Din guide til å skape et flott nettsted med WordPress - Tenk Digitalt
Skal du lykkes med din bedrift må du være god på nett

Din guide til å skape et flott nettsted med WordPress

Les mer om hvordan Jan Sollid Storehaug gikk frem for å skape www.digitalhverdag.media 

Alle virksomheter trenger et godt nettsted, både ved etablering og som et verktøy for vekst.  WordPress er et fantastisk verktøy for å lage et profesjonelt nettsted. Du kan gjøre det helt selv for en brøkdel av prisen av tradisjonelt webdesign. Visste du at 23 % av verdens nettsteder er bygget på WordPress? Fra å være et verktøy for spesielt interesserte med god tid har WordPress utviklet seg til å bli brukervennlig og et svært godt alternativ til å bruke dyre webdesignere. Men det er lett å gjøre feil og det kan fort koste mye penger og tid om du trår feil.

 

1. WordPress er ikke lenger bare for blogger

 

Screen Shot 2015-03-10 at 22.26.40 WordPress startet som en plattform  for blogging, men har blitt verdens ledende CMS (content management system) for alle former for nettsteder. Det forklarer hvorfor 23% av verdens nettsteder er basert på  WordPress.

WordPress gjør det enkelt å skape profesjonelle, fullt funksjonell nettsider til en brøkdel av prisen det koster å bruke en tradisjonell webdesigner/utvikler. Bruk av WordPress overfører kreativitet og kontroll til bedriftens egne folk, snarere enn dyre IT-eksperter og designere.

WordPress tilbyr tusenvis av ferdige designmaler (themes) og funksjoner (plugins) for å lage skreddersydde nettsteder i alle former og størrelser, inkludert en stadig økende bransjetilpassede løsninger.

Høres det bra ut? Før du setter i gang med å skape nettsiden din, burde du notere deg punkt 2 på listen vår.

 

2. Det er mer med WordPress enn WordPress.com

 

Aller først. For å jobbe med WordPress må du forstå hva WordPress er.

WordPress er i enkle ord programvare som tilbyr en plattform for brukere til å opprette og administrere nettsteder og blogger. Det er et publiseringssystem, eller på engelsk ofte forkortet til «CMS» – content management system. Det er basert på åpen kildekode, noe som betyr at programvaren er utviklet og administrert av et fellesskap av tusenvis av utviklere. Disse organiseres på nettstedet www.wordpress.org. Her finner du titusenvis av gratis programmer, diskusjonsforum og utviklere som i felleskap arbeider med WordPress, også på norsk. En av de mange tingene som er bra med WordPress er at de aller fleste programmene som utvikles er gratis å prøve og ta i bruk. Om du trenger flere funksjoner kan du – ofte for små beløp – utvide med tilleggsfunksjoner. Som regel er det slik at om du betaler for oppgradering, ja da er du i business og betaler gjerne for utvidelsen.  app_wordpress_plugins_250x250

Mangfoldet og det at så mange er engasjert i WordPress gir konkurranse om å være best, enten det i funksjon eller på pris. Dette resulterer igjen i et stort utvalg av gratistjenester og rimelige utvidelser. Konkret betyr det konkurransedyktige priser og stort mangfold av designmaler (themes) og programtillegg (plugins).  Mange klarer seg lenge eller for all tid med gratis themes og plugins.

Selv om hvem som helst kan laste ned programvaren gratis på www.wordress.org må du ha en nettadresse (et domenenavn) for ditt WordPress nettsted og et sted å lagre og kjøre programvaren. Du trenger et WordPress webhotell. Enkelt forklart så er en leverandør av Webhotell en bedrift som eier datamaskinene og selger plass på disse hvor du har ditt nettsted.

I tillegg til å levere serverplass, pleier de fleste webhotell-leverandørene å tilby nettadresser (domenenavn). Om du allerede eier ett eller flere domenenavn kan du enten flytte de til der du har Webhotellet ditt, eller «peke» de ditt du ønsker.

Mange er usikre på forskjellen mellom www.wordpress.org og www.wordpress.com. Enkelt forklart er det første nettstedet dugnaden og felleskapet, mens wordpress.com er et av tusenvis av selskaper som tilbyr Webhotell-tjenester.

 

3. WordPress.com er ikke det eneste stedet for å lage en WordPress nettside

 

Mange nye brukere av WordPress tror feilaktig at WordPress.com er det eneste stedet hvor man kan etablere et WordPress nettsted. Dette er ganske så feil. Faktisk er WordPress.com bare ett av mange tusenvis av kommersielle nettsteder som tilbyr webhotell og oppsett av tjenester ved hjelp av WordPress.

 

LAST NED: Din 75 siders gratis e-bok om Effektiv markedsføring på sosiale medier

 

WordPress.com tilbyr det som kalles en «fully hosted” WordPress service.

Det betyr at de tar seg av all teknisk vedlikehold av ditt nettsted på dine vegne. De grunnleggende (begrensede) Webhotelltjenestene er gratis. Men du må betale for mange tillegg som du ønsker og etterhvert som du legger til det mange erfarer er nødvendige tjenester er det ikke lenger «gratis».

Alternativet er å være “selfhosted”

Med «selfhosting», velger du selv en leverandør av webhotell, som for eksempel Tenk Digitalt AS. Bedriften som tilbyr webhotellet vil lagre din nettside på sine servere. Du velger selv din nettadresse (domenenavn).

 

Du har ubegrenset tilgang til gratis eller kjøpte designmaler (themes) og utvidelser (plugins). Dette er viktig. Om du ønsker å velge blant de mange tilgjengelige designmalene som finnes, må du ha plass på et eget Webhotell. Du vil ikke kunne ta disse i bruk om du velger gratistjenesten hos WordPress.com. Det samme gjelder som regel for de fleste andre «gratis» Webhoteller. Allerede her er det mange som går i fella og ender opp med å bruke mye tid og krefter i et lukket system. Starter du med «selfhosted» har du full kontroll fra første dag.

Avhengig av hvilken leverandør du velger å bruke er du selv ansvarlig for nettstedet ditt. Det er oftest  ditt ansvar å sørge for programvareoppdatering og sikkerhetskopiering for å nevne noe. De fleste, men ikke alle, leverandører av webhotell tilbyr deg gjerne å gjøre dette for deg, slik at du kan konsentrere deg om å lage et godt nettsted.

 

Møt Bente som eier Digital Hverdag AS og som er en av ildsjelene bak bloggen digitalhverdag.media. Bente var kreativ da hun skulle velge nettadresse og valgte bort den tradisjonelle .no adressen. Hun ville heller ikke bruke .com som ikke gir bloggen en tydelig identitet. Dessuten er alle de beste .com navnene er forlengst tatt av andre. 

Hva du skal vite om WordPress
Bente driver nettstedet digitalhverdag.media

Bente er opptatt av entreprenørskap og hvordan digitalisering, teknologi og innovasjon endrer forretningsmodeller og hverdagen for alle deler av næringslivet, særlig de norske mediene. Hun valgte nettadressen www.digitalhverdag.media. Deretter hadde hun behov for et profesjonelt nettsted til en fornuftig pris og tidsramme. Bente har langt fartstid fra IT-bransjen og visste at at det ikke var nødvendig å investere i kostbar programmering eller webdesign for å få til dette. Svaret ga seg selv; det ble WordPress.

Gjennom WordPress fikk Bente tilgang til et stort utvalg av maler med flott design. Bente er god til å analysere digitale trender og presentere dette som lesverdige artikler. Hun ville ha en blogg fri for koding, og hun var opptatt av å forstå hele mulighetsrommet ved å ta i bruk WordPress.

Ian hos Tenk Digitalt AS forklarte hvilke begrensninger hun ville møte hos “gratis” Webhotelller. I dag er hun overbevist om at det er bedre å betale for de nødvendige tjenestene fra start, slik at hun slipper ekstra fakturaer for små og nødvendige tilleggsfunksjoner.

Bente liker et rent og moderne utseende som hun enkelt kan oppdatere. Tenk Digitalt AS viste Bente noen alternative designmaler som kunne passe for hennes nettsted og hun valgte “SmartMag” som dekket alle hennes behov. Etterhvert har hun lagt til flere funksjoner som kobler nettstedet opp mot sosiale medier og som gir leserne anledning til å abonnere på nyhetsbrev. Bente har det travelt med jobb og barn og overlot derfor til Tenk Digitalt AS å ta hånd om hele jobben. Hun valgte Tenk Digitalt AS profesjonelle pakke. 

 

 

4. At WordPress er gratis er en myte

 

Det er riktig at alle kan laste ned WordPress programvaren gratis fra WordPress.org, selv om du trenger et sted å lagre og kjøre den programvaren.

Det er også riktig at du kan kjøre din side “gratis” med WordPress.com sin grunnleggende Webhotell. Men som med det meste som er “gratis” aksepterer du at det koster deg noe annet enn penger. Med WordPress.com får du gratis grunnleggende tjenester, men du gir fra deg friheter, godtar begrensninger, og at en annen aktør har full kontroll over din nettside.

 

5. Ulike WordPress Webhotell tilpasset ulike behov

 

Hvis du ikke skaper din nettside på riktig måte, sløser du med tid og penger. Unngå stresset som kommer med ved å ta feil valg. Fordyp deg godt i hvilke valg du har, før du skal etablere nettsiden din.

Dersom du er førstegangs blogger, ønsker du kanskje å bruke så lite penger som mulig på nettstedet ditt. Du er kanskje villig til å godta begrensninger for å holde kostnadene nede. Eksempelvis kan du godta at din nettadresse ikke får navnet du ønsker, f.eks www.WordPress.com/navnetpåminblogg snarere enn www.navnetpåminblogg.no. Du kan også akseptere at du ikke har kontroll på deler av innholdet ditt. For eksempel å ha annonser på nettstedet ditt som du ikke kan fjerne eller velge selv.

 

Gjelder dette deg kan gratistjenesten fra WordPress.com være verdt en titt.

Hvis du er en bedrift eller en profesjonell blogger må du passe deg for alle begrensingene du påfører deg selv ved å velge en løsning fra WordPress.com eller andre lukkede tjenster. Det blir fort vrient å kombinere begrensningene med en kommersiell virksomhet. Da er det bedre å gå for en selfhosted WordPress.org løsning fra starten.

Hvis du tenker å bruke oppgraderingspakkene fra WordPress.com, anbefaler vi å vurdere hva innholdet i dette faktisk er, og hvor mye dette koster. Deretter burde du undersøke hvilke tilbud du kan få fra andre webhotell-leverandører. Mange erfarer at det som tilsynelatende var en god pris, kostet mye mer når man oppsummerte alle tilleggene. De tilleggene som i starten så ut som små beløp ender ofte opp i kostnad som mer enn kostnadene for domenet og web-hotellet. Ikke la deg lure av lokkepriser!

Andre restriksjoner som mange overser er begrensninger på lagringsplass og trafikk til nettstedet. Mange som strarter med gratistjenester oppdager også at det var vanskelig og tok lang tid å flytte innholdet som var skapt til et nytt Webhotell.

 

6. Valg av feil WordPress kan få store konsekvenser

 

Les denne lille historien: Thomas bestemmer seg for å starte sin bedrifts catering-nettside ved hjelp av en gratis WordPress.com tjeneste. Han kjøper et tilpasset domene. Han kjøper et WordPress.com-premium theme som er godt nok. Han bygger og bruker sin nettside. Han samler inn sine tilhengere på e-post. Han får en mengde sosialemedie ‘likes’ som bygger gjør at hans profil vokser. Thomas bruker et tilgjengelig analyseverktøy som forteller ham hvem som går hvor og hvor de besøkende kommer fra.   

Så ønsker Thomas å utvide nettstedet med online bestilling og betaling. Han ønsker også å ha innhold som er tilgjengelig kun for registrerte kunder. Han er misfornøyd med at annonsener kommer opp på nettstedet utenfor hans kontroll. WordPress.com oppgraderinger er dyrt i forhold til selfhostede tjenester han har sett på. Han finner ut at han ikke kan velge plugins som tilbyr den funksjonalitet han trenger. Han undersøker hvorvidt han kan overføre nettsiden sin til en selfhosted tjeneste. Da oppdager han at:

 • Det var vanskeligere enn han trodde å overføre alt innholdet og bildene fra siden –  et stort slag for bedriftens markedsføring.
 • Han mister alle sin sosiale medielikes på eksisterende innhold, dette skader kontakten med kundene.
 • Han kan ikke overføre WordPress.com-premium themet han har brukt, så han må finne og kjøpe et nytt theme
 • Han mistet statistikk som analyseverktøyer hadde samlet inn.

Dersom han hadde valgt selfhosted WordPress fra starten ville han hatt større frihet til å foreta oppgraderinger uten å miste verdifull informasjon.

 

7. Du trenger ikke å være (veldig) teknisk for å bruke selfhosted WordPress

 

Gjør du det selv er du ansvarlig for nødvendige programvareoppdateringer, men det betyr ikke at du trenger teknisk kompetanse eller kunnskap om programmering. Akkurat som med annen programvare, blir du varslet om tilgjengelige oppdateringer, og de blir oppdatert på et klikk eller to.

WordPress.org tilbyr også et aktivt og stort fellesskap som er tilstede for å hjelpe deg. Hvis du trenger hjelp,har du tilgang til enkle, trinnvise feilsøkingsguider på supportforum som lett tilgjengelig med et Google-søk. Hvis du velger gode designmaler (themes) og plugins, vil leverandørens supportforum oftest gi deg tilgang til uvurdelig informasjon. Din webhotell-leverandør tilbyr som regel også hjelp. Alt i alt har du nok av hjelp om du skulle trenge det.

 

8. Noen ulemper med WordPress

 

Selv for de godt over 70 millioner brukerne som tar bruk av WordPress sine mange fordeler, er det ulemper. Fordelene veier opp for ulempene, men de eksisterer. Her er vårt syn på de tre viktigste avveiningene med å bruke WordPress.

Gjør-det-selv. WordPress er det beste gjør-det-selv alternativet når det kommer til å bygge nettsteder. Du kan spare penger ved å unngå å bruke web-designere og utviklere, og heller investere tid i å skape siden selv. For hundretusener av WordPress brukere, er dette en morsom og givende prosess. Hvis du velger å gjøre det selv har du muligens ikke tilgang til din egen webutvikler som kan ta seg av de utfordringene du kommer til å møte, men du har tilgang til informasjon fra tusenvis av webutviklere som deler sine erfaringer og triks.

Generelt vs. skreddersydd for deg. Selv om det å bruke forhåndsdefinerte designmaler (themes) og plugins for å lage nettstedet ditt er raskt og enkelt, har du mindre muligheter til å skreddersy nettstedet ditt enn med en tilpasset design bygget for deg fra bunnen av. Fiksing og triksing med temaer og plugins kan være tidkrevende og påvirke nettstedet hastighet, og det er egentlig bare et alternativ for veldig tekniske brukere. Det er verdt å merke seg at designmalene (themes) i økende grad er rettet mot behovene til bestemte sektorer. Det er også en fordel om du er i en bransje eller sektor som det allerede er utviklet en eller flere skreddersydde designmaler. De som lager designmalene har gjerne optimalisert kompromisset mellom funksjonalitet og ytelse slik at du kan konsentrere deg om innholdet.

 

LAST NED: Din 75 siders gratis e-bok om Effektiv markedsføring på sosiale medier

 

Generisk design.  Med så mange WordPress nettsteder der ute, er du kanskje bekymret for at din valgte designmal ikke skiller seg ut nok blant andre nettsteder. Det er mulig, men usannsynlig. Det finnes tusenvis av temaer å velge mellom, hver enkelt tilpasses med dine fargevalg, bilder og innhold. Velger du en god designmal vil de som besøker nettstedet ditt få inntrykket av et profesjonelt nettsted som fungerer knirkefritt og raskt. Dette vil sannsynligvis bety mye mer for en besøker, enn om nettstedet minner litt om et nettsted de har besøkt tidligere. Og du sparer titusenvis om ikke hundretusen av timer og kroner på alternativet, som kunne være å sette bort jobben til utviklere og webdesignere

 

9. Å velge riktig Webhotell betyr mye for din opplevelse med WordPress

 

Det er veldig vanskelig å velge webhotell, med all reklame for mikroskopiske priser, tilgang til en endeløs mengde med funksjoner, og skryt om mengder med fornøyde kunder. I det virvaret av tilbud får man nærmest inntrykk av at «alt» er inkludert og det er nærmest gratis. Men som med det meste, det stemmer ikke når sluttsummen skal regnes sammen. Så hvilken leverandør av webhotell  skal man gå velge? Den som er billigst? Den som gir deg tilgang til flest funksjoner?

Våre kunders erfaringer tilsier at disse faktorene betyr veldig lite. Det som betyr mest er at leverandøren ønsker å hjelpe den individuelle kunden med å oppnå sine mål.

 • Den leverandøren som ikke tilbyr deg lokkepriser for å få deg som kunde- for så å legge til ekstra tillegg for alt.
 • Support og hjelp som kommer fra folk som genuint bryr seg om dine behov.
 • Teknologi som du kan stole på. Teknologi som er rask, pålitelig, sikker og enkelt å administrere, som samtidig tilbyr deg vakkert design og det du som et individ trenger.

Til syvende og sist vil du vite at noen passer på deg, selv om du ikke betaler for VIP tjenestenivåer.

 

10. Hvorfor vi tror vår Tenk Digitalt AS WordPress hosting er riktig for din bedrift

 

Vi har lang erfaring fra hostingindustrien, og vi tror virkelig vi har laget den beste løsningen for WordPress for store og små bedrifter. Vi vet hva det vil si å starte opp en bedrift med begrensede ressurser. Med WordPress fra Tenk Digitalt AS kan du skape et nettsted som gjør deg god på nett – uten at det koster skjorta!

 

Vi gjør det enkelt

 • Vår løsning er enkel og uten noen overraskelser. Du får alle verktøyene du trenger for å sette opp ditt nettsted ved første kjøp – det er ingen irriterende tillegg.
 • Vi gir deg de oppskriftene du trenger for å komme i gang.

Vi bruker bare den beste teknologien

 • Ditt nettsted ligger i skyen hos verdens ledende leverandør, Amazon. Det er etter vår mening det klart beste markedet kan tilby. Tjenesten er rask, pålitelig og sikker. Du trenger ikke å bekymre deg for sider som laster tregt eller at andre nettsteder på våre servere skal bremse ned din. Vår teknologi tilbyr servere som kjører jevne og raske hastigheter.
 • Kapasiteten på din side kan økes når du trenger det. Hosting i skyen tilbyr at du kan legge til kapasitet like fort som du vokser, du unngår perioder hvor dine sider er nede fordi du må vente på å få kapasiteten din utvidet.

Vi passer på deg

 • Vi vet små bedriftseiere sjonglerer mange baller på en gang, så vi inkluderer automatiske oppdateringer for å spare deg for bekymring: daglige sikkerhetskopier av nettstedet ditt, programvare- og nødvendige påminnelser om tilgjengelige oppdateringer via vårt kontrollpanel. (Slik passer vi på deg på en måte ikke alle gjør).
 • Læring mens du gjør kan være en kostbar prosess. Feil bruk av WordPress kan  koste både mye tid og mye penger. Våre guider hjelper deg i gang så du unngår nybegynnerfeil.
 • Vi garanterer at vårt supportteam vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg hvis du trenger det. Alle som jobber i Tenk Digitalt AS tror at hver kunde er like viktig.

 

WordPress uten begrensning fra Tenk Digitalt AS

 

Du kan også overlate hele jobben til Tenk Digitalt AS.

 • Vi vet mange har det fryktelig travelt og ikke ønsker å bruke tid på å skape eget nettsted. Er du blant disse? Da kan du trygt sette bort hele jobben til Tenk Digitalt AS.
 • Avhengig av ditt behov og dine ambisjoner kan du velge komplette pakkeløsninger fra Tenk Digitalt AS hvor vi tar oss av nesten alt. Du kan konsentrere deg om å skrive teksten du ønsker å presentere og velge ut de bildene du ønsker å bruke. Vi laster opp, tilpasser designet og hjelper deg med alle løpende oppdateringer.
 • Vi kan også hjelpe deg med bruk av sosiale medier og blogg om du ønsker at det skal være en del av ditt nettsted.
 • Du kan også sette opp en komplett nettbutikk med betalingsløsninger som gjør det enkelt for dine kunder å handle hos deg.
 • Vi tar oss av alle tekniske oppgaver og oppdateringer.

 

Lurer du på noe? Ring meg da vel! Mitt direktnummer er 97512077. Ring eller send meg en tekstmelding så ringer jeg deg tilbake.

Også om du vil ha en prat om hvordan du kan bli bedre på nett eller hva sosial mediemarkedsføring kan gjøre for deg og ditt nettsted!

 

Andre artikler du burde lese:

To enkle grep for å gjøre din kundekrets 100 ganger større

10 aktiviteter du bør gjøre for suksess med Sosial mediemarkedsføring

Den gründervennlige IT-revolusjonen

20 Store merkevarer som bruker WordPress

 

Om forfatteren: Jan Sollid Storehaug: Seriegründer, CEO Tenk Digitalt AS – som hjelper deg å bli god på nett! Jan har selv startet eller deltatt i oppstarten av en rekke IT-selskaper: UNIC, RiksNett, Digital Hverdag, Active24, Dot GLOBAL og Tenk Digitalt AS AS. Erfaren CEO og styreformann i start-ups og etablerte selskaper. Jan er mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. CEO for Tenk Digitalt AS AS og medgründer i Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle top level domain registry. Starten på Jans gründerkarrière var i 1984 da han etablerte UNIC-Gruppen AS, Norges raskest voksende bedrift på 80-tallet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Del denne artikkelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til [email protected] eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!