Unicorn: Endelig en norsk startup verdt mer enn en milliard dollar
Endelig en norsk Unicorn

Unicorn: Endelig en norsk startup verdt mer enn en milliard dollar

Den norske enhjørningen (unicorn) Kahoot, har hatt en eventyrlig verdiøkning siden børsnoteringen i oktober i fjor. I januar ble aksjen handlet for 80 kroner som verdsetter selskapet til mer enn 10 milliarder kroner.

Kahot kan dermed smykke seg med tittelen første norske Unicorn – en startup som er verdt mer enn 1 milliard dollar.

En “unicorn”, eller på godt norsk enhjørning, er en gründerbedrift som på kort tid blir verdsatt til mer enn én milliard dollar. Antall unicorns har eksplodert de siste årene, men Norge har glimret med sitt fravær. Hvorfor er det slik?

Hvorfor er det ingen norske unicorns Jan Sollid Storehaug

Skattepolitikken dreper norske unicorns

Før Kahoot var det ingen norske selskaper på listen

En av årsakene til at vi ikke finner norske unicorns på listen kan være hvordan den norske formuesskatten er innrettet. Gründere som lykkes får ofte svimlende urealiserte aksjeverdier.

De er bundet på hender og føtter i aksjonæravtaler, og blir tvunget til å selge aksjer for å betale formuesskatt.

De få men vellykkede selskapene i Norge havner derfor ofte på utenlandske hender.

I denne artikkelen går jeg gjennom hvordan du verdivurderer en bedrift. Med formler og eksempler.

Kun 1 av 20 lykkes internasjonalt

Bare 2-3 av 10 som forsøker å etablere en virksomhet kommer ordentlig i gang. Av disse er det så få som 1 av 20 som faktisk lykkes internasjonalt. De som lykkes leser vi om og heier frem.

Dessverre er ofte aksjemajoriteten for lengst overtatt av utenlandske eiere når ferden lykkes utenfor Norges grenser. De nye eierne er gjerne kapitalsterke og fremsynte investorer. Men ikke lenger norske.

Norge i verdenstoppen

Selv om skattepolitikken kanskje ikke favoriserer norske startups, kan vi smykke oss med tittelen som en av verdens ledende digitale nasjoner.

Vi er et av verdens rikeste, mest digitaliserte land.

Vi er så godt som alle på nett, utstyrt med den siste smarttelefonen og vant til å løse oppgaver digitalt. Selv det offentlige Norge ligger langt fremme sammenlignet med andre høyteknologiland.

Det er likevel en smule grunn til bekymring, for vi sakker akterut i konkurranse. Les mer i artikkelen “Digital score for Norge i verdenstoppen – sakker akterut.”

Norges posisjon i dag gir deg likevel gode muligheter. Kanskje nettopp din idé kan være en av de som holder Norge i toppen?

Drømmer du om din egen unicorn?​

Har du en briljant idé som du mener vil forandre verden? En så god idé at den vil bli tatt i bruk av millioner, ja hundrevis av millioner mennesker? Ja, da har du tatt første steg mot din egen unicorn.

Skal du lykkes med din startup må du imidlertid være forberedt på å satse alt. Det er et blodslit uten like og krever mye. Ikke bare fra deg, men også familie og venner, som du sannsynligvis ikke vil ha mye tid til over for.

Alt vil handle om å realisere din idé!

Det er forsket mye på hvilke egenskaper som skal til og hva du må være forberedt for å lykkes med din startup. Du kan lese mer i denne artikkelen 8 trekk vellykkede gründere har til felles.

En Unicorn starter med en god idé

Er du sikker på at din idé vil løse et problem for en milliard mennesker? Ja, da er den gode nyheten at du i dag faktisk kan starte en gründerbedrift som kan bli en milliardbedrift og lykkes på kort tid.

Vi lever nemlig i en fantastisk tid for gründere med gode idéer.

Aldri før i menneskehetens historie har vi hatt tilgjengelig ny teknologi, kapital og så mange mulighet til å kommunisere gode løsninger til hele verden.

Tiden det tar fra en god idé er unnfanget og selskapet er verdt en milliard – dollar – har aldri vært kortere

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

Stor verktøykasse for å skape en unicorn

Verktøykassen for norske startups er enorm, ofte gratis og lett tilgjengelig. Bare tenk hva som er blitt gratis de siste årene?

Google gir deg nesten alle verktøyene du trenger til en oppstartsbedrift. Tekstbehandler, regneark, database, presentasjonsprogram, lagring, e-post og analyseverktøy for å vurdere dine nettsider. Ja, listen er nesten utømmelig.  Men visste du at Google også har 31 gratis verktøy for markedsførere og utviklere?

De største selskapene gir bort fullt brukbare lisenser til nær sagt hva det måtte være av programvare. 

Freemiummodellene innebærer at det er gratis opp til et visst antall brukere, så må du enten betale for tilleggsfunksjoner eller fordi du når grensene for gratisversjonene.

Siden konkurransen er så stor, kan du nesten være sikker på å finne flere gode alternativ som er gratis eller koster lite.

Teknologiutviklingen er eksponensiell og nye ideer oppstår ofte gjennom helt ny bruk av ny teknologi på tvers av eksisterende løsninger.

Med sosiale medier og gode kampanjer kan du eller din unicorn, nå nye kunder i hele verden om du er kreativ.

Nye unicorns kommer med stor hastighet

Gode ideer finner villige investorer på tvers av landegrensene

Internasjonalt er det en rekke kjente crowdfundigselskaper som Kickstarter og Indiegogo som har hjulpet mange dyktige gründere og fått frem vellykkede startups.

I Norge møtte Folkeinvest først motbør fra finanstilsynet fordi de ikke fikk operere uten konsesjon, men er tilbake. Dealflow og Funderbeam er aktuelle alternativer for norske håpefulle gründere med gode unicorn prosjekter.

Les også mer om de 7 beste internasjonle crowdfundigselskaper i denne topplisten.

Få med riktige investorer til riktig pris

Før du drømmer om din egen unicorn bør du ha et realistisk forhold til hvor mye din startup er verdt. De færreste klarer å utvikle selskapet alene, men er avhengig av å få med mange hjelpere på veien.

Skal du invitere med andre investorer enn venner og familie må du forstå hvordan investorer tenker. Les gjerne artikkelen slik verdivurderer du en oppstartsbedrift

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!

Ikke glem incentivordninger og støtte til din unicorn

Hva kan vi gjøre for å beholde eierskapet i Norge? All ære til Innovasjon Norge og den starthjelpen de gir til norske gründere. Ikke glem å sjekke hva slags støtte nettopp du kan få fra Innovasjon Norge til din startup.

En lite benyttet ordning som kan være motiverende for en investor i ditt selskap er fradrag i alminnelig inntekt med inntil kroner 500 000 årlig for aksjeinnskudd i oppstartsselskap.

Et selskap kan årlig motta maksimalt kroner 1,5 mill. i innskudd som gir rett til fradrag. Siden du som investerer kan få fradrag i alminnelige inntekt med inntil 500 000 per år, vil den totale skattebelastningen for et inntektsår reduseres med inntil 115 000. Det kan være det lille ekstra som gjør at du får investorer med på laget.

Sjekk mer om ordningen med fradrag for aksjeinnskudd i oppstartsselskaper på Skatteetatens sider.

Husk at det ofte sies at investorer skyr selskaper som bruker mye tid på å søke offentlig støtte. De vil investere i selskaper som holder god fart og som klarer de første skrittene på egenhånd.

På den annen side kan dette være gode penger å ha med på veien. Glem heller ikke at folk som jobber i Innovasjon Norge sitter på mye kompetanse og kan være gode rådgivere.

Mitt syn er likevel at vi ikke bevilger eller beslutter oss frem til å bli en gründer-nasjon. Det fremste verktøyet norske myndigheter har til å fremme innovasjon er skattepolitikken.

Det aller viktigste er din idé og at du klarer å stå løpet med de riktige folkene til å hjelpe deg på veien!

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!

Én kommentar

  1. God og tankevekkende artikkel. Jeg har selv en oppstartsbedrft som kan tenkes å bli av en ganske stor verdi. Vi jobber på MedTech området og det ble tidlig klart at Norge mangler infrastruktur og skatteregler som gjør det attraktivt å bo i Norge og drive med slik virksomhet.
    Ettersom vi har fått med investorer og utviklet produktet, blir vi utvannet endel, men den store bøygen er jo at man kan få en meget stor skatt osv den potensielle formuen som ligger i egne aksjer. Er det slik at man må betale formuesskatt på denne potensielle verdien selv om hverken har lov eller lyst til å selge egne aksjer og således mist all kontroll i selskapet.For mitt tilfelle må jeg da selge huset for å kunne betale formuesskatt. Da er det bedre å flytte ut av landet og det er. det jo mange som gjør nå. Vet du hvilke land man kan flytte til og umiddelbart slippe formuesskatt i slike tilfeller?
    Det ene er jo selve skatten, det andre er som du peker på i din artikkel, konsekvensene for grunderånden i Norge. Det ser ut som olje og bolig er det eneste man bør satse på eller flytte til et annet sted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del denne artikkelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!