Hvordan du lager en plan for markedsføring i sosiale medier

 In Sosiale medier

Bruk av sosiale medier til markedsføring kan være veldig effektivt om du gjør det riktig. Faktisk viser våre undersøkelser at det kan være ti ganger mer effektivt enn tradisjonell markedsføring. Det første steget i alle markedsføringsaktiviteter er å ha en plan, og her er våre råd for hvordan du lager en plan for markedsføring i sosiale medier.

Å redusere anskaffelseskostnadene dine bør være drivkraften bak all markedsføring. Rett og slett fordi jo lavere anskaffelseskostnader, jo mer effektivt blir budsjettet ditt brukt. Og med de nye mulighetene med markedsføring i sosiale medier kan du redusere anskaffelseskostnadene dine drastisk fordi du kan rette deg mot spesifikke målgrupper på spesifikke måter og måle alt.

Vi har laget en guide til verktøyene du trenger for å gjøre markedsføringen din i sosiale medier effektiv. Du kan laste ned gratiskopien din i dag fra denne linken: SMM guide

Sett deg mål

Første steg i alle markedsføringsstrategier må være å finne målsettinger og sette mål for markedsføringsstrategien din. Målet med markedsføring i sosiale medier har å gjøre med aktiviteten din i sosiale medier som støtter målsettingen til bedriften din. Vi anbefaler også at retningslinjene dine for sosiale medier  er oppdaterte og klare.

sette mål/ SMART-mål

sette mål/ SMART-mål

Enkelte bedrifter setter seg mål for hvor mange følgere eller likerklikk de ønsker å oppnå. Etter vår mening er dette dårlige målsettinger. Du kan ikke betale regninger med likerklikk på Facebook.

Eksempler på gode målsettinger er mål om avkastning på investeringen, antall nye kunder, inntektsmål eller antallet månedlige kvalifiserte leads markedsføringsaktivitetene dine i sosiale medier leder til.

Trenger du hjelp med markedsføring på nett? 

Trenger du hjelp med din digitale markedsføring?

Digital markedsføring kan være mye mer effektiv enn tradisjonell markedsføring, men da må du vite hva du gjør. Vi gjør heldigvis det, og kan hjelpe deg med det du trenger!

 

Vurder din nåværende tilstand

Det er en god idé å vurdere din nåværende tilstand før du utvikler planen din for markedsføring I sosiale medier. Dette gjør du ved å gå gjennom all aktiviteten din og markedsføringstiltakene i sosiale medier og vurderer hvordan de fungerer for deg.

Forsikre deg om at du undersøker hvilke kanaler du er representert i, hvem publikummet ditt er i de ulike kanalene og hvordan ditt nærvær er sammenlignet med konkurrentene dine. Sjekk med et Googlesøk om det finnes noen kanaler som du ikke eier som utgir seg for å representere bedriften din.

Du må evaluere strategien og målet for hver sosiale mediekanal, profilene, håndteringen av kanalene og teamet som arbeider med dine sosiale medieaktiviteter. Så må du sentralisere alle profileierskaper, brukernavn og passord, og lage en klar prosedyre for å etablere nye kanaler.

Valg av sosiale mediekanaler

Det er utallige sosiale mediekanaler å velge mellom når du ønsker å få effektiv markedsføring til å fungere for deg. De mest populære er: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, YouTube, Pinterest, Instagram og Slideshare.

Det finnes utallige sosiale mediekanaler som er egnet for markedsføring

Det finnes utallige sosiale mediekanaler som er egnet for markedsføring

I tillegg finnes det samlesider for ulike virksomhetsområder, som for eksempel: TripAdvisor, Hotels.com, Airbnb, Yelp, Opentable og mange andre. Selv om de ikke er sosiale mediekanaler, må man ikke glemme Google AdWords og epost, som er fabelaktige kanaler å nå ut til målgruppen din på.

Hvilke kanaler som vil fungere best for deg kommer an på hva slags bransje du tilhører og hvilke sosiale medier dine kunder foretrekker. Den beste måten å finne ut av dette er å utføre en test for å identifisere dine sannsynlige kandidater. Vi anbefaler også at du sørger for å lykkes i en kanal av gangen, og så bevege deg til neste kanal først når du har behersket de du allerede driver.

Når du har valgt hvilke sosiale mediekanaler du vil bruke, må du lage kontoer eller oppdatere de du allerede har.

Bygg opp ditt sosiale medieteam

Du bør involvere personer fra alle sider av bedriften din i sosiale medieteamet ditt. Sannsynligvis vil det være forskjellige ansatte som passer til å ta seg av ulike deler av forholdet til dine kunder. Å involvere folk utenfor markedsføringsavdelingen vil åpne for engasjement på et personlig nivå for å støtte kundene dine, og potensielle kunders ulike behov.
Å bygge opp et sosialt støtteteam involverer alle deler av bedriften din og etablerer klare mål for å tilpasse dine sosiale feeds for å sette de riktige kundene i kontakt med relevante folkene, basert på hvor i kjøpesyklusen kunden er. Å skape engasjerende  innhold gjennom hele syklusen vil hjelpe deg med å anskaffe nye kunder, få gjensalg, kundelojalitet og kundereferanser.

Forstå dine kunders behov

For å lykkes med markedsføring i sosiale medier kreves det at du fokuserer på dine kunders behov og forstår at disse vil variere etter hvilken del av kjøpssyklusen de er i.

Den beste praksisen er å fokusere på dine kunders behov. Så bygger du markedsføringen i sosiale medier, innhold og ressurser rundt kunden. Du må skape innhold som engasjerer publikummet ditt uansett om de er klar over behovet sitt for produktet ditt eller ikke, om de aktivt søker etter det, eller etter at de har kjøpt produktet.

Innholdsmarkedsføring handler om å skape og dele interessant, verdifullt, relevant og brukbart innhold. Som bygger opp merket ditt, tillitten til produktet og/eller tjenestene dine, og til syvende og sist skaper ønskelige handlinger fra kunden.

Du kan bruke mange ulike taktikker for å flytte kundene dine fra fasen der de ikke er klar over behovet sitt til fasen der de blir betalende kunder.

Forbered nettsiden din og de digitale verktøyene

Markedsføring i sosiale medier krever at du har en godt forberedt nettside som effektivt kan kommunisere med kundene dine og mulige kunder. Du må ha en landingsside som er designet for alle kampanjene du vil drive, en side som gjør det mulig for de besøkende å bestille produktene dine, legge inn en reservasjon eller legge igjen kontaktinformasjonen sin for videre oppfølging.

Eksempel på en enkel og effektiv landingsside.

Du kan lære mer om hvordan du lager en perfekt landingsside i denne artikkelen: Hvorfor en god landingsside er avgjørende for ditt salg

 

Om fokuset for dine sosiale medier er innholdmarkedsføring må du også forsikre deg om at det finnes Call To Actions (CTA’s) på nettsiden din.  CTA’ene kan plasseres sammen med produktinformasjonen, på bloggen din eller hvilken som helst annen plass på nettsiden din, der det er naturlig.

Her er et eksempel på en av våre CTAer

Trenger du hjelp med markedsføring på nett? 

Trenger du et nytt nettsted?

Et funksjonelt nettsted som skaffer nye kunder og driver omsetningen din er hjørnesteinen for all din digitale markedsføring. Vi lager løsninger som er skreddersydde deg og din digitale markedsføring. Kontakt oss i dag, så kan vi hjelpe deg med å skape et nettsted som selger!

Det finnes også mange gode verktøy på nett som kan hjelpe deg med å få tak i dine besøkendes kontaktinformasjon, analysere hvor vellykket kampanjen din var og å håndtere markedsføringen din i sosiale medier.

Vi har laget en guide til det du trenger å vite for å forberede nettsiden din for markedsføring i sosiale medier. Klikk på linken under for å laste ned din gratiskopi av guiden i dag – Webdesignguide

Lag en publiseringsplan

Du må lage en publiseringsplan som beskriver hva som skal postes, når det skal postes og hvor. Distribusjon av innholdet ditt er en vital del av den generelle planen din. Det kommer helt an på bedriften din, kanalene dine og publikummet ditt. Vi anbefaler at du finner ut hva som fungerer for deg, men det finnes noen generelle retningslinjer som de fleste kan følge.

Du bør lage en publiseringsplan for markedsføring på sosiale medier. Silk gjør vi det hos Tenk Digitalt AS

Du bør lage en publiseringsplan for markedsføring på sosiale medier. Silk gjør vi det hos Tenk Digitalt AS

Hva bør du poste? Det er fire enkle typer av poster du bør begynne å ta i bruk: linker til bloggposter og bilder/filmer, som inkluderer linker til annet innhold og reklame du også deler. Bilder i postene dine er det mest visuelt effektive, siden de får flere klikk, besøk, likerklikk og delinger enn noen andre poster.

Når bør du poste? Igjen, dette avhenger av bedriften din, kanalene dine og publikummet ditt, men våre tester viser at:

  • For Facebook og Twitter er det best å poste mellom 13:00-17:00
  • LinkedIn og Instagram 7:00-9:00 på morgenen og 16:00-18 på ettermiddag.
  • Google+ 9:00-11:00 på hverdager
  • Pinterest fungerer best 14:00-16:00 i helger.Hvor ofte bør du poste? Du må teste dette, men våre generelle anbefalinger er:
  • Facebook: 5-10 poster i uka
  • Twitter: Minst 5 om dagen.
  • LinkedIn: 1 hver ukedag.
  • Google+ og Instagram: opp til 5 om dagen.

Bygg opp samfunnet ditt

Hva kan du gjøre dersom du vil bygge opp publikummet ditt og ikke minst kundebasen din rakst? Målet ditt bør være å bygge et samfunn som gjør det mulig å markedsføre deg selv med godt innhold.

Du kan få organisk spredning dersom folk liker og følger dine sosiale mediekanaler og så liker og deler innholdet ditt. Du kan også promotere innholdet ditt og spre det til et bredere publikum, eller lage reklamer som promoterer innholdet eller produktet eller tjenesten din. Det viktigste du må gjøre er å bygge opp samfunnet ditt, for medlemmene vil gi deg leads og kunder!

Du bygger opp samfunnet ditt gjennom Call To Action i bloggpostene dine, landingssidene for kampanjene dine og å gjøre det veldig lett for potensielle kunder å legge igjen kontaktinformasjonen sin for å få bloggoppdateringer og nyhetsbrev.

Så er det på tide å bruke litt av markedsføringsutgiftene dine til å promotere innholdet ditt og å kjøre reklamer i sosiale medier. Når du skal bruke markedsføringsbudsjettet på sosiale medier er nøkkelen å rette seg mot det riktige publikummet.

Du kan lære mer om hvordan du finner publikummet ditt og retter deg mot de riktige målgruppene i denne artikkelen: 5 steg for å lage en praktisk strategi for digital kommunikasjon

Analyser, vurder og test

Vi anbefaler at du begynner kartleggingen din i dag. Det flotte med markedsføring i sosiale medier er at det finnes mange fantastiske og gratis verktøy du kan bruke til å analysere prestasjonen din. Alle de populære sosiale mediekanalene tilbyr rapporter og statistikk, men du kan også bruke Google Analytics og mange andre verktøy.

Google Analytics er ett gratisverktøy du kan bruke til å måle hvor vellykket markedsføringen din er

Google Analytics er ett gratisverktøy du kan bruke til å måle hvor vellykket markedsføringen din er

Med mange av kanalene kan du produsere sporingspiksler. Dette er små koder som du kan legge på nettsiden din. Dette kan være litt komplisert, men du må ordne det i dag dersom du ikke allerede bruker det! Med piksler på plass kan du måle hvor vellykket kampanjene dine er i detalj, og du kan bruke piksler for å rette deg mot publikummet ditt.

Det er mange måter å analysere resultatene dine. Vi anbefaler å begynne med en enkel referanse. Bruk gjennomsnittsmål for rekkevidde, klikk, likerklikk, delinger og konverteringer. For hver nye post eller reklame vil det være mulig å evaluere resultatene opp mot den gjennomsnittlige målestokken, og du vil snart lære deg hvor du skal gjøre små forandringer for å forbedre resultatene dine.

Her i Tenk Digitalt AS tester vi alt. Og med tiden har vi lært mye om hva som fungerer bedre, og vi vil fortsette med å gjennomføre nye tester hver uke. Vi anbefaler at teamet ditt for markedsføring i sosiale medier gjør det samme. Det flotte med sosiale medier er at du kan rette deg mot målgruppen din og for en billig penge utføre tester som statistisk sett er viktige, uten å måtte avsløre testingen for målgruppen din før den er verifisert.

Du kan lære mer om hvordan du bruker Google Analytics i denne artikkelen: Hvorfor du bør bruke gratistjenesten Google Analytics

Automatiser og skaler

Når du har funnet ut hva som fungerer er det på tide å automatisere og skalere. Det finnes ulike verktøy du kan bruke for å automatisere og planlegge aktiviteten din i sosiale medier. Dette er det hemmelige våpenet for å holde markedsføringen din i sosiale medier på topp hver dag, på de beste tidspunktene i de ulike sosiale mediene.

Sosiale medier handler om engasjement, så forsikre deg om at teamet ditt for markedsføring i sosiale medier svarer på kommentarer fra dine besøkende i alle kanaler og på bloggen din. Lytt til samtalene som foregår på sosiale medier om selskapet ditt og produktene dine. Du vil også måtte lytte til noen andre tema som er relevante for markedsføringen din, og ta del i alle diskusjonene.

Det finnes mange verktøy for å styre publisering på sosiale medier, en av våre favoritter er Hootsuite.

Det finnes mange verktøy for å styre publisering på sosiale medier, en av våre favoritter er Hootsuite.

 

Hva vi i Tenk Digitalt AS gjør

Tenk Digitalt AS kan hjelpe deg med alt du trenger for å bli ditt beste på nett. Vi kan håndtere hele ditt nærvær på nett: nettsiden din, profiler i sosiale medier, markedsføring på nett og alle de kompliserte tekniske detaljene for å effektivt øke din fortjeneste på nett.

Vi tilbyr en administrert webdesignservice der vi ikke bare designer nettsiden med moderne, mobilvennlige design, inkludert dine kunders behov – vi vil også håndtere ditt nettsted og holde det oppdatert og sikkert på fast basis.

Vi kan også ta oss av din søkemotoroptimalisering, søkemotormarkedsføring, profiler i sosiale medier og SoMe (sosiale medier) markedsføring og alle andre nettbaserte markedsføringskampanjer, inkludert e-post og annonsebannere. Vi leverer også alle dine grafiske design, foto, video og tekstinnhold eller andre tjenester du vil trenge for å maksimere din fortjeneste på nett.

Vennligst legg igjen din kontaktinformasjon om du har lyst til å prate med oss!

Vil du snakke med oss? 

Vil du snakke med oss?

Trenger du hjelp med digital markedsføring? Kontakt oss i dag, og avtal et gratis, uforpliktende møte.

 

 

Du finner flere gratis verktøy og guider du kan laste ned her 

Andre artikler du bør lese:

Følg gjerne bloggen vår om du er interessert i sosiale medier og markedsføring på nett. Bruker du sosiale medier til markedsføring?  Legg igjen svar i kommentarfeltet under og del med vennene dine ved å klikke på ikonene nedenfor.

 

Dette innlegget er skrevet originalt på engelsk av daglig leder Pål Storehaug i Tenk Digitalt AS Tyrkia. Bearbeidet av Jan Sollid Storehaug og oversatt til norsk avKathrine Garshol

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Hvordan din organiske rekkevidde på Facebook Pål Jan Sollid Storehaug