Hvor mye koster en sen nettside? - Tenk Digitalt AS
hastighet på nettstedet er viktig

Hvor mye koster en sen nettside?

Tid er penger! Grunnen til at selskapet ditt har en nettside er vanligvis å øke salget. Men visste du at salget ditt henger nøye sammen med hastigheten på nettstedet ditt? Lær hvor viktig hastighet er og hvordan du kan øke hastigheten med enkle grep.

Et godt nettsted har flott design, intuitiv navigasjon, innbydende bilder og innhold av høy kvalitet. Dette er åpenbart. Noe som kanskje ikke er så åpenbart er at det tekniske ved et nettsted er like viktig som innholdet. Det må være raskt, mobilvennlig og sikkert.

En annet åpenbart faktum er at å få besøkende til siden er nøkkelen til å øke omsetningen din. Og det avhenger mye på hastigheten på sidene dine. Hastigheten på nettstedet ditt er nøkkelen til å tiltrekke seg og holde på besøkende.

Trenger du nye nettsider?

Tenk Digitalt utvikler nettsider som virker! Hensikten med et nettsted er vanligvis å motta bestillinger i en nettbutikk, eller samle kontaktdetaljer til potensielle kunder. Hva vil du at besøkende skal gjøre på ditt nettsted?

 

Hvor viktig er hastighet?

Har du noen gang klikket på en lenke eller en post i sosiale medier, søkemotor eller et annonsebanner og ventet lenge på at nettsiden skulle lastes inn? Kanskje du ga opp ventingen?

Hastigheten på innlastingen av en nettside er tiden det tar for en nettleser på en pc, nettbrett eller telefon å levere nettsiden.

I følge våre undersøkelser er det slik at:

 • 50 % av brukerene forventer at en nettside skal lastes innen to sekunder
 • 50 % vil gi opp siden om det tar mer enn tre sekunder å laste den inn
 • 73 % av mobilbrukere har gått ut av sider som var for trege
 • 79 % vil sannsynligvis ikke besøke siden på nytt om de ikke var fornøyd med hastigheten(Kilder: Akamai, Forrester, Kissmetrics):
Venter-paaa-treg-side-1024x525
Om du bruker nettstedet ditt til markedsføring kan du ikke la brukerne vente. Du vil miste mange kunder dersom nettsidene dine er trege.

Både Walmart og Amazon har funnet ut at fortjenesten deres økte med 1 % per 100 millisekunder raskere nettsiden deres var. Det er 10 % per sekund. Amazon regnet ut at ett sekund har en verdi på 1,6 milliarder USD!

Googlesøk er en av de viktigste kildene til trafikk på de fleste nettsider. For å ligge høyt blant resultatene er hastigheten viktig siden Google belønner raske nettsteder og straffer de trege. Omtrent 75 % av alle lenke-klikk i Googles søkeresultater er på resultatene på første side. Om nettstedet ditt laster sent, vil du ikke dukke opp på den første siden.

Du kan lære mer om hvordan du forbedrer plasseringen din i Googles søkeresultater i denne artikkelen: Hvordan du får søkemotorer til å øke trafikken

Hvor rask er ditt nettsted?

Det finnes mange ulike verktøy du kan bruke til å undersøke hastigheten.Vi anbefaler å bruke Google PageSpeed Insights som analyserer innholdet på nettstedet og genererer forslag til hvordan du kan øke hastigheten.

Du kan undersøke hastigheten på nettstedet ditt via nettsiden PageSpeed Insights.

Et annet bra verktøy for å teste nettsiden din er Hubspots Website Grader. Den testen ser på hvor godt siden din gjør det på søkemotoroptimalisering i tillegg til å gi en god intuitiv forklaring på problemene på siden din.

Om du vil sjekke hastigheten din, målt fra Stockholm, anbefaler vi at du bruker Pingdom.

Her er en test av Tenk Digitalt AS egne sider:

Høy hastighet er viktig

 

Merk at hastigheten varierer avhengig av hvor du tester fra. Er ditt marked i Norge, bør du teste nettstedet ditt så nærme Norge som mulig. Som du ser av vår egen test av www.tenkdigitalt.no scorer vi “B” med en hastighet på 2.03 sekunder. Legg merke til i “performance insights” at vi ikke har skrudd på “leverage browser caching” og derfor scorer “F” på akkurat den kategorien som igjen drar ned gjennomsnittsresultatet. Dette er et bevisst valg fra vår side, som vi vil forklare i en senere artikkel.

Du må ha teknisk kompetanse for fullt ut å forstå testresultatet. En test av ditt nettsted med disse verktøyene kan likevel gi deg en pekepinn.

Hvordan kan du forbedre hastigheten?

Det kan være mange årsaker til at nettsidene dine laster sent. Noen ting er enkle å gjøre noe med, andre er det vanskeligere å ordne. Her i Tenk Digitalt AS tilbyr vi mange ulike tjenester for å øke hastigheten på nettsider. Noen forbedringer kan du gjøre også uten en webdesigner.

Dette er tingene du bør undersøke:

  • Netthotellet
  • Optimalisere innhold
  • Bruk av midlertidig minne og leveringsnettverk (CDN)
  • Koding

Drift av nettsted

Det første du må se på er netthotellet ditt. Mange store og budsjettvennlige netthotelllegger alt for mange kunder på hver server, noe som resulterer i dårlig ytelse og lang responstid.

Dette vil selvsagt koste mer, men det kan redusere innlastingstiden til nettstedet ditt med mer enn 50 %. Så om du husker at 1 sekund kan øke salget med 10 %, bør du nok flytte deg til en VPS om du er avhengig av nettsiden din for å markedsføre eller selge produktene eller tjenestene dine.

Hosting

Om du bruker et delt område som er mest vanlig (shared hosting) kan du senere oppgradere til en Privat Virtuell Server (VPS) eller en Dedikert Server. En ordinær shared hosting (hvor du deler mange datamaskiner med andre) koster hos Tenk Digitalt AS fra 1.400,- til 4.000,- per år avhengig av hvor stor trafikk du har til nettstedet ditt. En VPS eller dedikert server får du for fra kr. 1.000,- per måned. Da får du en vesentlig forbedring i ytelse og så godt som ingen begrensninger i trafikk. Det siste er som regel nødvendig om du har et nettsted som streamer mye video eller stor trafikk (f.eks en nettavis). Optimalisere innholdet

I illustrasjonen over vil du se at nettsiden laster inn 3,2Mb. Det er unødvendig tungt innhold, og det største problemet er at bildene ikke er optimalisert riktig. Enkelt sagt vil til og med en nettavis laste inn mindre. Selv om den skulle ha 50 bilder på forsiden.

Om du ikke vet hvordan du optimaliserer bilder, spør Google. Det er veldig lett og raskt. Du kan bruke gratisverktøy på nett. To tjenester vi har god erfaring med er Tinypng og Compresspng.

Å forsikre seg om at nettsiden din er optimalisert er veldig viktig. Sjekk filtype, størrelse og oppløsning. Et annet spørsmål du må stille deg selv er: Trenger jeg virkelig alt dette innholdet på forsiden? Det kan hende du finner ut at du kan flytte noe av innholdet til andre sider. Du må prøve å flytte mest mulig innhold vekk fra forsiden.

Midlertidig lagring og leveringsnettverk

Neste ting du må sjekke er om nettstedet ditt har en løsning for midlertidig lagring. Ved å bruke en plugin eller tjenester som netthotellet ditt tilbyr kan du få serveren til å laste inn statisk innhold som bilder og skript på forhånd og kan gjøre ferdig gjengivelsen av siden din på forhånd. Dette vil spare ganske mye tid fordi brukeren ikke trenger å vente på at pcen eller telefonen deres skal laste inn siden.

Om du har mye trafikk på nettsiden din fra internasjonale publikum, mener vi at du må vurdere å bruke et nettverk for levering av innhold: Content Delivery Network (CDN). Dette kan øke hastigheten ved å levere nettsiden din fra et sted som er nærme den som besøker siden.

Koding

Andre ting å se på er hvordan nettsiden er programmert. Om du bruker WordPress eller et lignende system for å administrere innholdet (Content Management System (CMS) finnes det ofte mange unødvendige koder som kan fjernes fra designmalen din.

Om nettsiden din fremdeles bruker mer enn to sekunder på å laste må du endre kodingen på nettsiden din, eller få webdesigneren din til å optimalisere den for hastighet. Dette er stegene å ta:

   • CSS kode – fjern ubrukte koder og minimer filene.
   • JavaScript – prioriter innlasting av viktig innhold, legg inn en utsettelse i innlasting av mindre viktig innhold og minimer antallet JS-filer
   • Optimaliser bilder og innhold som blir lastet (prioriter visuelt innhold)
   • Kombinering (Kombiner CSS eller JS filer for å redusere forespørsler)
   • Undersøk om det er JS eller CSS filer som hindrer siden i å laste så raskt som mulig
   • Tillat Gzip Compression på serveren

Når er det ekstra viktig med rask innlasting?

Om bedriften din er avhengig av nettstedet ditt for markedsføring og salg er det viktig å ha raske nettsider. Det er spesielt viktig når du bruker strategier for markedsføring på nett for å nå ut til potensielle eller eksisterende kunder.

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

 

Om du har kampanjer gående via Google Ads, sosiale medier, annonsebanner eller markedsføring via e-post må du forsikre deg om at landingssiden for kampanjene dine er optimalisert for hastighet. Om landingssidene dine er trege kan markedsføringskostnadene dine øke drastisk, eller du vil bare få en tredjedel av resultatene du ville fått med en rask landingsside.

Et godt eksempel på en godt optimalisert nettside er Amazon.com. De bruker til og med video på fremsiden sin, men den er bare 1,2Mb stor og lastes inn på 0,5 sekunder. Enda mer imponerende er utsjekkingssiden der alle bilder blir fjernet så innlastingstiden er enda bedre. Du vil ikke miste kunder som er i ferd med å gjennomføre en handel!

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Del denne artikkelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til [email protected] eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!