Hva skal til for å lykkes med din startup? - Tenk Digitalt
Dette må til for å lykkes med din startup

Hva skal til for å lykkes med din startup?

Om du spør deg selv hva som skal til for å lykkes som gründer kan det være lurt å spørre seriegründere. 

En seriegründer er en som har startet flere betydningsfulle selskaper og garantert gjort feil underveis som du kan unngå. Enda viktigere: Tatt riktige valg du kan lære fra.

Suksess og fiasko er viktig læring. Selv om en vellykket seriegünder kanskje ikke ønsker å fortelle deg så mye om sine fiaskoer, kan du være ganske sikker på at ikke alt som har vært skapt har vært like vellykket. Poenget er at en seriegünder som feiler tar med seg erfaringen til sitt neste prosjekt og er med i bagasjen når han eller hun lykkes.

Derfor er kanskje en av de viktigste egenskapene til en vellykket gründer å ikke gi opp, lære av feil og orke å gå på et nytt prosjekt.

Hvorfor lykkes noen gründere gang på gang? Har de sin egen oppskrift på suksess eller har de en spesiell bagasje? Er det noe som kan deles og overføres til andre?

Hadde vi kjent fasiten hadde vi styrt unna feilinvesteringer og konsentrert oss om det som går bra.

Hva jeg har lært etter 35 år som seriegründer

Jeg møter mange forskjellige gründere. Noen er lei av å jobbe for andre og vil skape sin egen arbeidsplass. Andre trigges av gründere med suksess og vil prøve det samme selv. 

Enkelte gjør tilfeldige oppdagelser, de savner noe eller finner ut at dét har ingen tenkt på før, og en genial forretningsidé tar form. 

Gründeren bak Netflix-suksessen hadde glemt å levere tilbake en lånt videofilm og fikk 40 dollar i gebyr. Dermed ble Netflix skapt i gründeren Reed Hastings hode. Andre gründere er som Petter Smart: De skaper nye tjenester og produkter og sikrer seg verdifulle patenter. 

Et fellestrekk hos mange gründere er at de vil forbedre og forandre det eksisterende.

Oppskrift for å lykkes som gründer

 

Tilbake til det viktige og vanskelige spørsmålet; hvilke kriterier er viktig for gründer-suksess? 

Finnes det en oppskrift eller en formel for suksess? 

Har noen forsket på dette? 

Det er mange synspunkter og det finnes sågar tunge akademiske avhandlinger rundt temaet. Hva ellers har vi handelshøyskoler for? Du kan lese deg bort i alle bøkene som handler om å starte virksomheter. Nettet er også fullt av artikler om gründere.

Her skal jeg gjøre det enkelt for deg og oppsummere mine 10 viktigste kriterier:

Mine 10 viktigste kriterier for å lykkes som gründer:

 

1. Lidenskapelig engasjement

2. Hardt arbeid

3. Du må være bedre og jobbe enda hardere enn dine konkurrentene

4. Du må være villig til å satse absolutt alt

5. Ikke glem selvtillit og riktige folk rundt deg: bygg nettverk fra dag én!

6. Folk kjøper ikke hva du gjør, men hvorfor du gjør det!

7. Test ut idéen

8. Ikke gi deg – Ikke tro at det er lett

9. Forstå tiden du lever i

10. Sats på digital markedsføring

Tilfeldigheter og en god dose flaks var grunnen til at jeg lykkes med min første startup: UNIC. 

Vi var unge studenter på BI og hadde egentlig alle forutsetninger mot oss for å lykkes med vår startup. Likevel ble vi norges raskest voksende bedrift, uansett bransje på 80-tallet. Vi doblet og tredoblet omsetningen i 7 strake år. 

Mange hundre ansatte hadde sin første arbeidsplass i UNIC.

Les historien om hvordan 5 BI-studenter kunne starte norges raskes voksende bedrift

Det er utfordrende å være ensom gründer 

Mitt første spørsmål til grundere som tar kontakt er: Er det flere enn deg som jobber med ideén? 

Det er nemlig fryktelig ensomt å være eneste gründer i en startup. 

En ting er at det garantert er mye å gjøre. Har du ikke råd til ansatte, kan det være  tungt å gå løs på alle oppgavene uten noen å diskutere utfordringene med. 

Du kan imidlertid være sikker på én ting: Lykkes du, vil du trenge mange folk som kan utfylle deg med ting du selv ikke behersker. Det er ikke menneskelig mulig å være god til alt, uansett hvor fort du lærer.

Vel så viktig er at du trenger noen rundt deg til å diskutere ideene dine med! 

Et enkelt råd er å skaffe seg en mentor eller flere så tidlig som mulig. Gjerne noen du beundrer og som du vet kan dele verdifull erfaring. 

Det beste er at råd fra en mentor kan være aldeles gratis som du kan lese i denne artikkelen. 

Definisjon: hva er en gründer 

Entreprenørskap er prosessen med å designe, starte og drive en ny virksomhet, som ofte i utgangspunktet er en liten bedrift. Menneskene som oppretter disse virksomhetene kalles gründere.

Entreprenørskap kan beskrives som "kapasitet og vilje til å utvikle, organisere og styre en forretningsforetak sammen med noen av risikoen for å tjene penger." Mens definisjoner av entreprenørskap typisk fokuserer på oppstart og drift av virksomheter, pga. den høye risikoen forbundet med oppstart, en betydelig andel av oppstartsbedrifter ikke lykkes på grunn av "manglende finansiering, dårlige forretningsavgjørelser, en økonomisk krise, mangel på etterspørsel i markedet eller en kombinasjon av alle disse.

Noen ganger brukes en bredere definisjon av begrepet, spesielt innen økonomi. I denne bruken er en gründer en person som har muligheten til å finne og handle på muligheter til å oversette oppfinnelser eller teknologier til produkter og tjenester: "Gründeren er i stand til å gjenkjenne det kommersielle potensialet til oppfinnelsen og organisere kapital, talent og andre ressurser som gjør en oppfinnelse om til en kommersiell levedyktig innovasjon. "

I denne forstand fanger begrepet "Entreprenørskap" også innovative aktiviteter fra etablerte firmaer, i tillegg til lignende aktiviteter fra nye virksomheter.

En seriegründer er en person som har startet og lykkes med minst 5 betydelige selskaper.

Ønsker du å vite verdien på din bedrift?

Tenk Digitalt bistår gründere og styrer som har behov for en ekstern verdivurdering av sin virksomhet. Vi benytter fem anerkjente beregningsmodeller, støttet med oppdaterte datasett for å hjelpe deg med å finne en riktig verdi på din bedrift.

Noen kjente norske seriegründere

En definisjonen på en seriegründer er en gründer som har startet minst fem betydningsfulle selskaper. Det finnes langt flere som kan fylles inn i listen over. Har du noen forslag? Legg gjerne inn i kommentarfeltet.

Han har vært med å starte opp en rekke virksomheter, blant annet Component Software, Integrate og Comperio. I perioden 1992-96 var han med på å bygge opp Sybase Norge fra 2 til 75 medarbeidere. Etter at selskapet ble solgt til amerikanerne startet han i 1997 opp Component Software som i perioden 1997 til 2001 var Norges raskest voksende IT-selskap. Etter en kort periode i FAST ledet Berg i 2005 oppstarten av Comperio, et kompetansesenter innen søketeknologi

På 80-tallet etablerte Bjørseth Scatec, et privat utviklingsselskap og en inkubator. Herfra sprang ut selskapet Scanwafer i 1994, som senere ble omdøpt Renewable Energy Corporation (REC) og ble børsnotert i 2006 med markedsverdi rundt 50 milliarder kroner. Før REC gikk på børs, forlot Bjørseth ledelsen og solgte sin andel i selskapet til institusjonelle investorer. Han realiserte dermed verdier på nærmere én milliard kroner.

Størstedelen av denne kapitalen skjøt han deretter inn i Scatec, som har en rekke industriprosjekter under utvikling, deriblant Norsun, Norsk Titanium, n-Tec, Thor Energy, NorWind mfl. Flere av oppstartsselskapene har vært etablert i samarbeid med andre norske storkonsern

På 80-tallet ledet Holstad Tiny Budbiler samt flere ulike bensinstasjoner og storkiosker. Holstad startet Holstad «Folkeaksjonen for melk og brød», som jobbet for en liberalisering av reguleringene i dagligvarebransjen. På nittitallet var Holstad leder for Eierselskapet Storo, og senere har han vært administrerende direktør i Taxi 2.

 

I 1947 startet han et jernstøperi og i 1959 Trøndelag Emaljeverk i Rissa. I 1970 startet han en plastrørfabrikk og Lycro i Leksvik. Han startet Elsafe International i 1978 i Mosvik, solgt til Vingcard i 1997. I 1983 overtok Lyng det nedleggingstruede Follafoss Tresliperi fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, og omstilte produksjonen til en CTMP-fabrikk før han solgte den til Norske Skog i 1989. Lyng Drilling ble startet i 1984, og i 2006 solgt til Schlumberger. Lyng Elektronikk ble startet i 1985 i Leksvik, men senere flyttet til Vanvikan. Fortsatt i drift. Aqualyng, startet på 2000-tallet, er basert på Lyngs ideer om hvordan gjøre om saltvann til ferskvann. Lyng Composite, en bedrift for produksjon av komposittplast, ble startet i 2006.
Administrerende direktør og styreformann i det California-baserte Nasdaq-noterte selskapet Energy Recovery Inc. I 2010 ble han nominert til årets gründer i California av Ernst & Young. Michelet er utdannet siviløkonom og er reserveoffiser i Hæren med bakgrunn fra oppklaring og jegertjeneste. Han var ansvarlig for rentemegling og senere adm dir i Fiba Nordic før dette ble slått sammen til det som i dag er ABG Sundal Collier ASA
Jan Sollid Storehaug er i dag foredragsholder og leder av Tenk Digitalt AS. Han har deltatt i oppstarten av til sammen 16 selskaper siden begynnelsen av 80-tallet. Han var grunnlegger av UNIC (Norges raskest voksende bedrift, uansett bransje, på 80-tallet). Etter UNIC har han startet og deltatt i oppstarten av en rekke selskaper i mange bransjer som daglig leder, styreleder og investor. Noen av de mest kjente er RiksNett, (Senere Telia Internett), Digital Hverdag, (Senere børsnotert som Bouvet), BI Int. Dev. (Handelshøyskolen BIs internasjonale satsning), Active24, (Ledende Europeisk Webhosting-selskap), DotGlobal (Ledende internasjonalt toplevel registry), Cloudnames AS (webhosting/domener) og Tenk Digitalt AS, m.fl.
Norsk-tysk gründer i eventbransjen. Han eier og er daglig leder i Destination Management CompanyPan Norway AS. Kom til Norge i 1973 til Norge. Fem år etter overtok han Geilo Høyfjellspensjonat, grunnla Geilo Reisebyrå, Pan Tours Canada-reiser, aktivitetsselskapet Geilo Aktiv og en gourmet-restaurant. I 1982 begynte han med Pan Norway. Heinz Strathmann er i dag daglig leder i Polar Parktent
I 2001 kjøpte Vollvik mobilselskapet Chess og i 2004 foretok han et oppkjøp av mobilselskapet Sense, solgt i 2005 til TeliaSonera. Han var noen år hovedeier i Dynapel. I 2009 etablerte han et nytt mobilselskap, LudoMobil. Selskapet ble benyttet for ekspansjon inn i andre bransjer. I 2012 startet Vollvik nettbutikken LudoStore og i 2016 Media selskapet Geddit

Har du ikke et lidenskapelig engasjement lykkes du ikke som gründer

Det høres kanskje brutalt ut, men er nok det første spørsmålet du må stille deg. 

Er svaret tja, – dette er et venstrehåndsprosjekt som jeg gjør ved siden av alt annet – lykkes du ikke. (Eller så har du usannsynlig flaks.) 

Skal du lykkes med ditt entreprenørskap må du være villig til å ofre alt du har av tid, fordi du brenner for ideen, produktet etter tjenesten. Du må være skråsikker på at det du har dratt i gang er genialt! Nå skal du bare få kundene dine til å forstå det.

Og det gjør de garantert, er du nødt til å tro.  

Kanskje enda viktigere: Du gjør det ikke for pengene – du gjør det for selve ideen.

Dette er typisk for førstegangsgründere. Pengene kommer etterhvert, – når du lykkes.

Å starte opp egen virksomhet er ikke noe annet enn blodslit og døgnkontinuerlig arbeid. På det verste i UNIC-tiden kunne jeg jobbe nesten 3 døgn i strekk uten noe annet enn en kort blund på sofaen (på kontoret, selvsagt.) Men viktigst av alt; det måtte være morsomt for å holde ut!

Du må være overbevist om at du er bedre enn dine konkurrenter

Om ikke din startup er eller kan bli bedre enn dine konkurrenter, lykkes du sannsynligvis ikke. Enten det er funksjonalitet, kundeservice eller pris eller en kombinasjon av disse – så må du være bedre enn dine konkurrenter. 

Du må være fast i troen på at akkurat du har tenkt ut en smartere måte å gjøre ting på. Din nye løsning må simpelthen være bedre enn alle de andres.

Skal du lykkes som gründer må også være villig til å satse absolutt alt. 

Det finnes få unntak fra denne regelen. De som gir alt, tar opp lån til over pipa og satser 100 prosent på at ideen er bærekraftig har størst sjanse for å lykkes. Venstrehåndsarbeid og deltid så blir resultatet som regel deretter.

Lavt selvbilde? 

Forbausende mange gründere jeg har møtt har lavt selvbilde. De sitter med en brilliant idé og har kommet langt. De bruker likevel altfor mye energi på folk som ikke tror på dem, aksjonærer som ikke vil spytte inn mer penger eller Innovasjon Norge som gir avslag på støtte, garantier eller lån. 

Skal du lykkes som gründer så kan det være lurt å skaffe deg en mentor som bygger deg opp, som ser dine beste sider og som er på “ditt parti”. Du trenger en samtalepartner som som løfter deg opp når det er på det svarteste. For de dagene møter alle. 

Husk også at det finnes kompetente personer i støtteapparatet, f.eks hos Innovasjon Norge. De kan også være gode samtalepartnere for deg og vil heie på deg og ditt prosjekt om de mener det har livets rett. 

Ikke være beskjeden, – har du en god idé – ta kontakt i dag! De er der for å hjelpe deg. 

En av deres viktigste oppgaver er å finne og hjelpe gründere med gode forretningsideer og bistå disse med å lykkes! 

Sørg for å være en av dem og ta i mot gode råd på veien.

 

Folk kjøper ikke hva du gjør, men hvorfor du gjør det !

Dette er mitt “mantra” når jeg evaluerer korte investorpresentasjoner. Alt for mange gründere er gode på å fortelle hva de gjør og hva produktet eller ideen handler om.

De som briljerer i sine presentasjoner er de som griper publikum og som med innlevelse klarer å fortelle hvorfor de gjør det de gjør. 

Ser du forskjellen?  Simon Sinek forteller om forskjellen på «Hva du gjør» og «Hvorfor du gjør det» i denne glimrende presentasjonen. Ta deg tid til å se på dette. Selv har jeg sett den et titalls ganger og kommer til å se den flere ganger!

Guide: En digital strategi som virker!

Last ned vår praktiske guide til hvordan du kan utvikle en digital kommunikasjonsstrategi for din virksomhet. Guiden tar deg gjennom vår fem-stegs prosess for å nå ut til din målgruppe. 

Ikke glem å teste ideen – forbered deg på motstand

Jeg har møtt altfor mange gründere som glemmer noe av det mest grunnleggende i sin forretningsidé; vil markedet ha det? Er kundene villig til å betale? Har andre gjort det før?

Skal det være noe vits å starte opp, må du ha en grunnleggende god idé som markedet omfavner.

På veien kommer du til å møte skepsis, misunnelse og motstand fra banken (om du er så heldig å ha en). Får du investorer kan du forente at aksjonærer som har investert og synes det går for tregt.

Du må ha klokkertro på deg selv, og ikke gi opp!

De som lykkes i dag og i årene som kommer er de som forstår tiden de lever i. Jeg slutter ikke å forbause meg over toppledere i store norske selskaper i dag som ikke har sin egen Facebook eller LinkedInprofil og unngår å delta i sosiale medier.

«Nei, det passer ikke for meg».

Nei det er mulig at det ikke passer for dem, men da deltar de heller ikke i tiden. Når Google og Facebook på noen få år har kuppet annonsemarkedet i Norge – med den katastrofen det er for papiravisene og andre trykte medier, ja, da må du være tilstede for å forstå hva som skjer

Svært få  har forstått hvilke enorme endringer digitalisering bringer med seg. Fritt sitert tidligere DnB-sjef Rune Bjerke; “Det har skjedd mer de siste 50 år enn de siste 10.000 år, men det kommer til å skje enda mer de neste 5 årene”. Etter å ha hørt tidligere Google-sjef Jan Grønbech i et senere foredrag kan jeg fritt justere dette til de neste to årene.

Det gjør at vilkårene for en hvilken som helst ny startup er helt annerledes enn den har vært de siste 50 år. Dette gir fantastiske muligheter for din startup. 

Innblikk i disruptive teknologier

Følger du med i timen og ser hva nye, disruptive teknologier kan by på av nye muligheter? Gjør du det, har du et enormt konkurransefortrinn.

Hør gjerne på mitt foredrag som jeg holdt for Viken Teknologiklynge. I foredraget går jeg gjennom digitalisering og de viktigste endringene som har skjedd. Jeg gir deg også innsikt i de viktigste disruptive teknologiene du vil bli utsatt for i de neste 5-10 årene.

Sats på digital markedsføring

Svaret på ovenstående er kanskje opplagt? Du må beherske alle digitale markedsføringskanaler. I dag konkurrerer du ikke lokalt, men globalt.

Om du driver en liten handel i Norge konkurrerer du med digitale plattformer som norske finn.no og auksjoner på internasjonale Ebay eller selskaper som Amazon og kinesiske Wish.

Strategien kan derfor være “go global” og “go digital”. Alt som selges i dag kan markedsføres digitalt og globalt (selv en kaffekopp fra Starbucks). 

Starbucks er kjent for gjennomføre en av verdens mest vellykkede digitale transformasjoner. Kaffe kan ikke leveres over nett, men kundeopplevelsen kan. Både fysisk i kaffebaren, før og etter et besøk. Digitalisering griper inn i absolutt alle virksomheter. Dette må du forstå og mestre.

Vil du ha en innføring i hvordan digitalisering og digital transformasjon utfordre alle bedrifter, anbefaler jeg deg min leseliste for digital transformasjon

Sist, men ikke minst: Du må være god på nett! Skal du lykkes med din forretningsidé må du være best i klassen og god på nett. Du må være i stand til å utnytte alle de mulighetene som en god nettløsning gir deg.  

 

Hva som skal til for å lykkes – oppsummert på 3 minutter

Jeg har aldri sett dette bedre oppsummert (i utrolige 3 minutter) enn hvordan Richard St. John gjør det i et TED-foredrag. For deg som ikke er kjent med nettstedet “TED – Ideas worth spreading”, kan jeg anbefale dette på det varmeste. 

Her ligger et enormt bibliotek av videoer med mye kunnskap og lærdom som deles gratis med deg og meg. En fantastisk ressurs.

Jeg pleier å vise TED-videoen med Richard St. John til alle gründere jeg er mentor for. Hvorfor? Rett og slett fordi jeg kjenner meg igjen fra min første oppstart da jeg 23 år gammel startet UNIC. Selskapet ble Norges raskest voksende selskap på 80-tallet. Ubeskjedent kan jeg si at jeg den gang scoret full pott på alle hans 8 kriterier.

Når jeg i dag investerer ser jeg etter noen av de samme egenskapene – spesielt hos unge førstegangsgründere.

Se hvordan Richard St. John presenterte sin topp-8 liste i et 3 minutters TED-foredrag her: 

Forskning viser nemlig at de fleste vellykkede gründere har noen felles egenskaper.

Før Richard St. John skrev boken «The 8 Traits Succesful People Have in Common«, gjennomførte han  500 intervjuer med vellykkede gründere.

I boken forklarer han at det er 8 felles kjennetegn og egenskaper som alle vellykkede mennesker deler. Han konkluderte med at disse 8 vanene var grunnlaget for suksess og storhet innenfor alle felt.

1. De er lidenskaplige i alt de gjør

Vellykkede mennesker brenner for det de driver med. Lidenskap topper listen fordi det er enklere å utvikle de andre egenskapene, i følge St. John. Han forklarer også at det finnes to typer mennesker, strebere og søkende. Strebere vet hva de vil tidlig i livet, mens de fleste er søkende og trenger å finne ut av hva de liker. Strebere har muligheten til å fokusere på målet sitt tidlig i livet.

Det er et enkelt spørsmål du kan stille deg selv for å finne ut om du har funnet din lidenskap: ”Ville du gjort det gratis?” Hvis svaret er nei, har du mest sannsynlig ikke funnet lidenskapen din. 

Det er tross alt et gammelt ordtak som sier: Hvis målet ditt er å bli rik vil du mest sannsynlig mislykkes, men hvis du gjør noe du brenner for vil pengene vanligvis følge etter.

2. De har det gøy!

Vellykkede mennesker har det gøy, dette er for å gjøre opp for alt det harde arbeidet. Ingen bør regne med å være vellykket uten å jobbe hardt for det! Det viser seg derimot at vellykkede mennesker vet betydningen av å ha det gøy på jobben for å være vellykket.

Vellykkede mennesker har en tendens til å jobbe lange timer, men de blir fortsatt ikke utbrent. Forfatteren tror dette er fordi de er ”workafrolics”, som betyr at du brenner for jobben din og jobber hardt, men samtidig har det moro.

En fordeling på 80/20 er en god retningslinje, det betyr at 80 % av arbeidet ditt bør være hyggelig, og de gjenværende 20 % av tiden bør være seriøst arbeide og ikke nødvendigvis være så morsomt.

3. De kan fokusere

Vellykkede mennesker har et spesifikt fokus. Fokus er nøkkelen til suksess og det er derfor viktig å spesialisere seg innenfor et bestemt område av ekspertise. ”Suksess betyr å begrense og fokusere på ett område, ikke være spredt over alt”, sier Richard St. John.

Det er ikke nok å velge et felt og bare fokusere på det. Du må starte med en bred vurdering, for så å snevre det ned til et fokusområde som du finner interessant. De fleste mennesker har en million tanker i hodet, men det er mer enn hardt nok å lykkes innenfor et område.

4. De utfordrer grensene

Vellykkede mennesker presser seg selv ut av komfortsonene sine. Det virker å være en typisk ting for suksessfulle mennesker å presse seg mot grensene, og i tillegg prøve jevnlig å utfordre dem. Å presse deg selv starter med at du må komme deg ut av komfortsonen din.

I boken lister St. John opp ulike måter å presse seg selv på, som: Sett et mål som vil presse eller utfordre deg, sett en tidsfrist som vil legge litt press på tenkingen din, bruk selvdisiplin, få hjelp fra andre eller en konkurranse for å presse deg videre, eller finn en god mentor som kan både utfordre og trøste deg når det er det du trenger.

5. De kommer med gode ideer

Vellykkede mennesker kommer stadig opp med nye ideer. ”Ideer viser veien til suksess”, forklarer St. John. Suksess krever at du har kreative evner utenom det vanlige, ofte på nivå med kunstnere.

Forfatteren lister opp nyttige måter å komme opp med gode ideer på: Store ideer kommer fra hverdagslige problemer, å observerelytte, stille spørsmålforbedre en idé, knytte kontakter, gjøre feil, og for all del skriv ned ideene dine!

På Oslo Business Forums seminar “Leading to Change” kom Øystein Spetalen med et godt poeng. “En feil er bare en feil om du gjør den samme feilen to ganger.” Med andre ord, ikke vær redd for å prøve eller feile. Sørg for at du gjør det riktig andre gang!

6. Kontinuerlig forbedring

Vellykkede mennesker blir stadig bedre. Enten det er deres karriere, prosjekt, produkt eller tjeneste, betyr kontinuerlig forbedring å bli god på noe for så å bli bedre, og deretter ta sikte mot det beste.

Det er også viktig å fokusere på styrkene dine i stedet for svakhetene dine. ”Det er greit å være dårlig på mye,” skriver Richard St. John ”så lenge du er veldig god på én ting.”

7. De tilbyr tjenester som har verdi for kundene

Vellykkede mennesker tilfører verdi til andre. Du må forstå hvem som er kunden din, fordi folk flest vil kun bry seg om hvordan du kan løse problemet deres. Når du forstår hvem det er du hjelper, må du også finne ut hvilken unik verdi du kan tilby.

St. John mener at når du skifter fokuset ditt fra deg selv til folk du tilbyr tjenester, vil du oppnå økonomisk suksess. Gjør det du elsker, hjelp andre med det de elsker, og oppnå økonomisk suksess i retur.

8. De er besluttsomme

Vellykkede mennesker er besluttsomme også gjennom fiasko. Ikke forvent å bli vellykket over natten. Ved å intervjue vellykkede mennesker erfarte St. John at mange av dem måtte jobbe hardt i 10 år eller mer før de lyktes.

Fiasko er uunngåelig. Hvordan du reagerer på fiasko kan være forskjellen mellom suksess og virkelig fiasko, det kan være din skole eller din begravelse, i følge St. John. Det riktige valget for vellykkede mennesker er å bruke fiaskoen som et springbrett og bygge seg oppover fra det.

Hva slags selskap skal du starte?

Mange førsgangsgrundere starter med et enkeltmannsforetak. (ENK) Det kan ha sine fordeler og ulemper. Du kan ikke ansette deg selv, men du kan ha ansatte. Du er personlig økonomisk ansvarlig for alt som skjer. Så lenge aktivitetene dine er begrenset kan et ENK være enklere og et sted å starte. Det gir deg stor grad av frihet, men kan også gi betydelig risiko fordi du har personlig ansvar for økonomien.

Andre går rett på aksjeselskap. Nå er krav til innskudd for å stifte et aksjeselskap redusert til kr. 30.000,- Du er ikke personlig ansvarlig for annet enn innskutt kapital, men det er flere formaliteter å forholde seg til.

Enkeltmannsforetak (ENK)

Aksjeselskap

HER LIGGER SCRIPT SPM/SVAR

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del denne artikkelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til [email protected] eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!