Test: mikrofoner for webinarer og møter - Tenk digitalt
test av mikrofoner til bruk i videomøter og webinarer

Test: mikrofoner for webinarer og møter

Når flere og flere bedrifter utnytter seg av hjemmekontor, blir videomøter den nye normalen. Hvis behovet for å benytte seg av videomøter blir større, blir også kravene til utstyr høyere. Spesielt til mikrofon og kamera. Ulike mikrofoner gir ulik lydkvalitet, så det er viktig å finne en som passer for deg.

 

Det er nemlig ingenting som ødelegger et videomøte eller en konferanse som dårlig kvalitet på lyd og bilde. Hvis du oppgraderer mikrofonen din vil du få god og rik lyd, som gjør det lett å oppfatte hva du sier.

Hos oss i Tenk Digitalt AS er stort sett alle møter digitale, så vi vet hvor viktig det er med riktig utstyr. 

I vanlige videomøter kan det være greit å bruke et headset med mikrofon, men om du skal delta på en konferanse eller lage et webinar kan det være greit med en frittstående mikrofon.

I denne testen har vi fokusert på frittstående mikrofoner, men vi har også gjort en test av headset og øreplugger med innebygd mikrofon. Og skulle du trenge å oppdatere kameraet ditt, har vi også testet flere ulike webkameraer.

For ordens skyld er det verdt å nevne at dette innlegget ikke er sponset.

 

Hva slags mikrofon skal du velge?

Når det kommer til valg av mikrofon er det noen viktige faktorer du må vurdere. Det første er hva du skal bruke mikrofonen til. Mikrofoner er bygget med ulike retningskarakteristikker, derfor har de også ulike bruksområder. 

For eksempel vil en mikrofon med kardioid opptaksretning være godt egnet til videomøter og konferanser, siden den ikke tar opp så mye lyd fra omgivelsene. En slik mikrofon er også bra for å unngå feedback. Skal du derimot intervjue noen, eller dere er to som skal holde et webinar sammen er det lurt å bruke en trykkgradientmikrofon. Den tar opp lyd fra frem- og baksiden av mikrofonen, men ikke sidene. 

Du må også vurdere hvor stort budsjett du har til å oppgradere. I de fleste tilfeller blir lydkvaliteten bedre jo mer mikrofonen koster, men det finnes gode alternativer til en lavere pris.

Husk også at du må tenke på hva slags input mikrofonen skal ha. 3,5 mm og USB er svært vanlig, og er kompatibelt med både Mac og pc. Flere produsenter lager også mikrofoner som kan kobles til mobile enheter eller kameraet ditt. 

I tillegg kan mange nyere mikrofoner tilkobles trådløst.

Anbefalt tilleggsutstyr

Pop-filter

Når du skal bruke mikrofonen til å spille inn tale, bør du også vurdere å kjøpe et pop-filter. Slike filter hindrer at mikrofonen plukker opp lyder som kan oppstå når du prater i den. I tillegg fjerner disse filtrene en del av fuktigheten fra pusten din. 

Stativ

En del mikrofoner kommer med stativ, men om det ikke følger med bør du kjøpe et. Da kan du plassere mikrofonen på et sted det passer deg, og du har hendene frie under opptak. 

Det finnes mange typer stativer, både gulv- og bordmodeller, i tillegg til at det finnes en del som kan festes på møbler, hyller og lignende. 

 

Test av mikrofoner

Vi har testet mikrofoner fra tre ulike prissjikter. Modellene i de øvre prissjiktene har stort sett flere innebygde funksjoner eller mer avanserte funksjoner. Dette er selvsagt en av grunnene til den høyere prisen. Men det betyr ikke at du ikke kan få en god mikrofon til en billigere pris. 

 

Vi har plukket ut våre 3 favoritter fra testen, en fra hvert prissjikte. Vår absolutte favoritt er Blue Yeti USB mic:

 

Blue Yeti USB mikrofon

Bilde av Blue Yeti mic

Pris: ca 1500,-

Denne modellen blir brukt flittig av folk som lager podcast og som streamer, og den gir kjempegod lyd. Den ser kanskje ut som den hører til på 40-tallet, men teknologien er topp moderne.

Med 3 kondensatorkapsler og 4 ulike mønsterinnstillinger, kan denne mikrofonen ta opp krystallklar lyd i de fleste situasjoner. Den er kompatibel med både Mac og pc, og kobles til med USB.

Og kanskje aller viktigst: selv om den har supre tekniske funksjoner, er den enkel å bruke.

 

Neste på lista er vår favoritt blant premiummodellene:

Røde Podcaster

Bilde av Røde Podcaster mikrofon

Pris: ca 2000,-

Denne mikrofonen gir lyd av studiokvalitet. Røde Podcaster har innebygd pop-filter og har en A/D omformer som omgår datamaskinens innebygde lydkontroller av lavere kvalitet.

Podcasteren passer perfekt til å lage bedriftsvidoer, podcast og Youtube-videoer, samt mange andre produksjoner som krever profesjonell lydkvalitet.

Mikrofonen kobles til med USB, og er kompatilbel med Windows og Mac, pluss mange Linux-versjoner.

 

Den siste på topp 3 lista er vår favoritt blant de billigere modellene:

Blue Microphones Snowball iCE

Bilde av mikrofonen Blue Snowball iCE

Pris: ca 700,- 

Dette er en noe mer budsjettvennlig mikrofon som gir deg god lyd. Mikrofonen har karbioid opptaktsretning, og sørger for at du fanger opp lite bakgrunnsstøy.  

Mikrofonen er også sertifisert for Skype og Discord, noe som er et kvalitetsstempel. 

Den kobles til med USB og er lett å komme i gang med. 

 

Guide: En digital strategi som virker!

Last ned vår praktiske guide til hvordan du kan utvikle en digital kommunikasjonsstrategi for din virksomhet. Guiden tar deg gjennom vår fem-stegs prosess for å nå ut til din målgruppe. 

 

Flere mikrofoner vi har testet

I tillegg til mikrofonene fra topp 3 lista, består testen av 9 mikrofoner til. Fordelingen er slik: 3 i den høyeste prisklassen, 2 i den mellomste prisklassen og 4 mikrofoner i den billigste prisklassen. Vi har lagt med direktelink til alle mikrofonene, men husk at prisene kan variere noe fra butikk til butikk.

 

Blue Microphones Yeti Pro mikrofon

Bilde av Blue Yeti Pro mikrofon

Pris: ca 2800,-

Blue produserer kvalitetsmikrofoner i flere ulike prisklasser. Yeti Pro er en mikrofon av høy kvalitet som fungerer like godt i studio som ved datamaskinen.

Yeti Pro har tre tilpassede kondensatorkapsler og fire forskjellige mønsterinnstillinger. Den leverer detaljert lyd med høy oppløsning i alle slags innspillingssituasjoner. 

Den er utstyrt med både USB- og XLR-tilkobling og med Yeti Pro er det som å ha flere høyoppløselige XLR-mikrofoner i én mikrofon.

 

Røde NT-USB

Bilde av Røde NT-USB mikrofon

Pris: ca 1600,-

Røde har produsert en allsidig kardioid mikrofon som fungerer bra til både tale- og sanginnspilling. For optimal lydkvalitet kommer den med innebygd pop-filter.

Mikrofonen kan brukes sammen med mange ulike programvarer og er kompatibel med både Mac og pc. I tillegg kan den brukes på iPad sammen med Rødes app, Røde Rec, GarageBand og andre applikasjoner. 

Mikrofonen tilkobles med USB.

 

Audio-Technica AT2020USB+

Bilde av Audio-Technica AT2020USB+ mikrofon

Pris: ca 1700,- 

Denne Audio Technica mikrofonen leverer høyere lydkvalitet enn prisen tilsier.  

Dette er en karbioid kondensatormikrofon som egner seg godt for taleinnspilling til webinar eller videomøter. 

Du kobler den til med USB-kabel, og trenger ikke installere noen software. Kompatibel med både Mac og pc.

 

 

Trenger du nye nettsider?

Tenk Digitalt utvikler nettsider som virker! Hensikten med et nettsted er vanligvis å motta bestillinger i en nettbutikk, eller samle kontaktdetaljer til potensielle kunder. Hva vil du at besøkende skal gjøre på ditt nettsted?

 

Audio-Technica ATR2100x-USB

Bilde av Audio-Technica ATR2100x-USB mikrofon

Pris: ca 1100,-

Denne mikrofonen egner seg godt for deg som ikke har brukt frittstående mikrofoner så mye tidligere.

Dette er en dynamisk mikrofon, som blant annet betyr at den plukker opp lite bakgrunnsstøy.

Du kan enten holde mikrofonen selv eller bruke det medfølgende stativet. Det gir deg stor fleksibilitet under videomøter og konferanser. 

Den kan tilkobles med enten USB eller XLR.

 

Shure MV5

Bilde av Shure MV5 mikrofon

Pris: ca 1100,-

Shure MV5 er lett en av de beste mikrofonene du kan få til rundt 1000-lappen. I tillegg til å være kompatibel med både pc og Mac, er den også Apple MFi sertifisert.

Det betyr at du kan koble mikrofonen til hvilken som helst iOS enhet, uten å måtte ha en adapter.

Kommer med både USB- og Lightning-kabel.

 

Samson Go Mic

Bilde av Samson Go Mic

Pris: ca 350,-

Dette er en god all-round mikrofon som egner seg både til å spille inn webinarer og til bruk under videomøter. 

I tillegg er den liten og lett å ta med seg, noe som gjør den enkel å flytte på til forskjellige videomøter og konferanser. Den kan stå på skrivebordet eller enkelt festes til pc-skjermen din.

Du trenger ikke å installere noen driver, og den er kompatibel med Mac og pc.

 

 

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital strategi, et nettsted som konverterer til nye salg og til å få riktige besøkende på dine nettsider! 

Vi viser deg hvordan du bruker sosiale medier, e-post og søkemotoroptimalisering – effektiv til minst mulig bruk av tid og penger.

 

Samson Meteor Mic

Bilde av Samson Meteor Mic

Pris: ca 600,-

Med Samson Meteor Mic får du god lyd på videomøtene dine til en billig pris. Den egner seg meget godt for innspilling av tale.

Det følger med USB-kabel og mikrofonen kan brukes på både pc og Mac. 

Fifine Cardioid Mic

Bilde av Fifine Cardioid Mic

Pris: ca 500,- 

Med Fifine Cardioid mic får du en god kardioid mikrofon for pengene dine.

Med det kardioide opptaksmønsteret egner den seg godt for bruk under videomøter og -konferanser og innspilling av webinar. Den plukker kun opp lyd fra fremsiden av mikrofonen, noe som reduserer bakgrunnsstøyen.

Bruker USB tilkobling og er kompatibel med Mac og pc.

 

Trust GXT 232 Mantis Streaming Mikrofon

Bilde av Trust GXT 232 Mantis Streaming Mikrofon

Pris: ca 400,-

Trust GXT gir en klar lydgjengivelse av tale. Den egner seg godt til videomøter og -konferanser og innspilling av webinarer. 

Her følger det også med både stativ og pop-filter, så med denne får du verdi for pengene dine. 

Mikrofonen bruker USB-tilkobling og fungerer med alle pc-er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del denne artikkelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til [email protected] eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!