Slik gjør du hverdagen lettere for gründere, Iselin! - Tenk Digitalt
10 konkrete råd til næringsminister Iselin Nybo

Slik gjør du hverdagen lettere for gründere, Iselin!

Forfatter: Jan Sollid Storehaug  Foto: Marte Garmann

Til tross for at det er borgerlige regjeringer som har skapt mest trøbbel i mine 35 år som seriegründer er det lyspunkter. Din forgjenger Torbjørn Røe Isaksen inviterte 5 seniorgründere til et konstruktivt møte for å få innspill om hva som er viktig ved etablering av nytt næringsliv: Hvilken motivasjonen og veivalg må man ta for å lykkes som seniorgründer?

Mitt første råd til deg, Iselin er å gjøre dette enda mer: Samle gründere i alle aldre til dialog og skap gjerne et fast «regelråd» (som i Sverige). Gründere som meg er ofte opptatt av politikk, men alt for ofte har vi ikke tid og tilpasser oss resignert nye regler med et «pokker», nå skapte de trøbbel igjen. Vet de hva de gjør? Før nye innstramminger eller regler endres burde gründere med erfaring fra praktisk arbeide i små oppstartsbedrifter konsulteres. Hvilke praktiske konsekvenser får regelendringene for en gründerbedrift?

Jeg mener de viktigste grepene regjeringen kan ta er gjennom skattepolitikken, ikke ved bevilgninger og støtte, selv om det kan være god starthjelp.

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

10 konkrete råd til næringsminister Iselin Nybø

1. Gjør MVA-registrering frivillig fra dag én

For noen er det langt frem til 50.000 i omsetning som er kravet i dag. Som i Sverige vil du få refunderte inngående MVA på alle kjøp i bedriften. Det ville vært en kjærkommen likviditet for en oppstartsvirksomhet.

Les mer om hvordan ett enkelt grep kunne gjort livet enklere for norske gründere.

2. Sikre sosiale rettigheter til gründere

De færreste gründere tar ut lønn i oppstartsperioden. Noe må grundere leve av.

La de ta ut nettolønn og oppretthold opparbeiding av trygderettigheter gjennom utsatt skatt og arbeidsgiveravgift i f.eks 3 år

3. Gjør det lettere å låne med pant i egen bolig

Forskrifter fra Finansdepartementet stiller krav til betjening av lån. Les: Hva har du i inntekt de siste 3 år?

Seniorgründere har gjerne opparbeidet egenkapital gjennom livslang sparing i egen bolig, men får ikke lån. For de tar ikke ut lønn!

Etter 3 års blodslit er sparepengene brukt opp, men de som er villig til å gå «all in» kommer ingen vei på grunn av bankenes / Finansdepartementets firkantede regler.

(Begge skylder på hverandre).

Mener du alvor med å slippe løs seniorgründere og deres kompetanse må det gjøres lemping på forskriftene for de som er villig til å låne med pant i egen bolig.

4. La selskapet kunne låne eierne penger.

Ikke gjør om lån umiddelbart til utbytte. Sett i det minste grensen for mellomregnskap så høyt at det merkes.

Ett gründerselskap er ofte en forlenget del av ens egen økonomi og særlig i oppstartsperioden.

Les mer i artikkelen «skatteskjerpelse som rammer grundere spesielt hardt»

5. Utvid mentorordningen – skap flere møteplasser

Innovasjon Norges mentorprogram bør struktureres bedre og gjøres enda mer kjent.

Skap flere møteplasser!

Seniorer trenger «digitale mentorer» – unge mennesker som takler ny teknologi på en annen måte enn seniorer, samtidig som den yngre generasjonen kan lære mye av seniorer.

Norge trenger flere møteplasser mellom de med lang erfaring og høy kompetanse gjennom et langt arbeidsliv og den yngre utålmodige generasjonen med oppdatert kunnskap om teknologi og verktøy.

Å være gründer er ingen søndagsskole eller noe du gjør ved siden av jobben.

De som lykkes best trekker med seg den beste kompetansen på rett tid.

Å være gründer er et blodslit. Skal du lykkes er det mye som må på plass. Lese mer om krav til vellykkede gründere i artikkelen «Hva skal til for å lykkes med din startup?»

6. Ekstra innsats for de med internasjonalt potensiale

Ikke skjær alle over en kam.

De aller færreste oppstarter (svært så få faktisk) ender opp som internasjonale suksesser.

Bare to av 5 bedrifter er der etter 5 år, og av disse er det så få som 1 av 20 som lykkes internasjonalt.

Norge burde hatt et avansert mentorprogram for de mest lovende bedriftene som ble fanget opp av de store internasjonale norske selskapene. De burde hatt et eget mentorprogram hvor de kan møte de beste hodene som har erfaring med hva som skal til for å lykkes internasjonalt.

Guide: Verdivurdering av en bedrift

Ønsker du å vite verdien på bedriften din? Vi forklarer hvordan verdien beregnes for bedrifter i ulike stadier, fra oppstart til børsnotert. Inkludert verktøy, formler og eksempler.

7. Fortsett arbeidet med forenkling og digitalisering

All dialog med det offentlige må skje digitalt og gjøres så enkelt at førstegangsgründere finner frem i jungelen.

Det er et tankekors når søknadsprosessen til for eksempel Skattefunnordningen er så komplisert at mange velger å bruke innleide konsulenter for å få inn en søknad.

Det er synd og vel ikke etter intensjonen at det er en egen bransje for konsulenter som tar 20 % provisjon av utbetalt støtte til gründere?

Da er søknadsprosesser for kompliserte.

8. Bruk incentiver for investering i oppstartsvirksomheter

Skattereglene favoriserer investering i bolig, ikke i risikable oppstarter. Stor var gleden da nye regler gjorde ar  personlige skattytere kan få fradrag i alminnelig inntekt med inntil kroner 500 000 årlig for aksjeinnskudd i oppstartsselskap.

Denne ordningen monner litt, men er lite kjent.

Om den utvides og gjøres mer kjent kan det være et viktig virkemiddel til å få flere til å investere i startups.

9. Utvid og gjør opsjonsordninger enklere

Om regjeringen mener alvor med sin gründerstasning, er det et minimumskrav at gründere får samme vilkår som gründere i de land vi konkurrerer med.

De særnorske opsjonsreglene gjør det vanskelig for oppstartsselskapene å konkurrere om de beste talentene.

De tiltakene som er gjort er små skritt i riktig retning, men de monner ikke.

Etter den nye ordningen skal skattepliktig fordel ved opsjoner, inntil en grense på 500 000 kroner, som hovedregel først skattlegges når aksjene realiseres.

Denne ordningen må utvides om vi skal ha regler som kan sammenlignes med land vi ellers konkurrerer med.

Opsjoner for gründere i startups er blant de viktigste incentivene for å få i gang en vellykket bedrift. Les mer i artikkelen «Når vil Erna Solberg forstå hvor viktig opsjoner er for gründere?»

10. Fortsett arbeidet med å fjerne den drepende formueskatten

Formueskatten er direkte ødeleggende for Norge og mulighetene til å lykkes med nye selskaper internasjonalt.

Gründere må selge selskapet for å betale skatt.

Det er alene den viktigste årsaken til at vi kun har en unicorn i Norge.

Selskapet kommer på utenlandske hender før de lykkes internasjonalt fordi gründerne simpelthen ikke har råd til å lykkes.

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

Lytt til din forgjenger, Iselin og be om råd fra erfarne gründere

Iselins forgjenger i posten som næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen, inviterte seniorgründere til samling for å få råd.

Han stilte god spørsmål og virket oppriktig interessert i å høre hvor skoen trykker.

Slik gjør politikerne hverdagen enklere for gründere Jan Sollid Storehaug

På foto fra venstre:  Sverre Olav Helsem, Jan Sollid Storehaug, Torbjørn Røe Isaksen (med kaninører), Morten Flate Paulsen,  Øystein Rekdal og Jofrid Erland)

Én kommentar

  1. Dine råd til Iselin er som jeg skulle sagt det selv…bare bedre.
    Dersom politikerne kunne fjernet det som er hindringer, og lagt forholdene mer til rette for grundere så ville ikke bare de som forsøker seg få økt sjanse for å lykkes, men sannsynligvis ville også flere våge å prøve seg som grunder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del denne artikkelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!