Hvordan velge riktig nettbutikk for ditt nettsted

 In Nettsider

Om du vil lage en god nettbutikk for dine kunder er det viktig å kunne manøvrere i virvaret av alle muligheter. Kort fortalt er det tre veier du kan gå. Da ser vi helt bort fra «gamlemåten»:

Å programmere din nettbutikk fra bunnen av.

Det finnes mange «ferdige» butikkløsninger hvor du betaler en månedlig avgift og ofte også en prosentandel av din omsetning. Det er det vi kaller «proprietære» løsninger. Fordelen med disse er at de kan være ganske raskt å sette opp og du er fort i gang. Ulempen er ofte at de kan være kostbare. Skal du gjøre endringer er du også ofte avhengig av å gjøre spesialtilpasninger. Og da løper taksameteret hos utviklerne.

Vi sammenligner disse «lukkede» løsningene med gamlemåten å lage nettsteder på. Du er fort avhengig av programmerer og webdesignere for å gjøre endringer ut over de fastsatte malene. I tillegg spiller ofte disse løsningene ikke på lag med andre eksterne tjenester. Du sitter fast og betaler mye mer enn du strengt tatt trenger.

4 veier til en god nettbutikk

 

 • Programmér den fra bunnen av – for deg med stort budsjett og god tid
 • Kjøp et ferdig laget system – kostbart og lite fleksibelt
 • Bruk WordPress og velg en plugin som passer – alt for mye å velge blant?
 • Velg Magento som «stand alone» i tillegg til ditt WordPress nettsted

Kan WordPress være løsningen?

Fordelen med WordPress er at det er basert på åpen kildekode. Det betyr at hvem som helst kan lage utvidelser (plugins) og det er titusenvis av programmerere som gjør nettopp det. Problemet er gjerne at det er så mange valg at det er vanskelig å finne en løsning som passer nettopp deg og ditt behov.

I vrimmelen av WordPress plugins er det imidlertid én som skiller seg ut: WooCommerce.

Med mer enn 1 million nedlastninger og en imponerende brukerevaluering på 4.5 av 5 mulige skiller WooCommerce seg ut av mengden.

Det beste – som med det meste av WordPress plugins er at startversjonen er gratis. Og ja, du kan faktisk gjøre svært så mye før du trenger tilleggsfunksjoner. I følge egenreklamen kan du selge hva som helst – på en presentabel måte. WooCommerce er fullt ut integrert med WordPress og fungerer med alle designmaler. Du kan legge til hundrevis av gratis utvidelser eller for en mindre sum kjøpe premium tillegg. Du kan også velge blant mange betalingsløsninger og de fleste kredittkort. Nesten for godt til å være sant?

Vel, det finnes argumenter mot å velge WooCommerce. Ett av disse heter Magento.

Magento – ikke WordPress men bygget på åpen kildekode

Den viktigste forskjellen mellom WooCommerce og Magento er at førstnevnte er en plugin til WordPress, mens Magento er en selvstendig løsning som fungerer uavhengig av WordPress.

Det betyr at du går glipp av mange av integrasjonsmulighetene som du får med WooCommerce om du velger Magento. Du må også administrere to nettsteder. Likevel kan Magento være et godt valg. På samme måte som med WordPress bygger Magento på åpen kildekode og er gratis tilgjengelig for alle som vil bruke programvaren. Til eget bruk eller for utviklere som vil lage designmaler og tilleggsfunksjoner og selge disse som oppgraderinger. Likhetene er med andre ord mange.

Fordelen med åpen kildekode er at det er tusenvis av programmerere som har interesse i å videreutvikle plattformen. Og hundrevis av selskaper som i sin forretningsmodell tilbyr en gratis basisfunksjonalitet som du typisk først betaler for når du lykkes og har behov for oppgraderinger.

Fordeler med systemer basert på åpen kildekode

 

 • Basis funksjonalitet er oftest gratis
 • Systemet er levende og passes på av tusenvis av utviklere som har interesse av å få det best mulig
 • Det er mange brukere av systemet som diskuterer og deler erfaringer
 • Trenger du mer gjør du gjerne det når du har lykkes – da er det helt greit å betale for tillegg

Du kan klare deg bare med Magento. Systemet tillater ubegrensede opplastninger. Du kan legge til blogg og gjøre søkeordsoptimalisering. Men du får ikke alle mulighetene som ligger i WordPress integrert med WooCommerce.

Fordelen med å velge WordPress er at du har ett sted å gjøre alt. I tillegg kjenner du deg igjen i måten du arbeider i WordPress når du gjør tilpasninger i WooCommerce. Med Magento må du lære deg to forskjellige måter å gjøre ting på.

På den annen side er Magento også brukervennlig og har samme støtteapparat rundt plattformen, inkludert hundrevis av instruksjonsvideoer om du skulle sitte fast.

Vær likevel klar over at terskelen for å komme i gang med Magento er høyere enn for WordPress og WooCommerce. Velger du Magento kan det være lurt å få hjelp i alle fall til systemet er oppe og går.

Magento er også mer krevende i forhold til valg av Webhotell. Har du en stor nettbutikk med mange produkter og bilder kan Magento være såpass krevende at du bør vurdere en egen VPS (Virtuell Private Server.) Det koster langt mer enn et «vanlig» Webhotell. Ellers risikerer du at kundens opplevelse av din nettbutikk er at det går for seint – med de konsekvensene det kan få for ditt salg.

Det samme gjelder om din nettbutikk blir mer avansert. Om du skal administrere flere butikker ett sted, tilby produktsammenligninger, rabattkoder, avanserte filtre for søk og så videre. Da er Magento valget for deg, men straks dyrere enn du kanskje hadde tenkt. Skal du legge til disse mer avanserte funksjonene er du fort avhengig av å få hjelp av en god gammeldags programmerer, eller i alle fall en som kjenner Magento ut og inn. Og da drar kostnadene fort på seg.

Skal du starte med en enklere løsning vinner WordPress og WooCommerce – også når det gjelder administrering og kostnader til drift av nettbutikken. Med WooCommerce trenger du i prinsippet ingen programmering – eller spesialkompetanse. Du kan legge til gratis plugins for søkeordoptimalisering som for eksempel All in one SEO optimization, spamfilter som Aksimet og Gravity forms for å lage skjemaer i alle varianter, bare for å nevne noen eksempler.

Gratis designmaler

Begge systemene tilbyr tusenvis av gratis og betalte designmaler. Mange WordPress designmaler argumenterer med at akkurat deres designmal er spesielt utviklet for integrasjon med WooCommerce. Da slipper du å tenke på at nettbutikken din virker på alle plattformer – ulike nettlesere eller mobiltelefoner. Det er hensyntatt. Gjør du spesialtilpasninger i Magento kan dette fort bli et problem som må hensyntas for at det skal virke like sømløst.

På «Themeforest» finner du i det artikkelen skrives, ikke mindre enn 34 WordPress designmaler med mer enn 4 stjerners vurdering som er integrert med WooCommerce. Det ville være rart om du ikke finner en som passer akkurat deg!


Themeforest har 34 designmaler for WooCommerce

Themeforest har 34 designmaler med 4 **** rangering tilpasset WooCommerce

 Gå til Themeforest og SJEKK SELV

Oppsummering

Magento er for deg med en stor eksisterende nettbutikk som erstatning for et lukket system. Det er færre basisfunksjoner, men om du investerer i egen eller innleid kompetanse for å sette opp butikken kan du legge til utvidelser som dekker de fleste behov. Du bør forberede deg på at dette ikke er så rimelig som WordPress, men likevel langt mer fleksibelt og ofte rimeligere enn ferdiglagde løsninger.

WooCommerce med WordPress er perfekt å starte med og passer for mindre nettbutikker. Med WooCommerce kan du enkelt utvide funksjonaliteten. Har du lært deg å manøvrere i WordPress universet vil du kjenne deg igjen.

Med mindre du har erfaring med nettbutikk og allerede en butikk som er oppe og står, vil vi derfor anbefale WooCommerce og WordPress. Har du ingen nettbutikk i dag, men store ambisjoner og et romslig budsjett velger du ikke feil om du går for Magento. Vi vil likevel anbefale deg å lage et nettsted med WordPress som gir deg alle de mulighetene du går glipp av med Magento alene.

Andre populære WordPress plugins for nettbutikker

Du kan også overlate hele jobben til Tenk Digitalt AS.

 • Vi vet mange har det fryktelig travelt og ikke ønsker å bruke tid på å skape eget nettsted. Er du blant disse? Da kan du trygt sette bort hele jobben til Tenk Digitalt AS.
 • Avhengig av ditt behov og dine ambisjoner kan du velge komplette pakkeløsninger fra Tenk Digitalt AS hvor vi tar oss av nesten alt. Du kan konsentrere deg om å skrive teksten du ønsker å presentere og velge ut de bildene du ønsker å bruke. Vi laster opp, tilpasser designet og hjelper deg med alle løpende oppdateringer.
 • Vi kan også hjelpe deg med bruk av sosiale medier og blogg om du ønsker at det skal være en del av ditt nettsted.
 • Du kan også sette opp en komplett nettbutikk med betalingsløsninger som gjør det enkelt for dine kunder å handle hos deg.
 • Vi tar oss av alle tekniske oppgaver og oppdateringer.

Andre artikler du burde lese:

To enkle grep for å gjøre din kundekrets 100 ganger større

10 aktiviteter du bør gjøre for suksess med Sosial mediemarkedsføring

Hvorfor du bør bruke gratistjenesten Google Analytics

Hvordan Sosiale medie-verktøy hjelper ditt nettsted

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Skal du lykkes med din bedrift må du være god på nettHvordan opprette Google analytics-konto og integrere med nettsted