bedrift: Digitale verktøy som sikrer din suksess

Mulighetene for å starte bedrift har aldri vært bedre, spesielt med alle digitale verktøy som finnes til din disposisjon. Men det gjelder å velge dine verktøy med omhu, og ikke minst passe på at de fungerer godt med din foretningsstrategi. I denne artikkelen får du våre beste tips for valg av digitale verktøy og strategi.

Teamet bak Tenk Digitalt AS har i løpet av årene hjulpet et titalls gründere starte bedrift og har lansert hundrevis av nye produkter. Naturlig nok har vi lært mye på vår vei, deriblant hvilke verktøy og metoder som har fungert best for våre startups, noe vi gladlig deler med deg i denne artikkelen.

 

Nødvendige forberedelser for å starte en bedrift

Det første spørsmålet du bør stille deg selv før du starter en ny bedrift er dette: er du motivert og klar for å ta utfordringen? Et stort antall oppstartsbedrifter mislykkes – og det finnes ingen måte å vite om din bedrift vil bli en suksess eller ikke.

Men det finnes måter du kan redusere risikoen for å mislykkes! Du må først og fremst ha en ide som løser et problem for noen som er villig til å betale for det. Og før du investerer både tid og penger i forretningsidéen, må du undersøke konkurransen og størrelsen på markedet. Det finnes en utrolig mengde informasjon tilgjengelig på nett – begynn med et enkelt søk i Google.

God planlegging er første bud når du skal starte bedrift

Når du vet at det finnes en etterspørsel for idéen din og at dine potensielle kunder er villig til å betale må du finne ut om du kan tjene penger på idéen din. Hvor mye penger vil du trenge for  å drive bedriften din? Hva vil anskaffelseskostnaden for en kunde være? Produksjons- og driftskostnader må anslås.

Prøv også å anslå din forventede gjennomsnittlige inntekt per kunde, og undersøk hvor mange kunder du må  forvente å miste eller beholde i løpet av et år innenfor din bransje. Dette leder oss til anslått levetidsverdi av en kunde (LTV). Dersom din LTV er vesentlig høyere enn dine anskaffelseskostnader og driftskostnader kan det hende du har en flott ide!

Valider forretningsidéen din

Det neste spørsmålet du bør stille deg selv før du starter en bedrift er: Hvordan kan du validere forretningsidéen din?

Før du starter din nye bedrift bør du diskutere idéen du har med kontakter du stoler på. Ikke bekymre deg for at idéen din vil bli stjålet! De kan ha verdifulle tilbakemeldinger og forslag til hvordan du kan videreutvikle produktet eller tjenesten din.

Hvis du sjekker ut konkurransen på nett, er det god sjanse for at du blir overrasket over hvor mange lignende idéer som finnes der ute! Men husk: bare fordi andre tilbyr et lignende produkt eller tjeneste betyr ikke det at idéen din er dårlig – faktisk er det en bekreftelse på at det finnes et marked for produktet eller tjenesten din.

Hvordan skal du håndtere konkurransen?

Mange av de mest suksessrike oppstartsbedriftene forstyrrer de eksisterende markedene – bare se på Uber, Airbnb og til og med Google. Disse bedriftene har alle etablert en tilstedeværelse med massiv konkurranse fra eksisterende spillere. Å se på hva konkurrentene dine gjør er en av de beste måtene å fornye ditt eget produkt og tjeneste.

Relevant artikkel: Konkurrentanalyse: Slik navigerer du bedriften til topps i din bransje

Snakk med potensielle kunder og let etter kunder som er villige til å betale for det du planlegger å tilby. Betalingen er sentral her, siden det er lite poeng i å levere et produkt eller en tjeneste som potensielle kunder er villige til å bruke med mindre de også vil betale for den.

Det er like viktig å se etter grunner til at idéen din vil mislykkes. Mange gründere har så stor tro på sin egen idé at de glemmer å se på faktorer som kan resultere i at de mislykkes. Å starte bedrift handler i stor grad om å forutse sin egen undergang, da først kan du forebygge mot fatale feilgrep og utvikle en målrettet strategi med suksess i siktet.

lean-startup
Ikke glem å lete etter faktorer som kan gjøre at du mislykkes.

Hva koster det deg å skaffe nye kunder?

I mange tilfeller er anskaffelseskostnaden nøkkelen for en ny forrestningsidé. Kort fortalt betyr det at det ikke er nok å ha et produkt eller en tjeneste som potensielle kunder er villige til å betale for med mindre du kan anskaffe kundene til en lavere kostnad enn det de er villige til å betale.

Om forrestningsidéen din krever investorer utenfra er du nødt til å få kontroll på tallene dine – dette er en god idé selv om det ikke er behov for investorer.

Deretter må du fortsette med å teste alle sider ved forrestningsmodellen din: kundesegmenter, verdivurdering, salgskanaler etc, inntil du har et produkt som kan tilfredsstille markedet, og aller helst har potensial for skalering av salg og markedsføring. Når alt dette er på plass kan du begynne å tenke på å faktisk starte bedrift.

Lean Startup-modellen

I løpet av de siste årene har en ny oppstartsmetode fått mer oppmerksomhet. Den lener seg på eksperimentering og tilbakemeldinger fra kunder fremfor gjetning og interativ utvikling fremfor tradisjonelle fossefallprosjekter i stor skala. Måten det fungerer på er å utvikle et såkalt “minimumslevedyktig” produkt og teste dette på faktiske kunder. Det vil altså si at  forretningsmodellen, produkter og tjenester utvikles under oppstarten, basert på tilbakemeldinger og kunderoppførsel.

Å starte bedrift handler om å søke etter en repeterbar og skalerbar forretningsmodell. Steve Blank er gründeren som kom på idéen om å teste alt på potensielle kunder før man gjorde en stor investering, som er skissert i boken hans fra 2003 «The Four Steps to the Epiphany».

Ulike skytjenester gjør det mulig for alle å skape et “minimumslevedyktig” produkt til en gunstig pris. Og med markedsføring via sosiale medier kan man enkelt nå små målgrupper av potensielle kunder for å teste produktidéen i markedet til en brøkdel av kosnaden av tradisjonell markedsføring.

Utnytt grats nettressurser

Det finnes en utrolig mengde gratis informasjon på nettet. Et Googlesøk på «How to start a company» gir 1.8 milliarder treff. Og ja, mye av informasjonen du finner på nett er tvilsom, men det finnes også mange gode råd.

Du kan fokusere søket ditt på «Lean Startup» og treffene du får opp vil være mye bedre! Det finnes også mange gode bøker du bør lese, vi anbefaler disse to:

the-lean-startup-books
«The four steps to the Epiphany/Steve Blank, The Lean Startup/Eric Rice”

Vi anbefaler også at du finner en mentor, gjerne en erfaren gründer som har startet mange bedrifter og forstår den moderne verden av skytjenester og markedsføring via sosiale medier. Det er nettopp slik vi i Tenk Digitalt AS har hjulpet mange gründere å realisere sine drømmer om å starte bedrift. Ta gjerne kontakt om du ønsker vår hjelp.

Den absolutt beste øvelsesressursen til Lean Startup finner du som et nettkurs. Steve Blank, gründeren som kom på prinsippene i Lean Startup er instruktør, og det er han veldig god på! Og tro det eller ei: kurset er gratis! Her finner du kurset som hjelper deg med oppstarten av din bedrift: How to Build a Startup

Tenk Digitalt omfavner Lean Startup-modellen

Tenk Digitalt bruker skytjenester fra Amazon, Google, Zendesk og mange andre for å levere utmerkede kundeopplevelser. I tillegg benytter vi sosiale medier for å teste vår hypotese og å utvikle nye og innovative produkter og tjenester sammen med våre kunder, basert på deres tilbakemeldinger og oppførsel.

Vi vet at for å lykkes må vi bevege oss raskt vekk fra fiasko, mens vi hele tiden justerer, repeterer og forbedrer vår originale idé ut ifra det vi lærer fra kundene våre. Mer om Lean Startup kan du lese i vår artikkel: Lean startup metodikk reduserer risiko for startups

I tillegg har vi så klart noen gode anbefalinger å komme med til verktøy som kan hjelpe deg med planlegging og organisering:

 

Digitale verktøy for planlegging og organisering

Når du skal starte bedrift, er planlegging og organisering nøkkelen til suksess. Digitale verktøy kan hjelpe deg med å holde styr på prosjekter og tidsfrister, og sikre at oppstarten gjennomføres så effektivt som mulig.

Prosjektstyringsverktøy

Prosjektstyringsverktøy kan hjelpe deg med å planlegge, organisere og administrere ressurser for å oppnå spesifikke mål og resultater. De kan gi deg en oversikt over prosjektets fremdrift, hjelpe deg med å identifisere flaskehalser, og sikre at alle teammedlemmer er på samme side. Dette kan føre til økt effektivitet og produktivitet, noe som er spesielt viktig når du skal starte bedrift.

Populære prosjektstyringsverktøy

Noen av de mest populære prosjektstyringsverktøyene inkluderer Trello, Asana og Jira. Trello er kjent for sin enkelhet og brukervennlighet, noe som gjør det til et godt valg for mindre bedrifter. Asana og Jira er mer robuste løsninger som kan være mer egnet for større bedrifter med mer komplekse prosjekter.

Tidsstyringsverktøy: Hvorfor er tidsstyring viktig?

Tidsstyring er avgjørende for å sikre at du får mest mulig ut av tiden din. Det kan hjelpe deg med å prioritere oppgaver, redusere stress, og forbedre produktiviteten og effektiviteten. Dette er spesielt viktig når du skal starte bedrift, da tiden er en av de mest verdifulle ressursene du har.

Anbefalte tidsstyringsverktøy

Noen av de mest anbefalte tidsstyringsverktøyene inkluderer RescueTime, Toggl og TimeCamp. RescueTime kan hjelpe deg med å forstå hvordan du bruker tiden din, mens Toggl og TimeCamp er gode verktøy for tidssporing og fakturering.

Kommunikasjonsverktøy

Effektiv kommunikasjon kan forbedre teamets produktivitet, øke medarbeidertilfredsheten, og forbedre kundeservicen. Det kan også bidra til å forhindre misforståelser og konflikter, noe som kan være spesielt viktig når du skal starte bedrift.

Anbefalte kommunikasjonsverktøy

Noen av de mest anbefalte kommunikasjonsverktøyene inkluderer Slack, Microsoft Teams og Zoom. Slack og Microsoft Teams er gode for intern kommunikasjon og samarbeid, mens Zoom er et populært verktøy for videokonferanser.

Samarbeidsverktøy som kan forbedre teamets produktivitet

Samarbeidsverktøy kan hjelpe teamet ditt med å jobbe sammen mer effektivt, uansett hvor de er. De kan forbedre kommunikasjonen, gjøre det enklere å dele og redigere dokumenter, og hjelpe med prosjektstyring. Dette kan føre til økt produktivitet og bedre resultater, noe som er spesielt viktig når du skal starte bedrift.

Anbefalte samarbeidsverktøy

Noen av de mest anbefalte samarbeidsverktøyene inkluderer Google Workspace, Microsoft 365 og Dropbox. Google Workspace og Microsoft 365 tilbyr en rekke verktøy for dokumentdeling, kommunikasjon og prosjektstyring, mens Dropbox er et populært verktøy for filsynkronisering og deling.

 

Sosiale medienettverk

Våre undersøkelser viser at markedsføring i sosiale medier kan være 10 ganger mer kostnadseffektiv enn andre former for eksponering i media. Det avhenger selvfølgelig av at man gjør det rett!

Å redusere anskaffelseskostnadene bør være en stor pådriver for all markedsføring. Dette er fordi jo lavere anskaffelseskostnad du har, jo mer effektivt blir budsjettet brukt. Og med de nye mulighetene for markedsføring i sosiale medier kan du redusere anskaffelseskostnadene dramatisk fordi du kan rette deg spesifikt mot noen målgrupper og måle alt.

Med markedsføring i sosiale medier kan dagens gründere lett ta kontakt med sine målgrupper til en veldig lav pris. Ta gjerne kontakt med oss om du er interessert i å lære mer om hvordan oppstartsbedriften din kan bruke sosiale medier kanaler for å øke inntektene!

Relevant artikkel: Hvilke sosiale medier gir bedriften din best avkastning?

 

Hvordan du kan dra nytte av skytjenester

I Tenk Digitalt AS elsker vi skytjenester! All våre tjenester er skybaserte og vi bruker bare skytjenester til å drive selskapet vårt. Alle kan dra stor nytte av å utnytte seg av kraften bak skytjenester. Skytjenester eller «skyen» er et begrep som beskriver datatjenester som er levert over nett, slik som strøm eller vann.

Generelt er prisen på skytjenester lave, siden de er basert på fellestjenester og stordriftsfordeler. Så, istedenfor å kjøpe servere, programvare, vedlikeholdsavtaler, konsulenter, kontorer, ansatte etc. for å drive tjenesten, kjøper du bare en delt eller administrert tjeneste fra skyen.

Hvem bruker skytjenester?

En av de mest vanlige skytjenestene er e-post. Mange bedrifter klamrer seg fortsatt til sine egne e-post servere uten noen god grunn. De har servere i datasentrene sine og brannmurer, lagringsplass, switcher og kabler. Serverne trenger OS, epostprogram, antivirusprogram, spamfiltre etc.

Alle disse programmene kommer vanligvis med brukerstøtte og vedlikeholdsavtaler. Med jevne mellomrom må programvaren vedlikeholdes, oppdateres eller den krasjer, servere og harddisker er nede, så konsulenter og IT-personale er nødvendig. Alt dette koster penger.

Som gründer starter du med blanke ark. Du kan utnytte skytjenester fra dag en og dra nytte av gratis eller veldig kostnadseffektive skytjenester for å drive bedriften din. I tillegg kan du lett bygge konkurransedyktige produkter og markedsføring på nett – til en veldig lav pris.

 

Digitale verktøy for salg og markedsføring

Den største utfordringen en bedrift har, er å skaffe inntekter. Eller mer nøyaktig: å skaffe høy nok inntekt til å gjøre bedriften profitabel. Ditt hovedfokus bør i begynnelsen være å generere salg og å finne ut hva som er den beste måten å selge og markedsføre produktet eller tjenesten din på.

Et møte mellom investorer og gründere som vil starte bedrift.
Fokuser på å generere salg og å finne den beste måten å selge og markedsføre produktet eller tjenesten din.

Markedsføring er utrolig viktig for en oppstartsbedrift og er gjerne undervurdert av førstegangsgründere. Du må finne den beste mulige måten for å fa tak i nye kunder, og det er liten sjanse for å lykkes med mindre man har salg og markedsføring som høyeste prioritet. Heldigvis finnes det gode digitale verktøy kan hjelpe deg med å effektivisere og forbedre disse prosessene.

CRM-verktøy: Hva er CRM og hvorfor er det viktig?

CRM står for Customer Relationship Management, eller kunderelasjonshåndtering på norsk. Dette er en strategi for å håndtere alle bedriftens relasjoner og interaksjoner med eksisterende og potensielle kunder. Et godt CRM-system kan hjelpe bedriften med å øke salget, forbedre kundeservicen, og gjøre markedsføringen mer målrettet.

Når du skal starte bedrift, kan et CRM-verktøy være uvurderlig. Det kan hjelpe deg med å holde oversikt over kundene dine, følge opp salgsleads, og analysere kundeadferd. Dette kan igjen føre til økt kundetilfredshet og lojalitet, og dermed økt salg og vekst for bedriften.

Anbefalte CRM-verktøy

Det finnes mange gode CRM-verktøy på markedet, men noen av de mest anbefalte inkluderer Salesforce, HubSpot og Zoho. Salesforce er kjent for sin omfattende funksjonalitet og skalerbarhet, noe som gjør det til et godt valg for større bedrifter. HubSpot er brukervennlig og har en gratis versjon, noe som kan være attraktivt når du skal starte bedrift. Zoho er også et godt alternativ, med en rekke funksjoner til en rimelig pris.

Digitale markedsføringsverktøy

Digitale markedsføringsverktøy kan hjelpe bedriften din med å nå ut til et større publikum, øke merkevarebevisstheten, og drive mer trafikk til nettstedet ditt. De kan også hjelpe deg med å analysere og forstå kundeadferd, slik at du kan tilpasse markedsføringsstrategien din deretter.

Når du skal starte bedrift, kan digitale markedsføringsverktøy være spesielt nyttige for å bygge opp en online tilstedeværelse og tiltrekke deg kunder. De kan hjelpe deg med alt fra søkemotoroptimalisering (SEO) til sosiale medier markedsføring og e-postmarkedsføring.

Anbefalte digitale markedsføringsverktøy

Noen av de mest anbefalte digitale markedsføringsverktøyene inkluderer Google Analytics, SEMrush, og Mailchimp. Google Analytics er et kraftig verktøy for å analysere trafikken på nettstedet ditt, mens SEMrush kan hjelpe deg med SEO og konkurrentanalyse. Mailchimp er et populært verktøy for e-postmarkedsføring, som kan hjelpe deg med å bygge og vedlikeholde en e-postliste, samt lage og sende ut e-postkampanjer.

 

Digitale verktøy for finans og regnskap

Når du skal starte bedrift, er det også viktig å ha god kontroll på finansene. Digitale verktøy kan hjelpe deg med å holde styr på budsjettet, og sikre at bedriften din er økonomisk bærekraftig.

Budsjettverktøy kan hjelpe din bedrift med å spare penger

Budsjettverktøy kan hjelpe deg med å lage og følge et budsjett, spore utgifter, og identifisere områder for besparelser. Dette kan hjelpe deg med å kontrollere kostnadene, øke lønnsomheten, og sikre at bedriften din har tilstrekkelig kontantstrøm. Dette er spesielt viktig når du skal starte bedrift, da god budsjettstyring kan være avgjørende for bedriftens overlevelse og vekst.

Anbefalte budsjettverktøy

Noen av de mest anbefalte budsjettverktøyene inkluderer Mint, YNAB (You Need A Budget) og Quicken. Mint er kjent for sin brukervennlighet og automatiserte budsjettfunksjoner, mens YNAB og Quicken tilbyr mer avanserte budsjett- og finansstyringsfunksjoner.

 

Oppsummert om å velge gode verktøy når du skal starte bedrift

Når du skal starte bedrift, er det viktig å velge de riktige digitale verktøyene for å sikre din suksess. Fra planlegging og organisering til salg og markedsføring, finans og regnskap, kan digitale verktøy hjelpe deg med å effektivisere prosessene, forbedre produktiviteten, og sikre god vekst.

Valget av de riktige digitale verktøyene kan ha en stor innvirkning på bedriftens effektivitet og suksess. De kan hjelpe deg med å effektivisere prosessene, forbedre kommunikasjonen og samarbeidet, og gi deg verdifull innsikt i kundeadferd og markedsføringstrender.

Høres det overveldende ut? Da kan vi fortelle deg at de fleste oppstarter har en tendens til å ta pusten fra de fleste involverte. Heldigvis finnes det kompetente byråer og mentorer som kan bistå deg gjennom prosessen. Ta kontakt med oss i Tenk Digitalt om du trenger en hjelpende hånd eller flere når du skal starte din bedrift.

Les også: Smartere salgsstrategi og markedsføring med kunstig intelligens (AI)

 

Ofte stilte spørsmål (FAQs)

Hvilke digitale verktøy er essensielle for en oppstart?

Når du skal starte bedrift, er det noen digitale verktøy som kan være spesielt nyttige. Dette inkluderer prosjektstyringsverktøy, kommunikasjons- og samarbeidsverktøy, CRM-verktøy, regnskaps- og budsjettverktøy, og sikkerhetsverktøy.

Hvordan velger jeg det beste digitale verktøyet for min bedrift?

Det beste digitale verktøyet for din bedrift vil avhenge av dine spesifikke behov og mål. Det er viktig å vurdere faktorer som funksjonalitet, brukervennlighet, pris, og integrasjonsmuligheter.

Hvordan kan jeg integrere disse verktøyene i min daglige drift?

Mange digitale verktøy tilbyr integrasjoner med andre verktøy og systemer, noe som kan gjøre det enklere å integrere dem i din daglige drift. Det kan også være nyttig å tilby opplæring og støtte til teammedlemmene dine for å sikre at de kan bruke verktøyene effektivt.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har begrenset budsjett for digitale verktøy?

Hvis du har et begrenset budsjett, kan det være lurt å prioritere de verktøyene som vil gi mest verdi for bedriften din. Det finnes også mange rimelige og til og med gratis verktøy tilgjengelig, så det er verdt å undersøke ulike alternativer.

Hvordan holder jeg tritt med nye digitale verktøy og trender?

Det er viktig å holde seg oppdatert på nye digitale verktøy og trender for å sikre at bedriften din forblir konkurransedyktig. Dette kan inkludere å følge relevante bransjeblogger og nyhetsnettsteder, delta på konferanser og webinarer, og abonnere på nyhetsbrev fra bransjeeksperter.

Når du skal starte bedrift, er det viktig å huske at det ikke finnes en «one size fits all»-løsning. Det beste verktøyet for deg vil avhenge av bedriftens spesifikke behov og mål.

 

Del denne artikkelen

Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen