Er du gründer eller har en liten bedrift som ønsker å bli større? Da trenger du en (ny) nettside. Jungeltelegrafen er ikke nok når du står klar med produktet eller tjenesten din.
For å selge trenger du en funksjonell nettside og en sterk digital strategi.
Med den utviklingen som har vært de siste årene, kan du nå få en funksjonell og kostnadseffektiv løsning. Selv om du ikke kan å kode nettsider fra bunn.
Sterk konkurranse har gjort at nye forretningsmodeller har utviklet seg til fordel for gründere og småbedrifter. Utviklere sitter parate til å lage plugins som gir deg de funksjonene du trenger.
Den tredje industrielle revolusjonen – eller IT-revolusjonen – er en gavepakke til deg som er gründer.
Hvorfor trenger du en ny nettside?
om gründer med en oppstartsbedrift har du sannsynligvis tenkt mye på produktet eller tjenesten du vil selge. Men når du er klar til å starte salget sliter du kanskje med å komme i kontakt med potensielle kunder?
Det er her en ny nettside kommer inn i bildet. Nettsiden din skal være grunnsteinen i den digitale strategien din. En nettside gir deg mulighet til å komme i kontakt med potensielle kunder, fortelle om deg selv og lage konverteringsbaner for salg.
Nettopp derfor er det viktig å ha en rask og funksjonell nettside. Har du en eldre nettside, kan det derfor være lurt å oppgradere eller designe en helt ny nettside.
Med en funksjonell nettside kan du skape gode prosesser, dialoger og skreddersydde kundereiser. I kombinasjon med bruk av sosiale medier er det slik folk får vite om deg.
Synes du dette virker uoverkommelig for en gründer eller en liten bedrift? Før ville kanskje svaret ditt til dette spørsmålet vært JA. Det har vært vanskelig og dyrt. For bare noen få år siden kunne det koste flere hundre tusen kroner å få laget en nettside.
I dag kan du uten kunnskap om koding og med litt egeninnsats lage en profesjonell nettside. Og det til en brøkdel av prisen av hva som har vært vanlig.
Og selv om du skulle sette bort jobben, er det billigere enn før.
Trenger du nye nettsider?
Tenk Digitalt utvikler nettsider som virker! Hensikten med et nettsted er vanligvis å motta bestillinger i en nettbutikk, eller samle kontaktdetaljer til potensielle kunder. Hva vil du at besøkende skal gjøre på ditt nettsted?
Hvorfor kjøpe hjelp når du kan lage nettsiden selv?
Flere tilbydere som Squarespace og WordPress gjør det lettere å lage sin egen nettside. Det er flott når du har en startup og ikke har de største budsjettene. Men, jobben er ikke gjort når nettsiden er laget.
En nettside trenger nemlig kontinuerlig vedlikehold. Vedlikehold handler blant annet om sikkerhet, tekniske oppdateringer, hosting, søkemotoroptimalisering og publisering av innhold.
I tillegg må nettsiden din være designet for å være brukervennlig. Det er også viktig at din nye nettside er mobilvennlig. I følge Statista kommer så mye som 50 % av all nettrafikk fra mobile enheter. Hvis nettsiden din ikke er mobiltilpasset, vil du tape mye trafikk.
Som tidligere nevnt er det også nødvendig å ta i bruk sosiale medier og gjerne også nyhetsbrev for å drive trafikk til nettsiden din. Det er en jobb som kommer i tillegg til selve utviklingen av siden.
Nettopp fordi en ny nettside er mye jobb, må du vurdere om du skal gjøre arbeidet selv, eller om du vil overlate alt til et byrå. Har du eller noen i teamet kompetanse og tid til å jobbe med dette? Eller skal dere fokusere på det dere kan best?
Du kan raskt spare penger på å sette bort jobben, heller enn å knote med noe du ikke er helt stødig på.
Plugins gir store muligheter for tilpassing
I dag jobbes det på andre måter enn før. Der det tidligere satt et par utviklere og jobbet med en spesialtilpasset software, sitter det nå tusenvis av programmerere og lager software som gir ulike funksjoner. Dette er plugins.
Plugins brukes for å gi deg akkurat de funksjonene du trenger. Hverken mer eller mindre, og du betaler bare for det du trenger.
Dette gjør at oppstartsbedrifter og gründere gjerne har minst like gode (eller bedre) tekniske løsninger som de største bedriftene.
Mange moderne løsninger lages ved å sette sammen flere plugins for å tilpasse funksjonaliteten på nettsiden. Dette gjør det lettere å endre og legge til funksjoner, noe som gir din startup en konkurransefordel mot gigantene.
De store bedriftene bruker ofte eldre systemer, som etterhvert har blitt et lappeteppe av funksjoner og kode. Det gjør det vanskeligere for dem å ta i bruk nyere løsninger.
2 grunner til at IT-revolusjonen er gunstig for gründere
- Knallhard konkurranse mellom aktørene
- Eksplosjon av tilgjengelig programvare i nettskyen
Sterk konkurranse har gjort at nye forretningsmodeller har utviklet seg til fordel for gründere og småbedrifter.
Appene endret alt
Med iPhone revolusjonerte Apple smarttelefonen. En av årsakene til den raske suksessen i markedet var App Store. De lanserte hundretusener av små applikasjoner som du kunne laste ned gratis eller til noen få kroner.
Med et lite tastetrykk var de lastet ned på telefonen. Så brukervennlig, og det virket! Konsekvensen var at mye kostbar software forsvant over natten.
Håndholdt GPS? På telefonen. Plutselig kunne du utføre relativt komplekse oppgaver med telefon du har i hånden.
I dag vet jeg at de fleste udekkede behov kan løses på min håndholdte superdatamaskin.
Det finnes en app for nær sagt alle behov. Jeg søker, leser brukeranmeldelser og antall nedlastinger. Og vips så har jeg en helt ny funksjon. Ofte for under hundrelappen.
Kanskje bør du vurdere om det er behov for å utvikle en app, i tillegg til en ny nettside? Dette kan gi deg mange fordeler, og vi ser at både giganter som Finn og startups som TooGoodToGo bruker apper for å supplementere nettsidene sine.
Datamaskinene er flyttet til skyen
I dag kjøper vi skybasert datakraft. Du har tilgang til alle ressurser du trenger fra en liten datamaskin, så lenge den er på nett. Ikke tar det plass og du betaler bare for det du bruker akkurat når du bruker det.
Det er bra for deg som er gründer!
Å jobbe i skyen sørger også for at du som har en oppstartsbedrift kan være mer fleksibel og kanskje spare penger fordi du slipper å leie kontorlokaler. Du kan jobbe på farten, og holde kontakten med andre i teamet via nett.
Du kan også leie spesialisert programvare. Mens du tidligere måtte installere en Office-lisens på din lokale maskin, kan du nå leie den i skyen. Det samme gjelder andre nettbaserte løsninger.
I prinsippet kan “alt” kjøpes og kjøres i skyen. I dag får du også særnorske regnskaps- eller faktureringssystemer og spesialisert programvare for de fleste bransjer.
For mange software-selskaper haster det med å komme seg til skyen. Det har blitt den nye måten å levere IT-tjenester på.
Tradisjonell programvareutvikling er under angrep
For tung, kompleks programvare betaler du fortsatt titusenvis av kroner for å få tilpasset din virksomhet. Fortsatt er det bransjer som er villig til å betale gode penger for spesialtilpasset programvare. Nytteverdien av programvaren er større enn kostnadene til anskaffelse og vedlikehold.
Norske programmerere sitter fortsatt godt på sine kontorer og fakturerer 1.850,- kroner timen pluss mva for å vedlikeholde og videreutvikle gammel programvare. Men ikke lenge.
Programvareindustrien har lenge kjent på konkurransen fra indiske og østeuropeiske utviklere.
De kan gjøre det samme for en brøkdel av prisen.
Mange norske programvareutviklere har for lengst tatt konsekvensen av dette og etablert avdelinger i de samme landene.
Digital markedsføring
Plugins erstatter programmerere
Fremveksten av WordPress som publiseringsplattform er et godt eksempel. WordPress er utviklet gjennom en gigantisk dugnad hvor programvarens kildekode er fritt tilgjengelig for alle.
WordPress kan fritt lastes ned, modifiseres og brukes som du vil. Koden videreutvikles av tusenvis av frivillige bidragsytere over hele verden. WordPress er oversatt til mer enn 70 språk, også norsk.
Siden WordPress kan tilpassses fritt blir det også laget utallige løsninger som dekker svært mange behov. WordPress er så populært at ifølge tall fra Hosting Tribunal drives ca 35 % verdens nettsider på en WordPress-installasjon. Derfor er det lett for oss å anbefale denne tjenesten hvis du skal designe en ny nettside.
Grunnideen til utviklerne var å lage en plattform som skulle gjøre det enkelt for folk å legge til, endre og administrere alt innhold på nettsiden sin.
Og hva betyr dette for en gründer eller en bedrift med små ressurser? Finner noen et udekket behov som mange nok etterspør, ja så kommer det ganske så sikkert en plugin som dekker det.
Når du kan kjøpe plugins for å få alle mulige funksjoner, trenger du heller ikke en in-house utvikler. Det sparer deg for utgifter.
Sist jeg sjekket, var det utviklet ikke mindre enn 43.374 plugins til WordPress, som er lastet ned over en milliard ganger.
Hva er motivasjonen for å utvikle gratis plugins?
Utviklerne verden over gjør det fordi de vil løse noe for fellesskapet og lønnes med stolthet over å få det til. De mottar gjerne donasjoner fra fornøyde brukere. Heldigvis ser også mange utviklere det enorme kommersielle potensialet.
For en liten bedrift med trangt budsjett er det bra at forretningsmodellen ofte gir deg grunnleggende funksjonalitet, gratis.
Plugins tilbyr ofte ulike trinn med funksjoner, der det laveste trinnet ofte er gratis. Når du trenger flere funksjoner kan du oppgradere til neste trinn, som du da betaler for.
Den dagen du har behov for oppgradering har du sannsynligvis lykkes med businessen din på nett, og er villig til å betale en liten sum for å få flere funksjoner.
Plugins gjør det enkelt å legge til funksjoner
Noen ganger er det nødvendig å legge til flere funksjoner, selv om du nettopp har laget en ny nettside. Slike funksjoner kan være alt fra nettbutikk til en chatbot for å håndtere henvendelser til kundeservice.
I dag kan du med WordPress velge blant hundrevis av plugins. Gratis å ta i bruk, ferdige løsninger. Smarte norske plugin-utviklere har laget tillegg som også løser særnorske regnskapsbehov eller betalingsmoduler som passer norske forhold.
De betaler du for, men som med iPhone og Appstore; Du klikker, laster ned og det virker!
Noen enkle kjøreregler for at du skal være sikker på at det virker
Det er selvsagt enkelte regler du skal følge før du lar deg forføre av det store tilbudet. Men de er enkle:
- Er den kompatibel med siste versjon av WordPress?
- Har de som laget programtillegget en kommersiell motivasjon? (det er gjerne en fordel)
- Hvor mange nedlastinger og brukere er det?
- Er det aktiv supportforum hvor spørsmålene blir besvart?
- Hva slags omtale er gitt? Se på de dårligste og sjekk om det har relevans for deg.
Softwareindustrien utsettes også for disruptive aktører. De som ikke kjenner sin besøkelsestid risikerer å bli møtt av en plugin-utvikler fra et eller annet sted i verden som gir det bort gratis. Mot muligheten av å tjene noen kroner om du blir veldig fornøyd.
Noen andre nyttige verktøy jeg bruker og kan anbefale
- Hele google-universet. Har du ingen Gmail-konto? Skaff deg en og du finner nesten «alt» du trenger av gratisverktøy
- Google docs er spesielt nyttig fordi du kan jobbe og dele dokumenter med andre, «live».
- Registrer ditt eget domene? Jeg bruker storehaug.no som min personlige e-post og nettadresse. Selv [email protected] er en gmail-adresse med all funksjonalitet. Jeg betaler 8EUR i måneden og har ubegrenset lagringsplass til alle dokumenter, video og hva det måtte være.
- Appear.in som alternativ til Skype – videokonferanse
- Pexels.com – gratis bilder til det meste
- Canva.com – enkelt å redigere bilder til alle formater du trenger
- Trello.com – enkel administrasjon av oppgaver personlig og i grupper
- Om du ikke allerede har gjort det, lag deg konto på de viktigste sosiale kanalene. Øverst på listen er LinkedIn, Facebook og Twitter. Særlig anbefaler jeg LinkedIn. Les mer i artikkelen «Slik får du tusenvis av riktige kontakter på LinkedIn» om du vil vite hvorfor.
- Lær deg de grunnleggende reglene i digital markedsføring. Les mer om dette i artikkelen Slik lykkes du med digital markedsføring
Ta kontakt
Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!