WordPress: Din guide til å lage en flott nettside - Tenk Digitalt
En dataskjerm med en flott nettside. På toppen står det "Wordpress for ferskinger".

WordPress: Din guide til å lage en flott nettside

WordPress er et fantastisk verktøy for å lage profesjonelle nettsider, men det er fort gjort å gjøre feil i starten. Her får du tipsene som alle bedrifter ønsker at de hadde da de begynte med WordPress.

Alle virksomheter trenger et godt nettsted, både ved etablering og som et verktøy for vekst. Med WordPress kan du gjøre det helt selv for en brøkdel av prisen av tradisjonelt webdesign.

Visste du at 23 % av verdens nettsteder er bygget på WordPress? Fra å være et verktøy for spesielt interesserte har WordPress blitt brukervennlig og et svært godt alternativ til å bruke dyre webdesignere. Men det er lett å gjøre feil og det kan fort koste mye penger og tid om du trår feil.

 

Hva er WordPress egentlig?

WordPress er et online publiseringsverktøy for utvikling av nettsteder. Det kan brukes til å lage nettsider for alle formål, inkludert hjemmesider for bedrifter, nettbutikker, digitale porteføljer, affiliate marketing og blogger. Da WordPress ble lansert i 2003 var det laget for bloggere. Siden den gang har det blitt det mest brukte publiseringsverktøyet for nettsider på planeten.

Eksempel på hvordan WordPress brukes profesjonellt i bedriftsammenheng kan du se på dette nettstedet som Tenk Digitalt utviklet for sensorleverandøren El-Watch: El-Watch.no

 

WordPress er ikke lenger bare for blogger

Screen Shot 2015-03-10 at 22.26.40 I dag er WordPress verdens ledende CMS (content management system) for alle slags nettsteder. Faktisk er hele 23% av alle verdens nettsteder utviklet med WordPress.

WordPress gjør det enkelt å skape profesjonelle, fullt funksjonell nettsider til en brøkdel av prisen det koster å bruke en tradisjonell webdesigner/utvikler. WordPress overfører kreativitet og kontroll til bedriftens egne folk, snarere enn dyre IT-eksperter og designere.

WordPress tilbyr tusenvis av ferdige designmaler (themes) og funksjoner (plugins) for å lage skreddersydde nettsteder i alle former og størrelser, inkludert en stadig økende bransjetilpassede løsninger.

 

Hvordan fungerer WordPress?

WordPress er et såkalt CMS (content management system) som er basert på åpen kildekode. Det vil si at programvaren er utviklet og administrert av et fellesskap av tusenvis av utviklere. Alle disse utviklernes innsats organiseres på nettstedet www.wordpress.org. Der finner du titusenvis av gratis programmer, diskusjonsforum og utviklere som i felleskap arbeider med WordPress, også på norsk.

En av de mange tingene som er bra med WordPress er at de aller fleste programmene som utvikles er gratis å prøve og ta i bruk. Om du trenger flere funksjoner kan du – ofte for små beløp – utvide med tilleggsfunksjoner. Som regel er det slik at om du betaler for oppgradering, ja da er du i business og betaler gjerne for utvidelsen.  app_wordpress_plugins_250x250

Mangfoldet og det at så mange er engasjert i WordPress gir konkurranse om å være best, enten det i funksjon eller på pris. Dette resulterer igjen i et stort utvalg av gratistjenester og rimelige utvidelser. Konkret betyr det konkurransedyktige priser og stort mangfold av designmaler (themes) og programtillegg (plugins).  Mange klarer seg lenge eller for all tid med gratis themes og plugins.

Før du starter utviklingen med WordPress

Selv om hvem som helst kan laste ned programvaren gratis på www.wordress.org må du ha en nettadresse (et domenenavn) for ditt WordPress nettsted og et sted å lagre og kjøre programvaren. Du trenger et WordPress webhotell. Enkelt forklart så er en leverandør av Webhotell en bedrift som eier datamaskinene og selger plass på disse hvor du har ditt nettsted.

I tillegg til å levere serverplass, pleier de fleste webhotell-leverandørene å tilby nettadresser (domenenavn). Om du allerede eier ett eller flere domenenavn kan du enten flytte de til der du har Webhotellet ditt, eller «peke» de ditt du ønsker.

Mange er usikre på forskjellen mellom www.wordpress.org og www.wordpress.com. Enkelt forklart er det første nettstedet dugnaden og felleskapet, mens wordpress.com er et av tusenvis av selskaper som tilbyr Webhotell-tjenester.

 

WordPress-nettsider må ikke utvikles hos WordPress

Mange nye brukere av WordPress tror feilaktig at WordPress.com er det eneste stedet hvor man kan etablere et WordPress nettsted. Dette er ganske så feil. Faktisk er WordPress.com bare ett av mange tusenvis av kommersielle nettsteder som tilbyr webhotell og oppsett av tjenester ved hjelp av WordPress.

 

LAST NED: Din 75 siders gratis e-bok om Effektiv markedsføring på sosiale medier

 

WordPress.com tilbyr det som kalles en «fully hosted” WordPress service.

Det betyr at de tar seg av all teknisk vedlikehold av ditt nettsted på dine vegne. De grunnleggende (men begrensede) webhotelltjenestene er gratis. Du må betale for mange tillegg som du ønsker. Etterhvert som du legger til det mange erfarer er nødvendige tjenester er det ikke lenger «gratis».

Alternativet er å være “selfhosted”. Det vil si at du selv velger en leverandør av webhotell. Bedriften som tilbyr webhotellet vil lagre din nettside på sine servere. Som regel vil slike webhotell også kunne tilby deg valg av domenenavn til nettstedet ditt.

Du har ubegrenset tilgang til gratis eller kjøpte designmaler (themes) og utvidelser (plugins). Dette er viktig. Om du ønsker å velge blant de mange tilgjengelige designmalene som finnes, må du ha plass på et eget Webhotell. Du vil ikke kunne ta disse i bruk om du velger gratistjenesten hos WordPress.com. Det samme gjelder som regel for de fleste andre «gratis» Webhoteller. Allerede her er det mange som går i fella og ender opp med å bruke mye tid og krefter i et lukket system. Starter du med «selfhosted» har du full kontroll fra første dag.

Avhengig av hvilken leverandør du velger å bruke er du selv ansvarlig for nettstedet ditt. Det er oftest  ditt ansvar å sørge for programvareoppdatering og sikkerhetskopiering for å nevne noe. De fleste, men ikke alle, leverandører av webhotell tilbyr deg gjerne å gjøre dette for deg, slik at du kan konsentrere deg om å lage et godt nettsted.

Hvor mye koster WordPress?

Det er riktig at alle kan laste ned WordPress programvaren gratis fra WordPress.org, selv om du trenger et sted å lagre og kjøre den programvaren.

Det er også riktig at du kan kjøre din side “gratis” med WordPress.com sin grunnleggende Webhotell. Men som med det meste som er “gratis” aksepterer du at det koster noe annet enn penger.

Med WordPress.com får du gratis grunnleggende tjenester, men du gir fra deg friheter, godtar begrensninger, og at en annen aktør har full kontroll over din nettside. For eksempel må du finne deg i annonser på nettstedet ditt som du ikke kan fjerne eller velge selv.

 

Velg webhotell for WordPress basert på ditt behov

Hvis du ikke lager din nettside på riktig måte, sløser du tid og penger. Unngå stresset som kommer med ved å ta feil valg. Fordyp deg godt i hvilke valg du har før du skal etablere nettsiden din.

Dersom du er førstegangs blogger, ønsker du kanskje å bruke så lite penger som mulig på nettstedet ditt. Du er kanskje villig til å godta begrensninger for å holde kostnadene nede. Da kan WordPress hosting være et godt valg for deg, men vær bevisst på at det kommer med visse begrensninger.

Eksempelvis må du godta at din nettadresse ikke får navnet du ønsker, f.eks kan du ikke benytte en url som dette www.navnetpåminblogg.no. I stedet må du ta til takke med en url som tydelig viser at du benytter WordPress sin gratisløsning, som denne www.WordPress.com/navnetpåminblogg. Du må også akseptere at du ikke har kontroll på deler av innholdet ditt.

Alternativer til WordPress’ egen hosting

Hvis du har en bedrift eller er en profesjonell blogger må du passe deg for alle begrensingene du påfører deg selv ved å velge en løsning fra WordPress.com eller andre lukkede tjenster. Det blir fort vrient å kombinere begrensningene med en kommersiell virksomhet. Da er det bedre å gå for en selfhosted WordPress.org løsning fra starten.

Hvis du tenker å bruke oppgraderingspakkene fra WordPress.com, anbefaler vi å vurdere hva innholdet i dette faktisk er, og hvor mye dette koster. Deretter burde du undersøke hvilke tilbud du kan få fra andre webhotell-leverandører.

Mange erfarer at det som tilsynelatende var en god pris, kostet mye mer når man oppsummerte alle tilleggene. De tilleggene som i starten så ut som små beløp ender ofte opp i kostnad som mer enn kostnadene for domenet og web-hotellet. Ikke la deg lure av lokkepriser!

Andre restriksjoner som mange overser hos WordPress er begrensninger på lagringsplass og trafikk til nettstedet. Mange som strarter med gratistjenester oppdager også at det var vanskelig og tok lang tid å flytte innholdet som var skapt til et nytt Webhotell.

 

Valg av feil WordPress kan få store konsekvenser

Her er et eksempel på hvor galt det kan gå: Thomas bestemmte seg for å starte nettside for sin cateringbedrift med bruk av gratis WordPress-tjenester. Han kjøpte et passende domene og et WordPress.com-premium tema som var godt nok.

Deretter bygget og brukte han sin nye nettside. Han samlet inn sine kunders e-postadresser og fikk en mengde sosialemedie ‘likes’ som gjorde at profilen hans vokste. I tillegg brukte Thomas et tilgjengelig analyseverktøy som fortalte ham hvem som besøkte nettsidene hans og hvor de kom fra.   

Til slutt kom dagen da Thomas ville utvide nettstedet med online bestilling og betaling av tjenester. Han ønsker også å ha innhold som kun var tilgjengelig for registrerte kunder. Han likte nemlig ikke at annonsener dukket opp på nettstedet utenfor hans kontroll.

WordPress.com oppgraderingene kostet han dyrt i forhold til de selfhostede tjenestene han hadde sett på. Han fant også ut at han ikke kunne velge plugins som tilbyr den funksjonalitet han trengte. Han undersøkte derfor hvorvidt han kunne overføre nettsiden til en selfhosted tjeneste og oppdaget at:

  • Det var vanskeligere enn han trodde å overføre alt innholdet og bildene fra siden –  et stort slag for bedriftens markedsføring.
  • Han mister alle sin sosiale medielikes på eksisterende innhold, noe som hemmer kundekontakten.
  • Han kan ikke overføre WordPress.com-premium temaet og må finne og kjøpe et nytt tema.
  • Han mistet statistikk som analyseverktøyer hadde samlet inn.

Dersom han hadde valgt selfhosted WordPress fra starten ville han hatt større frihet til å foreta oppgraderinger uten å miste verdifull informasjon.

 

WordPress er ikke så teknisk krevende som mange tror

Gjør du det selv er du ansvarlig for nødvendige programvareoppdateringer, men det betyr ikke at du trenger teknisk kompetanse eller kunnskap om programmering. Akkurat som med annen programvare, blir du varslet om tilgjengelige oppdateringer, og de blir oppdatert på et klikk eller to.

WordPress.org tilbyr også et aktivt og stort fellesskap som er tilstede for å hjelpe deg. Hvis du trenger hjelp, har du tilgang til enkle, trinnvise feilsøkingsguider på supportforum som lett tilgjengelig med et Google-søk.

Hvis du velger gode designmaler (themes) og plugins, vil leverandørens supportforum oftest gi deg tilgang til uvurdelig informasjon. Din webhotell-leverandør tilbyr som regel også hjelp. Alt i alt har du nok av hjelp om du skulle trenge det.

 

Noen ulemper med WordPress

Til tross for godt over 70 millioner brukerne har WordPress noen ulemper. Antallet fornøyde brukere forteller oss naturligvis at fordelene veier opp for ulempene, men de eksisterer. Her er de tre viktigste ulempene du bør vurdere før du velger å ta i bruk WordPress.

1. Du får ingen webutvikler på teamet

WordPress er det beste gjør-det-selv alternativet når det kommer til å bygge nettsteder. Du kan spare penger ved å unngå å bruke web-designere og utviklere, og heller investere tid i å skape siden selv.

For hundretusener av WordPress-brukere, er dette en morsom og givende prosess. Men når du velger å gjøre det selv får du ikke tilgang til din egen webutvikler. Du må selv takle utfordringene du kommer til å møte. Heldigvis har du tillgang til informasjon fra tusenvis av webutviklere som deler sine erfaringer.

2. Skreddersydde løsninger krever mer kompetanse

Å bruke forhåndsdefinerte designmaler (themes) og plugins for å lage nettstedet ditt er raskt og enkelt. Men du får mindre muligheter til å skreddersy nettstedet ditt enn med et tilpasset nettsidedesign bygget fra bunnen av.

Fiksing og triksing med temaer og plugins kan være tidkrevende og påvirke nettstedet hastighet. Det er egentlig bare et alternativ for veldig tekniske brukere. I tillegg er det verdt å merke seg at designmalene (themes) i økende grad er rettet mot behovene til bestemte sektorer.

Det er en fordel om du er i en bransje eller sektor som det allerede har blitt utviklet en eller flere skreddersydde designmaler for. De som lager designmalene har gjerne optimalisert kompromisset mellom funksjonalitet og ytelse slik at du kan konsentrere deg om innholdet.

3. WordPress-nettsider er generiske

Med så mange WordPress nettsteder der ute, er det alltid en risk for at din valgte designmal ikke skiller seg ut blant andre nettsteder. Når det er sagt, så er ikke dette et stort problem. Det finnes tusenvis av temaer å velge mellom, hver enkelt tilpasses med dine fargevalg, bilder og innhold.

Faktisk er det betryggende at malene til WordPress minner om andre nettsteder fordi det får brukerene til å føle seg trygge på hjemmesiden din. Velger du en god designmal vil de få inntrykket av et profesjonelt nettsted som fungerer knirkefritt og raskt.

Det vil sannsynligvis bety mye mer for en potensiell kunde enn at nettstedet minner litt om et nettsted de har besøkt tidligere. Og du sparer titusenvis om ikke hundretusen av timer og kroner på alternativet, som kunne være å sette bort jobben til utviklere og webdesignere.

 

LAST NED: Din 75 siders gratis e-bok om Effektiv markedsføring på sosiale medier

 

Velg riktig webhotell for utvikling med WordPress

Det kan være vanskelig å velge webhotell, med all reklame for mikroskopiske priser, tilgang til en endeløs mengde med funksjoner, og skryt om mengder med fornøyde kunder. I det virvaret av tilbud får man nærmest inntrykk av at «alt» er inkludert og nærmest gratis.

Men som med det mye av online tenestesalg, så stemmer det ikke når sluttsummen regnes sammen. Så hvilken leverandør av webhotell  skal man gå velge for WordPress-utviklingen? Den som er billigst? Den som gir deg tilgang til flest funksjoner?

Våre kunders erfaringer tilsier at disse faktorene betyr veldig lite. Det som betyr mest er at leverandøren ønsker å hjelpe den individuelle kunden med å oppnå sine mål.

  • Se etter en leverandør som ikke tilbyr deg lokkepriser for å få deg som kunde, og deretter legger til ekstra tilleggspriser for alt mulig rart.
  • Finn firmaer som tilbyr support og hjelp og genuint bryr seg om dine behov.
  • Let nøye etter teknologi som du kan stole på. Webhosting må være rask, pålitelig, sikker og enkel å administrere.

Til syvende og sist vil du vite at noen passer på deg, selv om du ikke betaler for VIP tjenestenivåer.

 

Hvorfor bruke WordPress?

WordPress er det beste verktøyet for å utvikle profesjonelle nettsider uten alt for mye kunnskap. Hvem som helst kan ta i bruk flotte WordPress-maler og installere nyttige tilleggsfunksjoner. Om du har større behov for spesialdesignede løsninger er det enkelt å finne webutviklere for små eller store oppdateringer.

Vær obs på at læring underveis i prosessen kan bli en kostbar affære. Feil bruk av WordPress kan  koste både mye tid og mye penger. På Tenk Digitalt sine nettsider finner du mange guider som hjelper deg i gang så du unngår nybegynnerfeil.

Vi har lang erfaring fra med nettsideutvikling og er stolte av løsningene vi har utviklet for små og store bedrifter med WordPress. Vi vet hva det vil si å starte opp en bedrift med begrensede ressurser. Med WordPress utviklet av Tenk Digitalt får du et nettsted som gjør deg god på nett, til konkurransedyktig pris.

 

Tenk Digitalt har jobbet med WordPress siden starten

Vi vet mange har det fryktelig travelt og ikke ønsker å bruke tid på å skape eget nettsted. Er du blant disse? Da kan du trygt sette bort hele WordPress-jobben til Tenk Digitalt. Da får du noe langt mer enn et designteam, du får en støttespiller som kan hjelpe deg med all digital markedsføring så mye du vil.

Du velger selv hvor involvert Tenk Digitalt skal være i din bedriftsutvikling. Vi kan fokusere på WordPress alene, men har du behov, kan vi også bidra med planlegging av strategi, coaching, innholdsproduksjon, SEO, design, kundetiltrekking, merkevarebygging, investorengasjering og mye mer.

Når det gjelder utvikling av nettsted med WordPress kand du konsentrere deg om å skrive teksten du ønsker å presentere og velge ut de bildene du ønsker å bruke. Vi laster opp, tilpasser designet og hjelper deg med alle løpende oppdateringer.

Vi kan også hjelpe deg med bruk av sosiale medier og blogg om du ønsker at det skal være en del av ditt nettsted. Du kan også sette opp en komplett nettbutikk med betalingsløsninger som gjør det enkelt for dine kunder å handle hos deg. Vi tar oss av alle tekniske oppgaver og oppdateringer.

Vi bruker bare de beste løsningene til WordPress

Ikke bare kan vi hjelpe deg med å velge det beste WordPress-temaet for nettsiden din, vi hjelpe deg å finne de mest hensiktsmessige programutvidelsene for din bedriftsside. Eksempelvis har vi meget god erfaring med Gutenberg, Elementor, Yoast, Mailchimp, WooCommerce, HubSpot, Wordfence og en rekke andre essensielle tillegg på WordPress sin platform.

 

WordPress uten begrensning fra Tenk Digitalt

Vi garanterer at vårt supportteam vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg hvis du trenger det. Alle som jobber i Tenk Digitalt mener at hver kunde er like viktig.

Andre artikler du burde lese:

7 tips til en god digital markedsføringsstrategi

Hva er SEM? Søkemotormarkedsføring enkelt forklart

Hvordan lage nettsider som skaffer deg flere kunder?

Ordbok for digital markedsføring: Lær uttrykkene

Webdesign: Slik henger din bedrift med i tiden

Del denne artikkelen

Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen