Test: mikrofoner for webinarer og møter - Tenk Digitalt
test av mikrofoner til bruk i videomøter og webinarer

Test: mikrofoner for webinarer og møter

Når flere og flere bedrifter utnytter seg av hjemmekontor, blir videomøter den nye normalen. Hvis behovet for å benytte seg av digitale møter blir større, blir også kravene til utstyr høyere. Spesielt til mikrofon og kamera. Ulike mikrofoner gir ulik lydkvalitet, så det er viktig å finne en som passer for deg.

Det er nemlig ingenting som ødelegger et videomøte eller en konferanse som dårlig kvalitet på lyd og bilde.

Hvis du tester mikrofonen på pc-en din, vil du raskt oppdage at lyden fra den innebygde mikrofonen kan bli forvreng, ofte er veldig svak, og ofte tar opp mye bakgrunnsstøy. For å teste pc mikrofonen din kan du gå inn i lydinnstillinger og kjøre en mikrofontest.

Lyden fra innebygde mikrofoner er rett og slett ikke god nok hvis du skal delta i digitale møter, konferanser og webinarer regelmessig. Hvis du oppgraderer mikrofonen din vil du få god og rik lyd, som gjør det lett å oppfatte hva du sier.

Hos oss i Tenk Digitalt AS er stort sett alle møter digitale, så vi vet hvor viktig det er med riktig utstyr. 

I vanlige videomøter kan det være greit å bruke et headset med mikrofon, men om du skal delta på en konferanse eller lage et webinar kan det være greit med en frittstående mikrofon.

I denne testen har vi fokusert på frittstående mikrofoner, men vi har også gjort en test av headset og øreplugger med innebygd mikrofon. Og skulle du trenge å oppdatere kameraet ditt, har vi også testet flere ulike webkameraer.

For ordens skyld er det verdt å nevne at dette innlegget ikke er sponset.

 

Hva slags mikrofon skal du velge?

Når det kommer til valg av mikrofon er det noen viktige faktorer du må vurdere. Det første er hva du skal bruke mikrofonen til. Mikrofoner er bygget med ulike retningskarakteristikker, derfor har de også ulike bruksområder. En god mikrofon er kjennetegnet av at den passer til ditt bruk.

For eksempel vil en mikrofon med kardioid opptaksretning være godt egnet til videomøter og konferanser siden den ikke tar opp så mye lyd fra omgivelsene. En slik mikrofon er også bra for å unngå feedback. Skal du derimot intervjue noen, eller dere er to som skal holde et webinar sammen er det lurt å bruke en trykkgradientmikrofon. Den tar opp lyd fra frem- og baksiden av mikrofonen, men ikke sidene. 

Du må også vurdere hvor stort budsjett du har til å oppgradere. I de fleste tilfeller blir lydkvaliteten bedre jo mer mikrofonen koster, men det finnes gode alternativer til en lavere pris.

Husk også at du må tenke på hva slags input mikrofonen skal ha. Du bør velge en mikrofon til pc, med mindre du trenger å kunne koble mikrofonen til et miksebord. Tilkobling med 3,5 mm og USB er svært vanlig, og er kompatibelt med både Mac og pc. Flere produsenter lager også mikrofoner som kan kobles til mobile enheter eller kameraet ditt. 

I tillegg kan mange nyere mikrofoner tilkobles trådløst.

Anbefalt tilleggsutstyr

Pop-filter

Når du skal bruke mikrofonen til å spille inn tale, bør du også vurdere å kjøpe et pop-filter. Slike filter hindrer at mikrofonen plukker opp lyder som kan oppstå når du prater i den. I tillegg fjerner disse filtrene en del av fuktigheten fra pusten din. 

Stativ

En del mikrofoner kommer med stativ, men om det ikke følger med bør du kjøpe et. Da kan du plassere mikrofonen på et sted det passer deg, og du har hendene frie under opptak. 

Det finnes mange typer stativer, både gulv- og bordmodeller, i tillegg til at det finnes en del som kan festes på møbler, hyller og lignende. 

Test av mikrofoner

Vi har testet mikrofoner fra tre ulike prissjikter. Alle modellene kan brukes som mikrofon til pc, men noen kan også kobles til miksebord om du skulle ha behov for det.

Modellene i de øvre prissjiktene har stort sett flere innebygde funksjoner eller mer avanserte funksjoner. Dette er selvsagt en av grunnene til den høyere prisen. Men det betyr ikke at du ikke kan få en god mikrofon til en billigere pris. 

Vi har plukket ut våre 3 favoritter fra testen, en fra hvert prissjikte. Vår absolutte favoritt er Blue Yeti USB mic:

Blue Yeti USB mikrofon

Bilde av Blue Yeti mic

Pris: ca 1500,-

Denne modellen blir brukt flittig av folk som lager podcast og som streamer, og den gir kjempegod lyd. Den ser kanskje ut som den hører til på 40-tallet, men teknologien er topp moderne.

Med 3 kondensatorkapsler og 4 ulike mønsterinnstillinger, kan denne mikrofonen ta opp krystallklar lyd i de fleste situasjoner. Dette er en USB mikrofon som er kompatibel med både Mac og pc. Med de ulike mønsterinnstillingene er denne mikrofonen godt egnet for bruk i digitale møter, innspilling av webinarer og mye mer.

Og kanskje aller viktigst: selv om den har supre tekniske funksjoner, er den enkel å bruke.

Dette er virkelig et produkt som gir deg mye mikrofon for pengene.

Neste på lista er vår favoritt blant premiummodellene:

Røde Podcaster

Bilde av Røde Podcaster mikrofon

Pris: ca 2100,-

Denne mikrofonen gir lyd av studiokvalitet. Røde Podcaster har innebygd pop-filter og har en A/D omformer som omgår datamaskinens innebygde lydkontroller av lavere kvalitet.

Podcasteren passer perfekt til å lage bedriftsvidoer, podcast og Youtube-videoer, samt mange andre produksjoner som krever profesjonell lydkvalitet.

Denne USB mikrofonen er kompatilbel med Windows og Mac, pluss mange Linux-versjoner.

Den siste på topp 3 lista er vår favoritt blant de billigere modellene:

Blue Microphones Snowball iCE

Bilde av mikrofonen Blue Snowball iCE

Pris: ca 700,- 

Dette er en noe mer budsjettvennlig mikrofon som gir deg god lyd. Mikrofonen har karbioid opptaktsretning, og sørger for at du fanger opp lite bakgrunnsstøy.  

Mikrofonen er også sertifisert for Skype og Discord, noe som er et kvalitetsstempel. 

Den kobles til med USB og er lett å komme i gang med. 

Gratis E-bok

Kommunikasjonsstrategi for digital markedsføring

Last ned vår praktiske guide til hvordan du kan utvikle en digital kommunikasjonsstrategi for din virksomhet. Guiden tar deg gjennom vår fem-stegs prosess for å nå ut til din målgruppe.

Flere mikrofoner vi har testet

I tillegg til mikrofonene fra topp 3 lista, består testen av 11 mikrofoner til. Fordelingen er slik: 3 i den høyeste prisklassen, 4 i den mellomste prisklassen og 4 mikrofoner i den billigste prisklassen.

Helt til slutt har vi også tatt med 3 ulike mikrofoner til konferansebruk.

Vi har lagt med direktelink til alle mikrofonene, men husk at prisene kan variere noe fra butikk til butikk.

Blue Microphones Yeti Pro mikrofon

Bilde av Blue Yeti Pro mikrofon

Pris: ca 2800,-

Blue produserer kvalitetsmikrofoner i flere ulike prisklasser. Yeti Pro er en mikrofon av høy kvalitet som fungerer like godt i studio som ved datamaskinen.

Yeti Pro har tre tilpassede kondensatorkapsler og fire forskjellige mønsterinnstillinger. Den leverer detaljert lyd med høy oppløsning i alle slags innspillingssituasjoner. 

Siden den er utstyrt med både USB- og XLR-tilkobling kan den brukes både som mikrofon til pc og kobles opp til miksebord. Med Yeti Pro er det som å ha flere høyoppløselige XLR-mikrofoner i én mikrofon.

Røde NT-USB

Bilde av Røde NT-USB mikrofon

Pris: ca 1800,-

Røde har produsert en allsidig kardioid mikrofon som fungerer bra til både tale- og sanginnspilling. For optimal lydkvalitet kommer den med innebygd pop-filter.

Mikrofonen kan brukes sammen med mange ulike programvarer og er kompatibel med både Mac og Windows. I tillegg kan den brukes på iPad sammen med Rødes app, Røde Rec, GarageBand og andre applikasjoner. 

Mikrofonen tilkobles med USB.

Audio-Technica AT2020USB+

Bilde av Audio-Technica AT2020USB+ mikrofon

Pris: ca 1600,- 

Denne Audio Technica mikrofonen leverer høyere lydkvalitet enn prisen tilsier.  

Dette er en karbioid kondensatormikrofon som egner seg godt for taleinnspilling til webinar eller videomøter. 

Du kobler den til med USB-kabel, og trenger ikke installere noen software. Kompatibel med både Mac og Windows.

Audio-Technica ATR2100x-USB

Produktbilde av Audio Technica 2100x

Pris: ca 1000,-

Denne mikrofonen egner seg godt for deg som ikke har brukt frittstående mikrofoner så mye tidligere.

Dette er en dynamisk mikrofon, som blant annet betyr at den plukker opp lite bakgrunnsstøy.

Du kan enten holde mikrofonen selv eller bruke det medfølgende stativet. Det gir deg stor fleksibilitet under videomøter, konferanser og webinarer. 

Den kan tilkobles med enten USB eller XLR.

Shure MV5

Bilde av Shure MV5 mikrofon

Pris: ca 1200,-

Shure MV5 er lett en av de beste mikrofonene du kan få til rundt 1000-lappen. I tillegg til å være kompatibel med både Windows og Mac, er den også Apple MFi sertifisert.

Det betyr at du kan koble mikrofonen til hvilken som helst iOS enhet, uten å måtte ha en adapter.

Kommer med både USB- og Lightning-kabel.

Røde NT

Produktbilde av Røde NT

Pris: ca 1350 kr,-

En liten USB-mikrofon som gir deg lyd av studiokvalitet. Mikrofonen har et kompakt design, men her får du både innebygd hodetelefonforsterker og innebygd popfilter.

Mikrofonen egner seg godt til taleinnspilling og er også enkel å ta med seg dersom du skulle ha behov for det.

Kobles til datamaskinen med den medfølgende USB-C-kabelen.

Razer Seiren X

Produktbilde: Razer Seiren X

Pris: ca 1200,-

Denne mikrofonen kan by på noe av den beste teknologien på markedet. Dette er en kondensator-mikrofon designet for streaming – noe som også gjør den perfekt for bruk i videomøter.

Med superkardioid mottakermønster får du et svært presist mottakermønster som kraftig reduserer eventuell bakgrunnsstøy.

Kommer også med innebygd vibrasjonsdemper, mute-knapp og 3,5 mm inngang for hodetelefoner.

Samson Go Mic

Bilde av Samson Go Mic

Pris: ca 350,-

Dette er en god all-round mikrofon som egner seg både til å spille inn webinarer og til bruk under videomøter. 

I tillegg er den liten og lett å ta med seg, noe som gjør den enkel å flytte på til forskjellige digitale møter og konferanser. Den kan stå på skrivebordet eller enkelt festes til pc-skjermen din.

Du trenger ikke å installere noen driver, og den er kompatibel med Mac og Windows.

Samson Meteor Mic

Bilde av Samson Meteor Mic

Pris: ca 600,-

Med Samson Meteor Mic får du en god mikrofon som gir lyd på videomøtene dine til en billig pris. Den egner seg meget godt for innspilling av tale.

Det følger med USB-kabel og mikrofonen kan brukes på både Windows og Mac. 

Razer Seiren Mini

Produktbilde av Razor Seiren Mini

Pris: ca 500,- 

En liten, men effektiv mikrofon. Den bruker superkardioid-pickupmønster, noe som gir god lyd og lite bakgrunnsstøy. Med denne mikrofonen vil stemmen din øverføres klart og tydelig.

Mikrofonen bruker USB-tilkobling, og kan tas i bruk med en gang du plugger den i.

Arozzi Sfera

Produktbilde av Arozzi Sfera

Pris: ca 330,-

Med Arozzi Sfera får du en mikrofon som er designet for streaming. Den gir god lyd og benytter seg av kondensatorkapselteknologi med kardioidemønster.

Stativet er justerbart, og du kan koble til hodetelefoner med 3,5 mm inngang.

Kobles til pc-en med den medfølgende USB-kabelen.

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

Konferansemikrofoner

Anker Power

Produktbilde av Anker Power

Pris: ca 2000,-

Anker Power er en god konferansemikrofon som tar opp lyd i 360 grader, og som automatisk justerer volumet når noen snakker. Den klarer også å fange opp flere stemmer samtidig, så selv om det skulle oppstå en livlig diskusjon vil man kunne høre alt som blir sagt.

Mikrofonen optimaliserer også stemmer og reduserer bakgrunnsstøy ved hjelp av en spesialtilpasset DSP-algoritme.

Mikrofonen kan kobles til mobilen med Bluetooth eller til pc med USB-C-kabel. Du kan bruke mikrofonen til flere møter på rad, siden en oppladning gir 24-timers taletid før den må lades på nytt.

Jabra Speak 510

Produktbilde av Jabra Speak 510

Pris: ca 1300,-

Med denne løsningen kan du gjøre om et hvilket som helst rom til et konferanserom. Systemet er portabelt og kan kobles til PC via USB-kabel, eller til nettbrett eller telefon via Bluetooth eller USB.

Jabra Speak 510 benytter seg av en kraftig høytaler og en smartmikrofon som gjør det mulig å ta opp lyd i 360 grader. Dette sørger for at alle rundt møtebordet kan høres tydelig.

Den kan stemmestyrt og kan brukes sammen med Siri, Cortana og Google Assistent. Mikrofonen er oppladbar og kan brukes opptil 15 timer før den må lades opp på nytt.

GROUP-systemet og GROUP-utvidelsesmikrofoner

Produktbilde av GROUP-systemet Produktbilde av GROUP-utvidelsesmikrofoner

Pris: ca 13000,- og ca 3200,-

Med GROUP-systemet får du en videokonferanseløsning for grupper på 14-20 personer, med HD-video og krystallklar lyd.

Systemet kommer med funksjoner for å fjerne akustisk ekko og å redusere bakgrunnsstøy. Du tilpasser konfigurasjonen så den passer til størrelsen på rommet.

Med GROUP-utvidelsesmikrofoner kan du øke lyddekningen opptil 8,5 meter. Disse plugger du rett i GROUP-høytaleren, så registreres og konfigureres de automatisk.

Les også: Kunstig intelligens gir din bedrift digitale superkrefter

Del denne artikkelen

Picture of Jan Storehaug

Jan Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!
Gratis E-bok

Kommunikasjonsstrategi for digital markedsføring

Ditt neste steg mot suksess

Få hjelpen du trenger

Uansett om du trenger forretningsveiledning, markedsføring av din bedrift, eller utvikling av digitale løsninger, står vi parate til å hjelpe deg til topps i din bransje. Fyll ut skjemaet herunder, så tar vi kontakt ved første anledning.

Generell informasjon
Kort oppsummering av ditt behov