Gratis bilder til dine nettsider (20 tjenester) - Tenk Digitalt
Det er nyttig å kunne finne gratis bilder til nettsiden din

Gratis bilder til dine nettsider (21 tjenester)

Trenger du å finne gratis bilder til nettsidene dine? Vi har samlet en oversikt over de beste tjenestene som tilbyr gratis bilder til fri bruk.

For oss som ikke er fotografer, og heller vil bruke tiden på andre ting enn å ta bilder, finnes det heldigvis mange dyktige fotografer der ute som er villige til å la oss bruke bildene deres.

Hva du bør tenke på når du skal velge gratis bilder

Når du skal finne gratis bilder til nettsiden din er det noen ting du bør tenke på.

Det første er at du må ha lov til å bruke bildene. Det er mange som syns det er vanskelig å vite hva som er lov, og jeg vet at mange tror det er greit å bruke bilder så lenge fotografen blir kreditert. Slik er det ikke. Du må alltid spørre om lov, med mindre du finner bildet i en bildebank der lisensavtalen spesifiserer at det er tilgjengelig for fri bruk. Heldigvis finnes det mange slike gratis bilder på nett som du kan bruke.

Den neste tingen du må tenke på er hva slags bilder du trenger, og hvordan de skal se ut. Det er nemlig lett å finne bilder på nett, en annen sak er å finne de riktige bildene.

Du bør lage noen retningslinjer for hva slags bilder du ser etter. Gjør du det kan bruke bildene til å skape en helhet på nettsiden, og sørge for at de passer sammen med resten av den grafiske profilen din.

Noen ting du kan tenke på er:

  • Fargepallett: skal bildene ha skarpe eller nedtonede farger?
  • Skal det være en eller flere personer i bildene?
  • Skal bildene være tatt inne eller ute?

En annen ting du bør tenke på når du leter etter gratis bilder på nett er å se på kvaliteten på bildene. Det er alltid best å bruke bilder med høy oppløsning med godt fokus. På vår liste har vi tatt med tjenester som vi mener tilbyr bilder av høy kvalitet.

Innholdskalender

Mal til innholdskalender

Innholdskalender

Last ned en gratis mal til innholdskalender for 2024. Innholdskalenderen hjelper deg med å holde oversikt over hvilke markedsføringsaktiviteter du skal gjennomføre i sosiale medier.

Ulike tjenester som tilbyr gratis bilder

Det finnes mange nettsider der du kan finne gratis bilder til fri bruk. På disse sidene legger fotografer ut bildene sine slik at du kan bruke dem gratis. De ønsker gjerne å bli kreditert for bildene, men det er få sider som har dette som et absolutt krav.

Det er også mulig å finne gratis illustrasjoner på noen av disse bildesidene. Likevel vil jeg heller anbefale å bruke nettsiden Public Domain vectors for å finne gratis illustrajsoner. Dette er et arkiv med illustrasjoner som skaperen har gjort tilgjengelig for fri bruk.

Vær også oppmerksom på at noen av sidene tilbyr både gratis bilder og bilder du må betale for. På de fleste sidene er det enkelt å skille mellom gratis og betalte bilder. Skulle det vise seg at du må betale for det eller de bildene som passer best til ditt bruk kan du ofte velge om du bare vil betale for ett enkelt bilde, eller om du vil melde deg inn for en måned og få tilgang til x antall nedlastinger.

Det er også stor variasjon mellom hva de forskjellige leverandørene tilbyr, og du må nok lete litt for å finne de sidene med flest bilder som passer til ditt bruk. Heldigvis finnes det et stort utvalg av gratis bilder på nett, så du er nesten garantert å finne noe som passer til ditt bruk.

Unsplash

Pris: Gratis

Dette er vår nye favoritt! Nye bilder blir lagt til kontinuerlig, men de har fortsatt et noe begrenset utvalg. Bildene kan brukes til både privat og kommersielle sammenhenger.

Pexels

Pris: Gratis

Pexels tilbyr en samling kurerte, gratis bilder og videoer til fri bruk. Bildene kan lastes ned i ulike størrelser. Her kan du også velge å donere en sum til fotografen om du ønsker det, som en takk for at de legger ut bildene sine.

Du må heller ikke kreditere fotografen, selv om de selvfølgelig vil sette pris på det om du velger å gjøre det.

Pixabay

Pris: Gratis

Pixabay tilbyr over 550 000 fotografier, illustrasjoner og videoer som du kan bruke til personlig og kommersielt bruk. Pixabay har et bredt utvalg av temaer for bildene.

Du kan laste ned, endre og distribuere bildene som du vil, og kreditering er ikke nødvendig.

Kaboompics

Pris: Gratis

Kaboompics tilbyr gratis bilder av høy kvalitet. Søkefunksjonen på siden har også en nyttig filtreringsmulighet: Du kan velge fargepallet for søket.

Life of Pix

Pris: Gratis

Life of Pix har et mindre utvalg av bilder en Pixabay, men kvaliteten på bildene er gjennomgående bedre. Du kan velge mellom mange ulike temaer for å finne det du er på jakt etter.

I likhet med Pixabay kan bildene brukes både til personlig og kommersielt bruk, helt gratis.

StockSnap

Pris: Gratis

Søkefunksjoner gjør det enkelt å finne relevante bilder. Alle bildene kan brukes til privat og kommersielt bruk, og kreditering er ikke nødvendig.

Det blir lagt til hundrevis av nye gratis bilder hver uke.

Startup Stock Photos

Pris: Gratis

Startup Stock Photos er en samling med gratis bilder fra gründermiljøer. Denne nettsiden tilbyr et noe begrenset utvalg.

ISO Republic

Pris: Gratis

ISO Republic tilbyr høykvalitets bilder til privat og kommersielt bruk. Noe vanskelig å navigere seg frem til relevante bilder.

Travel Coffee Book

Pris: Gratis

Travel Coffee Book er en samling av bilder som har blitt tatt på reise. Her finner du fantastiske bilder av landskap og generelle reisebilder. Alle bildene kan brukes til privat og kommersielt bruk.

Focastock

Pris: Gratis

Tilbyr både bilder og video som kan brukes til privat og komersielt bruk. Her finner du også gratis templates til sosiale medier-poster og artikler. Du kan også designe dine egne templates.

Split Shire

Pris: Gratis eller 10 $ for å laste ned .zip

Daniel Nanescu tilbyr generøst sine personlige bilder. Siden er full av flotte bilder av høy kvalitet. Kreditering er ikke nødvendig.

Skitterphoto

Pris: Gratis

Massevis av interessante bilder fra hele verden. Du kan velge mellom kategorier som mennesker, natur, landskap, transport – blant andre. Alle bildene kan brukes til privat og kommersielt bruk, og kreditering er ikke nødvendig.

Shutterstock

Pris: Gratis prøvemåned der du kan laste ned 10 bilder graits. Tilbyr ulike betalingsabonnementer etter denne første prøvemåneden.

Shutterstock tilbyr over 70 millioner bilder, illustrasjoner, vektorer, videoer og musikkspor. Søkefunksjonen gjør det enkelt å finne relevante bilder. Ved nedlastning velger du bildekvalitet og lisensavtale. I løpet av prøvemåneden kan du velge selv om du vil laste ned 10 gratis illustrasjoner eller bilder.

Jeshoots

Pris: Gratis og bilder mot betaling (ca. 4$ per bilde)

Jeshoots tilbyr bilder for privat og kommersielt bruk. På nettstedet kan du bla gjennom kategorier som blant annet dyr, mat, natur og mennesker.

Public Domain Archive

Pris: Gratis og Premium abonnement for 10 $ per måned.

Public Domain Archive har en rekke gratis bilder som kan brukes til privat og kommersielt bruk. Her kan du finne mange historiske bilder. Du kan oppgradere til Premium for å laste ned mange bilder samtidig og slippe reklame.

Også verdt en titt

Libreshot – Flotte bilder tatt av Martin Vorel.

Realistic shots – Nye bilder hver uke.

Free Nature Stock – Fantastiske bilder av terreng.

Magdeleine – en kurert samling med gratis bilder.

JumpStory – betalt tjeneste, men lover deg tilgang til millioner av autentiske bilder

pond5 – betalt tjeneste, men gir deg tilgang til video og bilder av høy kvalitet fra profesjonelle fotografer.

En annen måte å finne gratis bilder på nett

I tillegg til å bruke ulike bildebanker for å finne bilder til fri bruk, kan du bruke søkeverktøyet CC Search. CC Search gjør det mulig å søke etter bilder med Creative Commons-lisens. Creative Commons lisenser er et sett med standardlisenser privatpersoner og bedrifter kan bruke for å gjøre verkene sine offentlig tilgjengelig. Les om Creative Commons lisenser for å forstå mer om dem.

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

To ting du må huske når du skal laste ned bilder

Husk å alltid lese lisensavtalen på bildene du vil bruke. Noen sider har ulike lisensavtaler for ulike bilder, så selv om det i utgangspunktet ser ut som at du kan bruke bildet, bør du alltid dobbeltsjekke dette.

Er du i tvil er det bedre å spørre. Du vil heller ha spurt en gang for mye enn å få krav om vederlag for brudd på opphavsretten.

Den andre tingen du må huske er at du må optimalisere bildene dine før du legger dem inn på nettsiden. På denne måten vil du kunne sørge for at nettsiden din laster raskt, noe som absolutt er å anbefale!

Du kan lese om hvorfor det er vikig at nettsiden din laster raskt i vår artikkel Hvor mye koster en sen nettside?

Del denne artikkelen

Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!

Mal til innholdskalender

Innholdskalender

Ditt neste steg mot suksess

Få hjelpen du trenger

Uansett om du trenger forretningsveiledning, markedsføring av din bedrift, eller utvikling av digitale løsninger, står vi parate til å hjelpe deg til topps i din bransje. Fyll ut skjemaet herunder, så tar vi kontakt ved første anledning.

Generell informasjon
Kort oppsummering av ditt behov