Over 40 prosent av alle verdens nettsteder er drevet av WordPress, men mange overser elementære WordPress-tips og triks som må til for å sikre digital suksess. Enten du er en ung oppstart eller et etablert selskap, har vi samlet ti WordPress-tips som vil gi deg ny innsikt og inspirasjon til å forbedre din digitale tilstedeværelse.
Er du helt fersk på WordPress? Start her i stedet: WordPress: Din guide til å lage en flott nettside
Du er kanskje allerede godt kjent med WordPress, men det er likevel alltid rom for forbedring. Ofte er det summen av mange små detaljer som forvandler nettstedet ditt fra ‘bra’ til ‘fantastisk’. Derfor råder vi deg til å sette deg inn i disse WordPress-tipsene så du ikke går glipp av alle mulighetene som gode nettsider kan gi bedriften.
Innhold
- WordPress-tips 1: WordPress er ikke bare for blogger
- WordPress-tips 2: WordPress er ikke en plattform, men et fellesskap
- WordPress-tips 3: WP-nettsteder må ikke bygges på WordPress.com
- WordPress-tips 4: Det er en myte at WordPress er gratis
- WordPress-tips 5: Pass på å velge riktig WordPress-tema
- WordPress-tips 6: Riktig bruk av plugins kan utgjøre en stor forskjell
- WordPress-tips 7: Velg en hosting-tjeneste som passer dine behov
- WordPress-tips 8: Selfhosted WordPress er ikke veldig komplisert
- WordPress-tips 9: Tenk nøye på hvor mye du vil gjøre selv
- WordPress-tips 10: Sikkerhet må alltid prioriteres
WordPress-tips 1: WordPress er ikke bare for blogger
Det er fremdeles mange som tror at WordPress kun er en plattform for blogging. Sannheten er at WordPress har utviklet seg langt forbi sin spede blogger-røtter og er i dag verdens ledende innholdsstyringssystem (CMS) for nettsteder av alle slag. Faktisk er hele 40 prosent av verdens nettsteder basert på WordPress.
Relevant artikkel: 10 grunner til at 20 store bedrifter valgte WordPress
WordPress har revolusjonert måten vi lager nettsteder på ved å gjøre det mulig for alle å skape profesjonelle, fullt funksjonelle nettsteder uten behov for en tradisjonell webdesigner eller utvikler. Dette kan potensielt spare bedrifter for betydelige kostnader, og gir samtidig kreativ kontroll tilbake til bedriftens egne ansatte i stedet for eksterne, og ofte dyre IT-eksperter.
En av de viktigste styrkene til WordPress er dens utrolige tilpasningsdyktighet. Plattformen tilbyr tusenvis av ferdige designmaler (themes/temaer) og et bredt spekter av funksjoner, kjent som “plugins”. Dette gir deg evnen til å skreddersy et nettsted som passer perfekt til dine behov, uavhengig av form og størrelse på virksomheten. Det finnes også et stadig voksende utvalg av bransjespesifikke løsninger, noe som gjør det enda enklere å bygge et nettsted som passer din unike bransje.
Ved første øyekast kan dette høres for godt ut til å være sant, men dette er nettopp derfor WordPress er så populært. Men, før du kaster deg ut i å bygge ditt eget WordPress-nettsted, er det viktig å merke seg punkt 2 på vår liste over WordPress-tips. Så, hold deg klar, for vi er bare så vidt i gang med vår guide til suksess med WordPress!
WordPress-tips 2: WordPress er ikke en plattform, men et fellesskap
For å kunne utnytte WordPress fullt ut, er det viktig å forstå hva det faktisk er. I sin enkleste form er WordPress en programvare som gir en plattform for å opprette og administrere nettsteder og blogger. Det er et innholdsstyringssystem, også kjent som et CMS (Content Management System).
Men det som virkelig skiller WordPress fra andre plattformer, er at det er basert på åpen kildekode. Dette betyr at programvaren er utviklet og administrert av et fellesskap av tusenvis av utviklere.
Dette fellesskapet finner du på nettstedet www.wordpress.org. Her vil du oppdage et hav av gratis programmer, diskusjonsforum og engasjerte utviklere som sammen bidrar til å forbedre og utvide WordPress. En av de største fordelene med WordPress er at de fleste programmer som utvikles er gratis å prøve og ta i bruk.
Hvis du trenger flere funksjoner, kan du ofte utvide med tilleggsfunksjoner for små beløp. Generelt sett, hvis du betaler for en oppgradering, er det fordi du har behov for mer avanserte funksjoner, og da er det verdt investeringen.
Fellesskapets fordeler
Dette engasjerte fellesskapet skaper en naturlig konkurranse, som igjen fører til et bredt spekter av gratistjenester og rimelige utvidelser. Det gir deg tilgang til konkurransedyktige priser og et stort mangfold av designmaler (themes) og programtillegg (plugins). Mange brukere finner alt de trenger i gratisalternativene, men det finnes alltid muligheter for utvidelse.
For å sette opp et WordPress-nettsted, trenger du imidlertid mer enn bare programvaren. Du trenger et domenenavn for nettstedet ditt og et sted å lagre og kjøre programvaren – det vi kaller et webhotell. Webhotell er tjenester som tilbyr serverplass for nettstedet ditt, og de fleste tilbyr også domenenavn.
Det er viktig å forstå forskjellen mellom www.wordpress.org og www.wordpress.com. Kort sagt er det første nettstedet et fellesskap av utviklere og brukere, mens wordpress.com er et kommersielt selskap som tilbyr webhotelltjenester. Med dette WordPress-tipset i bakhodet, kan du navigere i WordPress-universet med større forståelse og sikkerhet.
WordPress-tips 3: WP-nettsteder må ikke bygges på WordPress.com
Et vanlig misforståelse blant nye brukere er at WordPress.com er det eneste stedet hvor man kan bygge et WordPress-nettsted. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Faktisk er WordPress.com bare ett av mange tusen kommersielle nettsteder som tilbyr webhotell og oppsett av WordPress-baserte tjenester.
WordPress.com tilbyr en tjeneste som kalles “fully hosted” WordPress. Det betyr at de håndterer all teknisk vedlikehold av nettstedet ditt. Selv om de grunnleggende webhotelltjenestene er gratis, vil du oppdage at mange tilleggsfunksjoner og tjenester koster ekstra. Dette kan gjøre det mindre “gratis” enn det først virker.
Hva er self-hosting?
Et alternativ til dette er det som kalles “selfhosting”. Dette er et viktig WordPress-tips for de som ønsker full kontroll over sitt eget nettsted. Ved selfhosting velger du selv en leverandør av webhotell, som lagrer nettstedet ditt på sine servere. Du velger også ditt eget domenenavn. Dette gir deg ubegrenset tilgang til et mangfold av gratis eller kjøpte designmaler (themes) og utvidelser (plugins).
Å være “selfhosted” betyr at du har mer frihet til å tilpasse nettstedet ditt etter dine behov. Du kan velge blant et enormt utvalg av designmaler og plugins, som du kanskje ikke kan bruke hvis du velger gratistjenesten hos WordPress.com. Dette gir deg større fleksibilitet og muligheter til å skape et nettsted som virkelig reflekterer din bedrifts identitet.
Selv om det å være “selfhosted” gir deg større frihet, kommer det også med mer ansvar. Du vil ofte være ansvarlig for programvareoppdateringer, sikkerhetskopiering og andre tekniske aspekter. Men med riktig kunnskap og ressurser, er dette et WordPress-tips som kan gi deg en mye større kontroll og fleksibilitet over din digitale tilstedeværelse.
WordPress-tips 4: Det er en myte at WordPress er gratis
Selv om det er en vanlig oppfatning at WordPress er gratis, er det mange “skjulte” kostnader som brukerne ofte overser. Det er riktig at WordPress programvaren kan lastes ned gratis fra WordPress.org, men for å kunne bruke denne programvaren, trenger du et sted å lagre og kjøre den – det vil si, du trenger et webhotell og et domenenavn.
Hva er gratis hos WordPress?
WordPress tilbyr fire hovedkomponenter gratis: kjernesystemet, temaer, utvidelser (plugins), og oppdateringer1. Kjernesystemet er open-source, noe som betyr at du kan laste ned, bruke, og modifisere WordPress uten å betale noen avgifter eller lisenskostnader.
Temakomponenten gir deg tilgang til tusenvis av gratis temaer, som bestemmer nettsidens utseende. Disse temaene er laget av en rekke utviklere og er grundig testet før de slippes ut, så du kan være sikker på at de er godt kodet, pålitelige, og sikre.
Utvidelseskomponenten tilbyr et bredt spekter av gratis WordPress-plugins, fra små plugins som legger til noen få linjer med kode på nettstedet ditt til mer komplekse plugins som WooCommerce, som legger til en fullverdig butikk på nettstedet ditt.
Oppdateringskomponenten sørger for at WordPress-nettstedet ditt er beskyttet mot feil og skadelige angrep. Gratis oppdateringer er tilgjengelige for kjernesystemet, temaer, og plugins.
Hva må du betale for hos WordPress?
Mens mange aspekter av WordPress er gratis, betyr ikke det at det er kostnadsfritt å drive et profesjonelt WordPress-nettsted. Du må betale for webhotell og et domenenavn for å ha et live WordPress-nettsted. I tillegg kan du trenge premium plugins eller temaer for å få ekstra funksjonalitet.
Om du velger et selvhostet WordPress-nettsted, som gir deg mer fleksibilitet og frihet enn et WordPress.com-nettsted, må du betale for en hosting-leverandør. Det er viktig å merke seg at hver hosting-leverandør kan tilby forskjellige pakker.
WordPress-tips 5: Pass på å velge riktig WordPress-tema
Når vi snakker om WordPress-tips for bedrifter, er et av de viktigste å velge riktig tema. Hvorfor er dette så viktig? Fordi temaet du velger vil ha en stor innvirkning på både design og funksjonalitet av nettstedet ditt. Mange blir lett distrahert av de visuelle aspektene av et tema og glemmer at temaet også skal støtte bedriftens mål og verdiene de ønsker å formidle.
I tillegg er det viktig å huske at ikke alle temaer er like effektive når det kommer til å støtte SEO, og noen kan være tunge og bremse nettstedet ditt. En god huskeregel er å se etter temaer som er responsivt designet for å sikre en optimal brukeropplevelse på alle enheter, og som er optimalisert for hastighet og SEO. Dette er et WordPress-tips som kan utgjøre enorm forskjell på ytelsen til nettstedet ditt.
WordPress-tips 6: Riktig bruk av plugins kan utgjøre en stor forskjell
Plugins kan forvandle et ordinørt WordPress-nettsted til en kraftpakke av funksjonalitet. Men det er viktig å huske at ikke alle plugins egner seg like godt for alle. Et annet viktig WordPress-tips å huske på er et plugins ofte er laget av utenforstående utviklere. Du riskirer derfor at plugins er dårlig kodet, utdaterte, eller ikke kompatible med andre plugins du bruker, noe som kan føre til problemer på nettstedet ditt.
Derfor er det viktig å være kritisk når du velger plugins. Se etter plugins som er godt vurdert av andre brukere, hold dem oppdaterte, og test dem grundig for å sikre at de fungerer som de skal med resten av nettstedet ditt.
I tillegg, husk at det å ha for mange plugins kan bremse nettstedet ditt. Prøv å bare bruke plugins som du virkelig trenger og som tilfører verdi til brukeropplevelsen. Dette WordPress-tipset kan bidra til å forbedre funksjonaliteten på nettstedet ditt og forhindre potensielle problemer når det utvikles videre i fremtiden.
Les mer: Hva er WordPress Themes og Plugins og hvorfor er de viktige?
WordPress-tips 7: Velg en hosting-tjeneste som passer dine behov
Å etablere en nettside er et viktig steg, men hvis det ikke gjøres på riktig måte, kan det resultere i unødvendig tid og penger brukt. For å unngå stresset og mulige feilvalg, er det viktig å ha en god forståelse av de ulike alternativene som er tilgjengelige for deg.
For en ny blogger, kan det være fristende å minimere utgiftene så mye som mulig. Dette kan bety å akseptere noen begrensninger, som å ikke ha det perfekte domenenavnet, eller å ha annonser på nettsiden din som du ikke har kontroll over. I slike tilfeller kan gratisversjonen av WordPress.com være et godt alternativ å vurdere.
Men hvis du driver en bedrift eller er en profesjonell blogger, kan begrensningene som følger med WordPress.com være en stor hindring. For kommersielle formål, er det ofte bedre å velge en selv-hostet løsning fra WordPress.org. Dette gir deg mer kontroll og fleksibilitet, noe som er avgjørende for et profesjonelt nettsted.
Oppgraderinger, restriksjoner og lagringsplass
Når det gjelder oppgraderingspakkene fra WordPress.com, anbefaler vi å nøye vurdere innholdet og kostnaden. Sammenlign disse med tilbudene fra andre webhotell-leverandører. Det er viktig å merke seg at noen tjenester som ser ut som gode tilbud i begynnelsen, kan ende opp med å koste mer når alle ekstrakostnadene legges sammen. Ikke la deg lure av lokkepriser!
En annen ting å være oppmerksom på er restriksjoner på lagringsplass og nettstedstrafikk. Mange som starter med gratistjenester finner ut at det kan være utfordrende og tidkrevende å overføre innholdet til et nytt webhotell senere.
Valget av hosting-leverandør kan virke overveldende med alle de forskjellige tilbudene, funksjonene og kundeanmeldelsene. Men hva skal man egentlig se etter? Pris? Funksjoner?
Hvordan finne den rette hosting-leverandøren
Basert på erfaringene til våre kunder, er disse faktorene ofte mindre viktige enn man skulle tro. Det som virkelig betyr noe er at leverandøren ønsker å hjelpe hver enkelt kunde med å nå sine mål.
Se etter en leverandør som ikke lokker deg med lave priser for deretter å legge til ekstra kostnader. Support og hjelp fra en leverandør som genuint bryr seg om dine behov kan være gull verdt. Teknologien de tilbyr skal være pålitelig, sikker og enkel å administrere. Og sist, men ikke minst, bør leverandøren være der for deg, selv om du ikke har den dyreste tjenestepakken.
Til syvende og sist, det beste WordPress-tipset vi kan gi deg er: Velg en hosting-leverandør som passer dine behov og viser interesse for å lede alle sine kunder til suksess på internett.
WordPress-tips 8: Selfhosted WordPress er ikke veldig komplisert
Gjør du det selv er du ansvarlig for nødvendige programvareoppdateringer, men det betyr ikke at du trenger teknisk kompetanse eller kunnskap om programmering. Akkurat som med annen programvare, blir du varslet om tilgjengelige oppdateringer, og de blir oppdatert på et klikk eller to.
WordPress.org tilbyr også et aktivt og stort fellesskap som er tilstede for å hjelpe deg. Hvis du trenger hjelp,har du tilgang til enkle, trinnvise feilsøkingsguider på supportforum som lett tilgjengelig med et Google-søk. Hvis du velger gode designmaler (themes) og plugins, vil leverandørens supportforum oftest gi deg tilgang til uvurdelig informasjon. Din Netthotell-leverandør tilbyr som regel også hjelp. Alt i alt har du nok av hjelp om du skulle trenge det.
WordPress-tips 9: Tenk nøye på hvor mye du vil gjøre selv
Gjør-det-selv. WordPress er det beste gjør-det-selv alternativet når det kommer til å bygge nettsteder. Du kan spare penger ved å unngå å bruke web-designere og utviklere, og heller investere tid i å skape siden selv. For hundretusener av WordPress brukere, er dette en morsom og givende prosess.
Hvis du velger å gjøre det selv har du muligens ikke tilgang til din egen webutvikler som kan ta seg av de utfordringene du kommer til å møte, men du har tilgang til informasjon fra tusenvis av webutviklere som deler sine erfaringer og triks.
Generelt vs. Skreddersydd for deg. Selv om det å bruke forhåndsdefinerte designmaler (themes) og plugins for å lage nettstedet ditt er raskt og enkelt, har du mindre muligheter til å skreddersy nettstedet ditt enn med en tilpasset design bygget for deg fra bunnen av.
Fiksing og triksing med temaer og plugins kan være tidkrevende og påvirke nettstedet hastighet, og det er egentlig bare et alternativ for veldig tekniske brukere. Det er verdt å merke seg at themes er i økende grad rettet mot behovene til bestemte sektorer, som for eksempel catering, og her har utviklerne optimalisert kompromisset mellom funksjonalitet og ytelse.
Generisk design. Med så mange WordPress nettsteder der ute, er du kanskje bekymret for at din themebaserte side ikke står ut av mengden. Det er mulig, men usannsynlig. Det finnes tusenvis av temaer å velge mellom, hver enkelt tilpasses med dine fargevalg, bilder og innhold. Det første inntrykket skapt av et profesjonell nettsted som fungerer knirkefritt og raskt vil bety mye mer for en besøker, enn om siden minner litt om en de har vært på før.
WordPress-tips 10: Sikkerhet bør være en prioritet
Sikkerhet er ofte en oversett del av å drive et WordPress-nettsted, men det er et av de mest kritiske WordPress-tipsene vi kan gi. WordPress er kjent for sin brukervennlighet, men med popularitet kommer også risiko. Hackere er godt klar over hvor utbredt WordPress er, og de er alltid på jakt etter nettsteder som ikke er godt sikret.
Det er derfor avgjørende å sørge for at du alltid holder WordPress-kjernen, temaene dine, og plugins oppdatert. Dette vil hjelpe deg å beskytte nettstedet mot de siste sikkerhetstruslene.
Men å holde alt oppdatert er bare starten. Du bør også vurdere å bruke sikkerhetsplugins som kan gi et ekstra lag med beskyttelse mot angrep, og skanne nettstedet ditt for skadelig kode.
Til slutt, husk at ingen sikkerhetstiltak er fullstendige uten en solid backup-strategi. Ting kan gå galt, og hvis de gjør det, vil en nylig backup av nettstedet ditt være uvurderlig. Dette WordPress-tipset er kanskje ikke det mest spennende, men det er utvilsomt et av de viktigste for å sikre langsiktig suksess for bedriften din på nett.
Les også: Husk dette før du lager en WordPress hjemmeside