Robotene kommer til en restaurant nær deg

 In Teknologitrender

Jeg har ofte hørt at folk er leie av å høre at «Robotene kommer«! Fakta er at roboter har vært hos oss i mange tiår allerede. Som spesialiserte roboter brukt i industrien. Er det neste du må venne deg til utsagnet «Nå kommer robotene hjem til deg?» Eller «Ditt neste måltid blir servert av en robot?»

Av Jan Sollid Storehaug

Som kanskje over snittet gadgetinteressert har jeg gjennom et langt IT-liv kjøpt alle roboter jeg har kommet over og som jeg har hatt budsjett til.

Til mitt siste foredrag for yrkesveiledere i Romerriket rett før jul fant jeg min gamle robothund «Aibo» fra Sony. Jeg mener jeg betalte 2.000 dollar for den, en ganske stiv pris for et leketøy. Selv etter 15 år virket batteriet og «hunden» spaserte rundt. Den kan lese e-post, spille av musikk og kommer og går på kommando. Nå kommer det nye roboter på løpende bånd, ikke bare i hjemmet, men i varehus, butikker – og restauranter.

Sony skrinla prosjektet for vel 15 år siden, men har nylig relansert AIBO-serien. Siden den gang har kostnaden til hardware gått kraftig ned. Batterikapasiteten er forbedret vesentlig og programvaren, lagringsplassen og arbeidsminnet er noe helt annet enn forgjengeren. Det er enda langt igjen før robot-hunden erstatter våre to levende hunder Scott og Ferro. Mimikken og oppgavene som roboten kan løse er likevel på et helt annet nivå enn hva som var mulig bare for 10 år siden.

Boston Dynamics har sin «Spot Mini» og varslet at de forventer å selge 2.000 enheter i 2019. Litt i overkant mye robothund for min del, men det blir interessant å se hvilke oppgaver den kan løse for industrien i overvåkning, redningsaksjoner og alt annet kreative brukere kan komme opp med.

Det er også moro å se sammenligne mine første Husqvarna robo-gressklippere og min siste anskaffede iRobot støvsuger med de første generasjonene.

Fortsatt kjører de seg fast, men nå har de en funksjonalitet som for alvor gjør at de kan erstatte hushjelpen (meg) og gartneren (meg) i å utføre ganske så kjedelige oppgaver.

I de neste årene vil vi fortsette å se fall i priser og forbedrede funksjoner på en rekke områder som vil gjøre

Roboter uten sjel inntar restaurantene?

Det lanseres robotrestauranter på løpende bånd. Foreløpig ses de av mange som sjelløse gimmicker, best egnet til å få kunder inn døren. Hvem vil ha eggeomeletten tilbredt på eksakt samme måte hver gang i en restaurant?

Hva med kontakt med kokken? Smilet og personlig behandling?

Som med det meste av det som blir automatisert, handler det om å redusere kostnader. De restaurantene som går foran og driver mer kostnadseffektivt konkurrerer ut de som ikke gjør det. Så vanskelig og enkelt på samme tid.

Kokkene og andre i restauranten vil bli færre, men de som er i igjen vil kunne fokusere på personlig service og interaksjon med gjester på en måte en robot ikke kan.

Betyr det at det blir færre mennesker som jobber i restaurantnæringen? Ikke nødvendigvis. Ny teknologi krever imidlertid oppdatert og annerledes kompetanse.

Ser du etter en inspirerende foredragsholder til ditt neste arrangement?

Les mer om foredrag av Jan Sollid Storehaug her

Vi kommer til å endre måten mat bestilles, hvordan mat produseres og hvordan maten leveres. Om det blir færre som jobber med mat og servering vil det være behov for folk som kan vedlikeholde og overse arbeidet som utføres av maskiner.

Kraftig vekst i oppgaver som automatiseres

I følge en større undersøkelse av McKinsey er det et stort potensiale for automatisering innen hotell og restaurantnæringen. Ikke overraskende er tradisjonell produksjon nummer to på listen, tett fulgt av transportnæringen og logistikk på varehus. Landbruksnæringen har de siste tiårene gjennomgått en betydelig effektivisering, men potensialet er fortsatt stort for automatisering.

Stort potensiale for automatisering i restaurantbransjen Jan Sollid Storehaug

Kunstig intelligens, smartere sensorer, bedre batterikapasitet og ikke minst eksponensensiell utvikling i regnekapasitet og fallende priser på hardware gjør at flere og flere oppgaver kan løses av maskiner.

LES OGSÅ: Where machines could replace humans—and where they can’t (yet)

840.000 av eksisterende arbeidsplasser i Norge er utsatt

World Economic Forum mener at så mange som 840.000 av eksisterende arbeidsplasser i Norge er utsatt. Flere enn 6 % av eksisterende arbeidsplasser vil erstattes helt, mens opp til 33 % av eksisterende arbeidsplasser krever betydelig kompetanseoppgradering.

Så snart som i 2025 mener World Economic Forum at 52 % av arbeidsoppgavene blir løst av maskiner, fra dagens fordeling hvor 71 % av oppgavene blir utført av mennesker. Maskinene er i ferd med å overta mange av de jobbene mennesker har utført.

LES OGSÅ: Deep Learning Is Going to Teach Us All the Lesson of Our Lives: Jobs Are for Machines

Spørsmålet er om det er så galt? La maskinene gjør de kjedelige oppgavene og ta seg av de hard løftene, så kan vi mennesker jobbe med det vi finner meningsfullt.

 

Flere oppgaver blir løst av roboter Jan Sollid Storehaug

Ali Baba med robotrestaurant

Den kinesiske giganten Ali Baba lanserte nylig en robotrestaurant på sitt supermarked, Hema i Shanghai. Gjestene bruker sin Hema app, sjekker inn og får tildelt bord ved ankomst. I et stort ferskvaremarked kan du håndplukke fersk sjømat, betale med din App og levere til butikkansatte som sender det videre i et transportsystem til kjøkkenet.   Mens maten tilberedes av roboter kan du ved bordet bestille sideretter. Straks maten er klar, kjøres den ut og leveres ved bordet.  Med automatisering og roboter har Ali Baba laget et halvautomatisk system som produserer og leverer mat i restauranten langt raskere og mer kostnadseffektivt enn hva som tidligere var mulig.

Effektivt, ja. Personlig? Tja. Noe for deg?

Spørsmålet er ikke om dette kommer til Norge. Spørsmålet er hvem som tar det i bruk først og hvordan det vil påvirke restaurantnæringen.

I San Fransisco lagr burger-automaten Creator 160 «gourmet-hamburgere» i timen.

Den er programmert slik at den lager variasjoner og litt ulike hamburgere i hver enkelt bestilling. Oppfinnerne hadde en visjon om å lage en platform for å automatisere mest mulig, men samtidig beholde egenarten og variasjon i produksjonen.

Siden ingen mennesker er involvert er produksjonen ikke bare mer effektiv, men også mer hygienisk.

Maskinene er mer effektive på mindre plass og frigjør areale som kan brukes kreativt for ansatte som bruker tiden på annet enn å flippe burgere.

Selv om kostnader til roboter i restaurantnæringen enda er relativt høye, klarer automatiserte restauranter i San Fransisco å drive mer kostnadsffektivt. Prisene på mat og drikke levert til kunder er i gjennomsnitt 20 % lavere enn tradisjonelle restauranter.

Hva tror du? Vil du la deg servere av en robot på ditt neste restaurantbesøk? Vil «For humans, served by humans only» bli et konkurransefortrinn og et bedre alternativ til automatiserte restauranter?

LES OGSÅ:

Hva blir din nye jobb i fremtiden?

Ledig plass i garasjen for en robotfarmer?

SpotMini: Nå danser den!

Nå monterer en robot dine IKEA-møbler

3D-PRINT: LOKAL PRODUKSJON VS MASSEPRODUKSJON

De 9 viktigste teknologiene som forandrer din jobb

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Last ned rapporten om kunstig intelligens Jan Sollid StorehaugNå kan maskinene snart lese dine tanker Jan Sollid Storehaug