Hvor mye koster en sen nettside?

 In Nettsider

Tid er penger! Grunnen til at selskapet ditt har en nettside er vanligvis å øke salget. Men visste du at salget ditt henger nøye sammen med hastigheten på nettstedet ditt? Lær hvor viktig hastighet er og hvordan du kan øke hastigheten med enkle grep.

Et godt nettsted har flott design, intuitiv navigasjon, innbydende bilder og innhold av høy kvalitet. Dette er åpenbart. Noe som kanskje ikke er så åpenbart er at det tekniske ved et nettsted er like viktig som innholdet. Det må være raskt, mobilvennlig og sikkert.

En annet åpenbart faktum er at å få besøkende til siden er nøkkelen til å øke omsetningen din. Og det avhenger mye på hastigheten på sidene dine. Hastigheten på nettstedet ditt er nøkkelen til å tiltrekke seg og holde på besøkende.

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt AS om du har spørsmål eller trenger hjelp! Du kan nå oss på telefon: 23 89 68 11, sende oss en e-post på: [email protected], eller legge igjen kontaktinformasjonen din under så kontakter vi deg snarlig.

Trenger du et nytt nettsted?

Et funksjonelt nettsted som skaffer nye kunder og driver omsetningen din er hjørnesteinen for all din digitale markedsføring. Vi lager løsninger som er skreddersydde deg og din digitale markedsføring. Kontakt oss i dag, så kan vi hjelpe deg med å skape et nettsted som selger!

 

Hvor viktig er hastighet?

Har du noen gang klikket på en lenke eller en post i sosiale medier, søkemotor eller et annonsebanner og ventet lenge på at nettsiden skulle lastes inn? Kanskje du ga opp ventingen?

Hastigheten på innlastingen av en nettside er tiden det tar for en nettleser på en pc, nettbrett eller telefon å levere nettsiden.

I følge våre undersøkelser er det slik at:

 • 50 % av brukerene forventer at en nettside skal lastes innen to sekunder
 • 50 % vil gi opp siden om det tar mer enn tre sekunder å laste den inn
 • 73 % av mobilbrukere har gått ut av sider som var for trege
 • 79 % vil sannsynligvis ikke besøke siden på nytt om de ikke var fornøyd med hastigheten(Kilder: Akamai, Forrester, Kissmetrics):
Venter-paaa-treg-side-1024x525

Om du bruker nettstedet ditt til markedsføring kan du ikke la brukerne vente. Du vil miste mange kunder dersom nettsidene dine er trege.

Både Walmart og Amazon har funnet ut at fortjenesten deres økte med 1 % per 100 millisekunder raskere nettsiden deres var. Det er 10 % per sekund. Amazon regnet ut at ett sekund har en verdi på 1,6 milliarder USD!

Googlesøk er en av de viktigste kildene til trafikk på de fleste nettsider. For å ligge høyt blant resultatene er hastigheten viktig siden Google belønner raske nettsteder og straffer de trege. Omtrent 75 % av alle lenke-klikk i Googles søkeresultater er på resultatene på første side. Om nettstedet ditt laster sent, vil du ikke dukke opp på den første siden.

Du kan lære mer om hvordan du forbedrer plasseringen din i Googles søkeresultater i denne artikkelen: Hvordan du får søkemotorer til å øke trafikken

Hvor rask er ditt nettsted?

Det finnes mange ulike verktøy du kan bruke til å undersøke hastigheten.Vi anbefaler å bruke Google PageSpeed Insights som analyserer innholdet på nettstedet og genererer forslag til hvordan du kan øke hastigheten.

Du kan undersøke hastigheten på nettstedet ditt via denne lenken: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Et annet bra verktøy for å teste nettsiden din er Hubspots Website Grader. Den testen ser på hvor godt siden din gjør det på søkemotoroptimalisering i tillegg til å gi en god intuitiv forklaring på problemene på siden din.

Du finner den via denne lenken: https://website.grader.com

Om du vil sjekke hastigheten din, målt fra Stockholm, anbefaler vi at du bruker Pingdom og på denne linken https://tools.pingdom.com/

Her er en test av Tenk Digitalt AS egne sider:

Høy hastighet er viktig

 

Merk at hastigheten varierer avhengig av hvor du tester fra. Er ditt marked i Norge, bør du teste nettstedet ditt så nærme Norge som mulig. Som du ser av vår egen test av www.tenkdigitalt.no scorer vi “B” med en hastighet på 2.03 sekunder. Legg merke til i “performance insights” at vi ikke har skrudd på “leverage browser caching” og derfor scorer “F” på akkurat den kategorien som igjen drar ned gjennomsnittsresultatet. Dette er et bevisst valg fra vår side, som vi vil forklare i en senere artikkel.

Du må ha teknisk kompetanse for fullt ut å forstå testresultatet. En test av ditt nettsted med disse verktøyene kan likevel gi deg en pekepinn.

Hvordan kan du forbedre hastigheten?

Det kan være mange årsaker til at nettsidene dine laster sent. Noen ting er enkle å gjøre noe med, andre er det vanskeligere å ordne. Her i Tenk Digitalt AS tilbyr vi mange ulike tjenester for å øke hastigheten på nettsider. Noen forbedringer kan du gjøre også uten en webdesigner.

Dette er tingene du bør undersøke:

  • Netthotellet
  • Optimalisere innhold
  • Bruk av midlertidig minne og leveringsnettverk (CDN)
  • Koding

Drift av nettsted

Det første du må se på er netthotellet ditt. Mange store og budsjettvennlige netthotelllegger alt for mange kunder på hver server, noe som resulterer i dårlig ytelse og lang responstid.

Dette vil selvsagt koste mer, men det kan redusere innlastingstiden til nettstedet ditt med mer enn 50 %. Så om du husker at 1 sekund kan øke salget med 10 %, bør du nok flytte deg til en VPS om du er avhengig av nettsiden din for å markedsføre eller selge produktene eller tjenestene dine.

Hosting

Om du bruker et delt område som er mest vanlig (shared hosting) kan du senere oppgradere til en Privat Virtuell Server (VPS) eller en Dedikert Server. En ordinær shared hosting (hvor du deler mange datamaskiner med andre) koster hos Tenk Digitalt AS fra 1.400,- til 4.000,- per år avhengig av hvor stor trafikk du har til nettstedet ditt. En VPS eller dedikert server får du for fra kr. 1.000,- per måned. Da får du en vesentlig forbedring i ytelse og så godt som ingen begrensninger i trafikk. Det siste er som regel nødvendig om du har et nettsted som streamer mye video eller stor trafikk (f.eks en nettavis). Optimalisere innholdet

I illustrasjonen over vil du se at nettsiden laster inn 3,2Mb. Det er unødvendig tungt innhold, og det største problemet er at bildene ikke er optimalisert riktig. Enkelt sagt vil til og med en nettavis laste inn mindre. Selv om den skulle ha 50 bilder på forsiden.

Om du ikke vet hvordan du optimaliserer bilder, spør Google. Det er veldig lett og raskt. Du kan bruke gratisverktøy på nett. To tjenester vi har god erfaring med er Tinypng https://tinypng.com/ og Compresspng
https://compresspng.com/

Å forsikre seg om at nettsiden din er optimalisert er veldig viktig. Sjekk filtype, størrelse og oppløsning. Et annet spørsmål du må stille deg selv er: Trenger jeg virkelig alt dette innholdet på forsiden? Det kan hende du finner ut at du kan flytte noe av innholdet til andre sider. Du må prøve å flytte mest mulig innhold vekk fra forsiden.

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt AS om du har spørsmål eller trenger hjelp! Du kan nå oss på telefon: 23 89 68 11, sende oss en e-post på: [email protected], eller legge igjen kontaktinformasjonen din under så kontakter vi deg snarlig.

Midlertidig lagring og leveringsnettverk

Neste ting du må sjekke er om nettstedet ditt har en løsning for midlertidig lagring. Ved å bruke en plugin eller tjenester som netthotellet ditt tilbyr kan du få serveren til å laste inn statisk innhold som bilder og skript på forhånd og kan gjøre ferdig gjengivelsen av siden din på forhånd. Dette vil spare ganske mye tid fordi brukeren ikke trenger å vente på at pcen eller telefonen deres skal laste inn siden.

Om du har mye trafikk på nettsiden din fra internasjonale publikum, mener vi at du må vurdere å bruke et nettverk for levering av innhold: Content Delivery Network (CDN). Dette kan øke hastigheten ved å levere nettsiden din fra et sted som er nærme den som besøker siden.

Koding

Andre ting å se på er hvordan nettsiden er programmert. Om du bruker WordPress eller et lignende system for å administrere innholdet (Content Management System (CMS) finnes det ofte mange unødvendige koder som kan fjernes fra designmalen din.

Om nettsiden din fremdeles bruker mer enn to sekunder på å laste må du endre kodingen på nettsiden din, eller få webdesigneren din til å optimalisere den for hastighet. Dette er stegene å ta:

   • CSS kode – fjern ubrukte koder og minimer filene.
   • JavaScript – prioriter innlasting av viktig innhold, legg inn en utsettelse i innlasting av mindre viktig innhold og minimer antallet JS-filer
   • Optimaliser bilder og innhold som blir lastet (prioriter visuelt innhold)
   • Kombinering (Kombiner CSS eller JS filer for å redusere forespørsler)
   • Undersøk om det er JS eller CSS filer som hindrer siden i å laste så raskt som mulig
   • Tillat Gzip Compression på serveren

Når er det ekstra viktig med rask innlasting?

Om bedriften din er avhengig av nettstedet ditt for markedsføring og salg er det viktig å ha raske nettsider. Det er spesielt viktig når du bruker strategier for markedsføring på nett for å nå ut til potensielle eller eksisterende kunder.

Kunne du tenke deg å lære mer om digital strategi?

Meld deg på vårt seminar og lær mer om (hvordan du lager en digital strategi og planlegger dine digitale markedsføringsaktiviteter).

 

Om du har kampanjer gående via Google Ads, sosiale medier, annonsebanner eller markedsføring via e-post må du forsikre deg om at landingssiden for kampanjene dine er optimalisert for hastighet. Om landingssidene dine er trege kan markedsføringskostnadene dine øke drastisk, eller du vil bare få en tredjedel av resultatene du ville fått med en rask landingsside.

Et godt eksempel på en godt optimalisert nettside er Amazon.com. De bruker til og med video på fremsiden sin, men den er bare 1,2Mb stor og lastes inn på 0,5 sekunder. Enda mer imponerende er utsjekkingssiden der alle bilder blir fjernet så innlastingstiden er enda bedre. Du vil ikke miste kunder som er i ferd med å gjennomføre en handel!

 

Hva vi i Tenk Digitalt AS gjør

Tenk Digitalt AS kan hjelpe deg med alt du trenger for å bli god på nett. Vi kan håndtere hele din digitale strategi: nettsiden din, profiler i sosiale medier, din digitale markedsføringsstrategi og alle de kompliserte tekniske detaljene for å effektivt øke din fortjeneste på nett.

Vi tilbyr en administrert webdesignservice der vi administreer nettsiden din og holder den oppdatert og sikkert på fast basis. Vi kan også ta oss av din søkemotoroptimalisering, søkemotormarkedsføring, markedsføring i sosiale medier og alle andre digitale markedsføringskampanjer du vil trenge.

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt AS om du har spørsmål eller trenger hjelp! Du kan nå oss på telefon: 23 89 68 11, sende oss en e-post på: [email protected], eller legge igjen kontaktinformasjonen din under så kontakter vi deg snarlig.

Deling er å bry seg!

I Tenk Digitalt AS er mottoet vårt «sharing is caring» – “deling er å bry seg”, så vi har skrevet en guide til alt du trenger å vite for å lage en vellykket digital strategi. Du kan laste ned din gratiskopi i dag.

Trenger du hjelp med å lage en digital strategi?

Alle dine digitale markedsføringsaktiviteter må ha mål og mening. Det får de ved at du lager en digital strategi. Vi kan hjelpe deg med å lage en startegi som fungerer for deg!

Følg gjerne bloggen vår om du er interessert i digital markedsføring og webdesign. Hvor rask er nettsiden din? Legg gjerne igjen en kommentar under og del med dine venner ved å klikke på ikonene nedenfor. Husk at deling er å bry seg!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

5 steg for å velge riktige løsninger fro din nettbutikk Jan Sollid Storehaug