Hvis du ønsker mer trafikk til nettsidene dine og nå flere potensielle kunder er det viktig å rangere blant de øverste på resultatlisten fra Google søk. Grunnen til det er at kundereisen i dag gjerne starter med et Googlesøk.
Nettbrukere leter før de kjøper noe. Først når nettbrukerne har funnet frem til informasjonen som virker relevant begynner de å lese. Søkemotoroptimalisering (SEO) handler om å hjelpe brukere til å finne frem til ditt nettsted. Oppnår du høy rangering i søk kan du tiltrekke besøkende som faktisk er interessert i hva du har å si.
Jeg har samlet 7 tips for å bli mer synlig på Google. For mer omfattende SEO-løsninger anbefaler jeg å lese artikkelen SEO: Søkemotoroptimalisering av nettsidene dine.
1. Identifiser nøkkelordene for ditt nettsted
Før du går i gang bør du identifisere de viktigste nøkkelordene for ditt nettsted.
For at du skal bli mer synlig på Google er det viktig at du bruker de samme ordene som din målgruppe bruker når de søker etter informasjon om temaet.
Selger du monteringsett til kjøleskap må du bruke ordene «monteringssett» og «kjøleskap». Snakker du om «CoolKit ForAll» er det umulig for potensielle kunder å finne ditt produkt ved å søke.
Hvis du har vanskeligheter med å identifisere nøkkelordene for ditt nettsted bør du bruke litt tid på å bli kjent med din målgruppe. Gjør du målgruppen din fornøyd gjør du søkemotorene fornøyd.
Når du vet hvem du skriver for, hva de er opptatt av og hvor de er i sin kundereise (kjøpssyklus) blir det enklere å identifisere nøkkelordene. Lag en persona som representerer din typiske kunde og skreddersy innhold basert på kundens interesser, behov og utfordringer.
Du kan også bruke Google Search Console for å sjekke hvilke søkeord Google mener at ditt nettsted handler om. Hvis du ikke bruker Google Search Console anbefaler jeg at du begynner nå!
For mer informasjon om hvordan du kan finne aktuelle søkeord kan du lese SEO: Hvordan finne søkeord og søkefraser.
Guide: Søkemotoroptimalisering av nettsidene dine
Last ned vår gratis guide til hvordan du lager innhold som blir funnet i Googlesøk. Søkemotoroptimalisering (SEO) handler først og fremst om å skape verdifullt innhold for din målgruppe. Lær hvordan.
For å få informasjon om søkeordene på ditt nettsted kan du gjøre følgende:
1. Gå til Google Search Console.
2. Om du ikke allerede bruker Google Search Console må du legge til nettstedet ditt nå.
3. Når nettstedet er registrert vil du komme til hovedsiden der du får opp menyvalg som «overview» og «performance» i den venstre sidemenyen. Hvis du nettopp har lagt til nettstedet kan det ta litt tid før du får tilgang til informasjonen du trenger.
4. Velg «performance». Her vil du få opp en oversikt over hvor mange klikk sidene dine har fått, hvor mange som har fått den opp i søk og så videre. Det du vil se etter er kategorien «queries». Dette er en oversikt over hvilke søkeord siden din rangerer for. Dette kan være forskjellig fra side til side på nettstedet. Derfor er det også viktig å sjekke «queries» for de ulike sidene på nettstedet.
Ved å aktivt bruke resultatene fra Google Search Console kan du bli mer synlig på Google.
2. Konkurrer på lange nøkkelord (longtail-keywords)
Shorttail-keywords er korte nøkkelord med stor konkurranse. Søker du på «advokat» i Google får du opp cirka 17 millioner resultater. Hvis du ønsker å markedsføre deg som advokat er konkurransen enorm på nøkkelordet «advokat».
Skulle du derimot lykkes og rangere høyt på dette nøkkelordet kan fluktraten likevel bli høy. Hvis jeg søker på «advokat» i Google er det ikke sikkert at jeg har behov for advokathjelp. Kanskje jeg lurer på hva en advokat egentlig jobber med – eller som i dette tilfellet: jeg vil se hvor mange treff søkeordet får.

Ønsker du å bli mer synlig på Google er det derfor smart å velge et annet nøkkelord.
Longtail-keywords er lange nøkkelord med mindre konkurranse. Det kan lønne seg å konkurrere på lengre nøkkelord både fordi «fluktraten» på ditt nettsted blir mindre (nettbrukerene finner ikke det de egentlig er ute etter og forlater ditt nettsted) og fordi det er lettere å rangere høyt på mindre populære søkeord.
«Advokathjelp i Oslo» er et lengre nøkkelord som er lette å markedsføre seg på som advokat.
Tips for å lage gode «longtail-keywords»:
- Prøv å tenk som din målgruppe: Hva ville jeg ha søkt på hvis jeg skulle finne ditt nettsted?
- Bruk enkle ord: Nettbrukere søker på mye enklere ord enn det man skulle tro. Kall en skje for en skje.
- Bruk geografiske ord: Nettbrukere benytter ofte geografiske ord for å finne frem til butikker, tjenester, organisasjoner eller lignende. Holder du til i Oslo kan det derfor være lurt å få dette med i beskrivelsen.
Eksempel på gode «longtail-keywords»:
- Advokathjelp i Oslo
- Møbelbutikk i Alta
- Kjøp monteringssett til kjøleskap i Moss
- Pianokurs i Stavanger
- Lær å spille piano på nett
3. Tilpass innholdet på nettstedet ditt
Fokuser på relevant og nyttig innhold. Her kan du krydre teksten med nøkkelordene du ønsker at kundene skal finne deg på (kvalitet kommer selvsagt fremfor kvantitet).
Overskrifter: Bør gi leseren (og søkemotoren) informasjon om hva teksten handler om. Bruk kun én H1-overskrift som forteller hva temaet for siden er. Bruk deretter H2 og H3-mellomtitler etter hvor viktig innholdet er.
Menyer: Bruk relevante nøkkelord i menypunktene. Selger du hundefôr bør «hundefôr» være et menypunkt.
Jo mer relevant innhold du har, jo mer synlig på Google vil du kunne bli. Det å ha mye innhold om relevante nøkkelord er nemlig noe Google fanger opp som et signal på at du er en autoritet på det området. Det har en del å si for hvordan du rangerer i søk.
Trenger du nye nettsider?
Tenk Digitalt utvikler nettsider som virker! Hensikten med et nettsted er vanligvis å motta bestillinger i en nettbutikk, eller samle kontaktdetaljer til potensielle kunder. Hva vil du at besøkende skal gjøre på ditt nettsted?
4. Tiltrekk besøkende med gode artikler
Innholdsmarkedsføring (content marketing) går ut på å levere nyttig og verdifullt innhold til kunden. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å jevnlig publisere gode artikler.
- Ved å skrive om temaer som er relevant for din målgruppe bygger du opp innhold som kan indekseres og søkes opp.
- Pass på at du bruker relevante nøkkelord i tittel, overskrifter og URL.
5. Tilpass bildene for søkemotorene
Ønsker du å bli mer synlig på Google er det ikke bare tekstene dine som bør være gode og inneholde nøkkelordene dine. Du bør også jobbe aktivt med bildene dine.
Når det kommer til bilder, er det to ting du skal huske på:
- Gi alltid bildene nytt navn: Bruk relevante nøkkelord eller tittelen for artikkelen som bildenavn. Det gjør ingenting om bildenavnet blir litt langt.
- God bildebeskrivelse og alternativ bildetekst: Bruk litt tid på å skrive en god beskrivelse med nøkkelordene du ønsker å synes på.
6. Gode nettsider bli mer synlig på Google
Skal du bli god på søkemotoroptimalisering må du ha et godt nettsted. Både fordi den tekniske kvaliteten på nettstedet ditt må være tilpasset for at søkemotorene skal få indeksert innholdet – men også fordi nettstedet ditt må få besøkende til å bli værende på siden din.
Les mer om hvorfor den tekniske kvaliteten på nettstedet er viktig i artikkelen Googles algoritmer: varslede endringer mai 2021.
Tusenvis av besøkende som flykter fra ditt nettsted hjelper like lite som et praktfullt nettsted som søkemotorene ikke klarer å indeksere.
Usikker på om søkemotorene får indeksert innholdet ditt?
Den enkleste måten å undersøke dette på er å kopiere deler av teksten på ditt nettsted og lime det inn i søkefeltet hos Google. Da bør ditt nettsted dukke opp. Du kan også bruke Google Search Console for å få større innsikt.
Les også: Tre vanlige årsaker til at Google ikke indekserer ditt nettsted
7. Gjør en innsats utenfor ditt nettsted
Ved å skaffe såkalte «backlinks» fra pålitelige sider kan du bli mer synlig på Google. En backlink er rett og slett en lenke som leder fra et annet nettsted til ditt nettsted.
Det kan være utfordrende å få til dette, men har du et godt nettsted med godt innhold er dette enklere å få til. Du kan også få eksterne linker ved å gjesteblogge, linke til relevante blogger og oppfordre dem til å gjøre det samme eller ved å delta aktivt på sosiale medier.
Digital markedsføring
Hvis du enda ikke er tilstede på sosiale medier (eller bare er halvhjertet tilstede) kan det være lurt å komme i gang nå.
Ved å bruke sosiale medier til markedsføring kan du både øke trafikken til ditt nettsted og rangere høyere i søk. Bruk av sosiale medier bidrar i din innholdsmarkedsføring, som er viktig for SEO.