Webdesign: Essensielle faktorer for rangering - Tenk Digitalt
Designer i arbeid med å utvikle nytt webdesign

Webdesign: Essensielle faktorer for rangering

Godt webdesign er funksjonelt, intuitivt, responsivt, og nødvendig for å bli synlig på internett. Dette er din sjekkliste for å sikre at flere kunder finner nettstedet ditt.

Et bra nettsted er så klart mer enn bare flott webdesign, det trenger godt innhold og gode tjenester for dine besøkende. Moderne webdesign handler i stor grad om hvordan du legger opp nettstedet ditt for å generere fortjeneste og leads til bedriften din. Det handler også om hvordan du presenterer verdifullt innhold for dine målgrupper når de besøker siden på sine mobile enheter.

Vi skal nå fortelle deg hva som er de beste praksisene innen moderne webdesign, noe som vil hjelpe deg med å skape et nyskapende nettsted som virkelig skiller seg ut.

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

Innhold

 1. Tanken bak moderne webdesign
 2. Essensielle funksjoner for godt webdesign
 3. Rangeringsfaktorer i webdesign
 4. Moderne webdesign har optimal nettstuktur
 5. Andre faktorer som forbedrer ditt webdesign
 6. Webesign i bakgrunnen
 7. Webdesign stopper aldri å utvikles

 

Tanken bak moderne webdesign

Å utvikle webdesign er kjernen i alt digitalt salg og markedsføring. I vår tidsalder er det første og siste ledd i kommunikasjonen med dine kunder. Det er essensielt å kunne vedlikeholde webdesinet og å få bedriften din til å vokse ved hjelp av dette. Bedrifter som nedprioriterer webdesign og sitt digitale nærvær vil alltid bli hengende etter i dagens konkurransemarked.

Om du skal representere bedriften din på nett, og er klar for å introdusere den for millionvis av potensielle kunder, må du passe på at ditt webdesign lever opp til dagens brukeres forventninger.

Du må vise kundene klart og tydelig hvilken vei de skal følge. Du må tenke som en besøkende eller en kunde du har lyst til å treffe eller hjelpe. Sett deg i deres sted for et øyeblikk eller to. Hvorfor ville du besøkt siden og hva ville du vært på utkikk etter? Hva ville du forvente? Form webdesignet i tråd med dette.

Relevant atrtikkel: Webutvikling for bedrifter i vekst

 

Essensielle funksjoner for godt webdesign

«Design er ikke bare hvordan noe ser ut og føles. Design er hvordan det fungerer»
Steve Jobs

En av de mest inflytelsesrike personene i IT-bransjen gjennom tidene, Apple-grunnleggeren Steve Jobs, traff spikeren på hodet med ideen om at funksjonalitet er viktig. Og hvordan nettsiden fungerer er din største utfordring med webdesign. Hvilke tjenester vil den tilby til dine kunder?

Informasjon om bedriften din, produktene dine og tjenestene dine må være tilgjengelig, men en moderne nettside må tilby mer! Landingssider for kampanjer, nettbutikk, blogg, kundeservice, muligheter for å gjøre reservasjoner og andre måter å kommunisere med potensielle og eksisterende kunder er nøkkelen til bra webdesign.

Les også: Ny nettside: Slik får bedriften en pangstart på nett

 

Rangeringsfaktorer i webdesign

For å skape et nettsted som fanger oppmerksomheten til både brukerne og søkemotorer, er det avgjørende å fokusere på følgende kritiske elementer:

1. Responsivt design

En av nøklene til moderne webdesign er responsivitet. Et responsivt nettsted tilpasser seg automatisk til enheten brukeren bruker, enten det er en datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon. Dette sikrer en sømløs brukeropplevelse og bidrar til å forbedre rangeringen på Google. Ved å investere tid og ressurser i å utvikle et responsivt nettsted, vil du gi brukerne den beste opplevelsen uansett hvilken enhet de bruker.

Mobilvennlig webdesign er en nødvendighet

Mer enn 60 % av all nettrafikk kommer fra mobile brukere, og det tallet øker stadig. Så det er ikke lenger et spørsmål om nettsiden din bør være mobilvennlig. Den støtte mobilvennlig webdesign!

Bilder og innhold bør være utformet etter et rutebaserte oppsett, fungere flytende og passe inn på alle plattformer du har lyst til å være tilgjengelig på. Inkludert stasjonære datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner. Snart vil du kanskje til og med være nødt til å støtte klokker og 4K-TV-er .

Relevant artikkel: Viktigheten av responsivt design og mobil SEO

2. Rask lastetid

Ingen liker å vente på at en nettside skal lastes. Rask lastetid er avgjørende for å beholde brukernes oppmerksomhet og oppnå høyere rangering på Google. Optimalisering av bildestørrelser, bruk av hurtigbuffer, komprimering av filer og bruk av CDN (Content Delivery Network) er noen av metodene du kan bruke for å forbedre nettstedets lastetid.

Relevant artikkel: Netthastighet: Slik øker bedriftsidens hastighet på internett

3. Brukervennlighet og intuitivt grensesnitt

Et nettsted som er brukervennlig og har et intuitivt grensesnitt, er mer sannsynlig å engasjere besøkende og oppnå lavere bounce rate. Sørg for å organisere innholdet på en logisk måte og implementere en tydelig navigasjonsstruktur. Legg vekt på lesbarhet og bruk tiltalende typografi. Husk også å inkludere call-to-action-elementer som oppfordrer brukerne til å utføre ønsket handling.

Aksepterte designvalg for moderne webdesign er en festlåst navigasjonsbar for mikro-interaksjoner. Mange foretrekker minimalt med infografikk og bruker en skjult meny – for eksempel en hamburgermeny for å holde orden. Du kan til og med bruke “spøkelsesknapper”. De flyter over bilder og har en ganske lett følelse. Husk at det enkle ofte er det beste.

Relevant artikkel: UI og UX design engasjerer flere kunder på nett!

4. Kvalitetsinnhold

Kvalitetsinnhold er selve hjertet av et vellykket nettsted. Skriv engasjerende artikler og blogginnlegg som gir verdi til leserne. Fokuser på relevante søkeord og bruk dem naturlig gjennom teksten. Inkluder også rikt medieinnhold, for eksempel bilder, videoer eller infografikk, for å gjøre innholdet ditt mer visuelt appellerende og delbart.

Relevant artikkel: Innholdsmarkedsføring: Slik engasjerer du flere kunder på nett

 

Moderne webdesign har optimal nettstuktur

En optimal nettstruktur er viktigfor både brukervennlighet og søkemotoroptimalisering. En godt strukturert nettside gjør det enklere for både brukere og søkemotorer å navigere og forstå innholdet. Her er noen viktige trinn for å skape en optimal nettstruktur:

1. Lag en klar og hierarkisk navigasjonsmeny

En tydelig og hierarkisk navigasjonsmeny gjør det enklere for brukerne å finne det de leter etter. Organiser sidene dine i logiske kategorier og bruk en menystil som er enkel å forstå og bruke. Husk å inkludere en søkefunksjon for å gi brukerne enda mer fleksibilitet.

2. Implementer en logisk URL-struktur

En logisk URL-struktur gjør det enklere for både brukere og søkemotorer å forstå sidene på nettstedet ditt. Bruk forståelige og beskrivende URL-er som gjenspeiler innholdet på hver side. Unngå lange og kryptiske URL-er som kan være forvirrende.

3. Opprett en nettstedskart (sitemap)

En nettstedskart er en oversikt over alle sidene på nettstedet ditt. Det hjelper søkemotorer med å indeksere sidene og gjør det enklere for brukerne å finne relevant innhold. Sørg for å oppdatere nettstedskartet hver gang du legger til eller fjerner sider fra nettstedet.

4. Bruk interne lenker

Interne lenker er lenker som fører fra en side til en annen på samme nettsted. Bruk relevante nøkkelord som ankertekst i lenkene dine for å hjelpe søkemotorer med å forstå sammenhengen mellom sidene på nettstedet ditt. Dette hjelper også brukere med å navigere og oppdage mer innhold.

 

Andre faktorer som forbedrer ditt webdesign

I tillegg til de tidligere nevnte aspektene ved moderne webdesign, er det flere andre faktorer som kan forbedre utseendet og funksjonaliteten til nettstedet ditt. I dette kapittelet skal vi se nærmere på tre av de mest utbredte virkemidlene i moderne webdesign: Typografi, multimedia og parallax-design. Det er viktig å merke seg at selv om disse virkemidlene kan være svært effektive, har de en fellesnevner: Less is more.

Typografi: Gjør teksten tiltalende og leservennlig

Typografi spiller en avgjørende rolle i webdesign. Riktig bruk av skrifttyper, størrelser, mellomrom og farger kan gjøre teksten mer tiltalende og leservennlig. Her er noen viktige tips når det gjelder typografi:

 • Velg skrifttyper som passer til nettstedets tema og budskap. Unngå å bruke for mange forskjellige skrifttyper, da dette kan virke rotete og forstyrrende.
 • Sørg for at teksten er lesbar ved å velge passende størrelser og mellomrom. Vurder også kontrasten mellom teksten og bakgrunnen for å sikre god lesbarhet.
 • Bruk overskrifter (H1, H2, osv.) for å strukturere innholdet og gjøre det enklere å skimlese.
 • Eksperimenter med typografiske hierarkier ved å bruke forskjellige skriftstiler, størrelser og farger for å fremheve viktig informasjon.

Multimedia: Skap engasjerende og delbart innhold

Multimediaelementer som bilder, videoer og infografikk kan bidra til å gjøre nettstedet ditt mer engasjerende og visuelt tiltalende. Her er noen tips for å utnytte multimediaeffekten:

 • Velg relevante og høykvalitetsbilder som støtter innholdet ditt og skaper en visuell appell. Unngå å bruke for mange bilder, da dette kan bremse ned lastingstiden på nettstedet.
 • Introduser videoer som gir verdi til brukerne. Korte, informative og godt produserte videoer kan være en effektiv måte å formidle kompleks informasjon på en engasjerende måte.
 • Utforsk muligheten for å inkludere infografikk og diagrammer for å visualisere data eller sammenhenger. Dette kan gjøre informasjonen mer forståelig og interessant for brukerne.

Parallax-design: Skap en illusjon av dybde og bevegelse

Parallax-effekt er en populær teknikk som skaper en illusjon av dybde og bevegelse når brukeren ruller gjennom nettstedet. Denne effekten kan gi en interaktiv opplevelse og gjøre nettstedet mer engasjerende. Her er noen tips for å implementere parallax-effekten:

 • Bruk flere lag av bakgrunnsbilder eller elementer med forskjellige hastigheter for å skape dybde og bevegelse.
 • Vurder å bruke parallax-effekten på bestemte seksjoner av nettstedet ditt, for eksempel på en hero-seksjon eller bakgrunnen til en historiefortellende del.
 • Pass på at parallax-effekten ikke går på bekostning av nettsidens ytelse. Optimaliser bildene og animasjonene for å sikre rask lastingstid og jevn navigasjon.

 

Webesign i bakgrunnen

En ting er at det designet du ser når du går inn på en nettside kan være pent eller ikke. En annen utfordring med webdesign er alt som ikke er synlig. Her er et par eksempler på ting å tenke på:

Cybersikkerhet blir viktigere for hvert år som går for å holde besøkende på siden fornøyde. Det er selvfølgelig av største viktighet dersom du godtar betaling på nett, men all risiko for at kundeopplysninger kommer på avveie eller at siden din er nede vil være dårlig for bedriften. Sørg for at sikkerheten er god, og glem aldri å ha godt synlige brukervilkår og personvernerklæring.

Relevant artikkel: Cybersikkerhet: Slik sikrer du best nettsikkerhet for din bedrift

Søkemotoroptimalisering (SEO) handler om hvordan nettsiden din blir rangert av søkemotorer. Rangeringen til siden din er basert på 1) brukererfaringer, 2) navigasjon, 3) bruk av nøkkelord, 4) kvaliteten på innholdet ditt, 5) teknisk optimalisering, og 6) hjemmesidens autoritet basert på lenker fra eksterne sider.

Relevant artikkel: SEO: En komplett guide til søkemotoroptimalisering

Analyser og rapportering er gode verktøy for å forstå oppførselen til de besøkende på siden din. For å aktivere dette må du sette inn små biter med kode på ulike steder på nettsiden din, avhengig av hva du vil måle og spore. Husk også å bruke gratisverktøyene Google Search Console og Google Analytics til analyse av både kundeoppførsel og SEO.

 

Webdesign stopper aldri å utvikles

Trender i webdesign endrer seg omtrent like raskt som årstidene. Historien gjentar seg, igjen og igjen. Det eneste vi vet helt sikkert er at alt vil endre seg gang på gang.

Vi skal ikke prøve å spå fremtiden i denne artikkelen. Vi vet at det har vært store endringer innen webdesign de siste årene, og at disse sannsynligvis vil virke små sammenlignet med endringene som vil skje de neste årene. Utover dette er det vanskelig å forutse utviklingen.

Vi ser i hvert fall at hastigheten på disse endringene øker, så dersom du vil henge med i tiden og holde din bedrift flytende fremover bør du begynne å forberede deg nå.

 

Interessante artikler om trender i webdesign

Clique: Ignore These 13 Web Design Standards At Your Own Peril (2022 & Beyond)

Hubspot: The 29 Dominating Web Design Trends for 2023

Smashing Magazine: Beyond Algorithms: Skills Of Designers That AI Can’t Replicate

UX Planet: Designing for humanity — going beyond accessibility

Del denne artikkelen

Jan Storehaug

Jan Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!
Ditt neste steg mot suksess

Få hjelpen du trenger

Uansett om du trenger forretningsveiledning, markedsføring av din bedrift, eller utvikling av digitale løsninger, står vi parate til å hjelpe deg til topps i din bransje. Fyll ut skjemaet herunder, så tar vi kontakt ved første anledning.

Generell informasjon
Kort oppsummering av ditt behov