Nøkkelord: Hvordan finne søkeord og søkefraser - Tenk Digitalt
tenk-digitalt-sokeord-sokefraser-framside

Nøkkelord: Hvordan finne søkeord og søkefraser?

Det er viktig å finne riktige nøkkelord når du skal søkemotoroptimalisere nettsidene dine. Relevante søkeord og søkefraser hjelper målgruppen å finne dine produkter eller tjenester på nett. Her kan lese hvordan du finner gode nøkkelord for ditt nettsted.

I vår digitale verden kan riktig bruk av nøkkelord være forskjellen mellom suksess og fiasko for din bedrift på nett. Tenk deg å bli den første nettsiden som dukker opp når potensielle kunder søker etter produkter eller tjenester du tilbyr. Det kan oppnås med riktig tilnærming til sporing og bruk av nøkkelord.

I denne artikkelen lærer du å finne og bruke nøkkelord og søkefraser som sikrer at alt ditt innhold på nett blir riktig søkemotoroptimalisert. Det vil ikke bare øke synligheten og trafikken til nettstedet ditt, men også hvordan du kan forvandle besøkende til lojale kunder.

Les videre og lær hvordan du kan finne de mest effektive søkeordene og søkefrasene for din bedrift på nett – en liten tidsinvestering som kan gi deg en stor konkurransefordel i din bransje.

For ordens skyld må vi starte med en definisjon. Om du har vært borti SEO, skjønner du helt sikkert hvorfor vi starter med en så elementært grunnleggende overskrift. Om du har kontroll på hva et nøkkelord er kan du bare skrolle videre til neste avsnitt.

 

Hva er nøkkelord?

Nøkkelord er relevante ord og uttrykk som beskriver innholdet på en nettside og hjelper søkemotorer med å koble brukernes søkespørsmål til passende innhold. De er essensielle for søkemotoroptimalisering (SEO) og spiller en avgjørende rolle i å forbedre rangeringen av et nettsted i søkeresultatene.

 

Hvorfor er nøkkelord viktige for SEO?

Du må finne relevante nøkkelord eller søkeord og søkefraser for din bedrift og din hjemmeside fordi dette legger føringer for hvordan du SEO-optimaliserer hver enkelt nettside. 

Det styrer hva slags tema du velger for innholdet ditt, noe som videre styrer SEO på nettsiden din, e-postmarkedsføring og promotering av innhold. 

Nøkkelordene er kompasset som viser hvor du skal gå og om du har noen fremdrift. 

Som en bonus blir du også bedre kjent med målgruppen din når du gjør research for å finne de riktige nøkkelordene. I prosessen vil du nemlig få innsikt i hva kundene dine søker etter, samt de eksakte søkeordene og frasene de bruker.

Guide: Søkemotoroptimalisering av nettsidene dine

Last ned vår gratis guide til hvordan du lager innhold som blir funnet i Googlesøk. Søkemotoroptimalisering (SEO) handler først og fremst om å skape verdifullt innhold for din målgruppe. Lær hvordan.

Hva søker potensielle kunder etter?

Start med å definere for deg selv hva som er dine hovedprodukter eller tjenester. Når du har funnet ut dette, er du nødt til å finne ut hva kunder som leter etter disse produktene og tjenestene søker etter på Google. 

Som tilbyder føles det nok naturlig å bruke fagspråket ditt når du skal skrive om det du selger. Men hvis potensielle besøkende ikke har kunnskap om fagterminologi, vil de antakelig ikke benytte disse nøkkelordene.   

Du kan optimalisere nettsidene dine for visse søkeord og søkefraser, men det hjelper ikke dersom kundene bruker andre ord når de søker. 

Et eksempel: Om du driver en baderomsbutikk som skriver om “blandebatteri” eller “armatur” mens folk flest søker etter “kran” er det ikke sikkert kundene finner deg. Og da klikker de mest sannynlig på en konkurrent som bruker ordet “kran” i sine produktbeskrivelser. 

Har du lest litt om søkemotoroptimalisering tidligere har du sikkert hørt akkurat det før, at “du må bruke de samme ordene som kunden”.

Det hjelper det ikke å gjette hva de søker etter: Du må vite det!

Derfor er det så viktig å gjøre research på søkeord og søkefraser, nøkkelord og synonymer. 

 

Slik finner du ut hvilke nøkkelord kundene bruker

I første omgang skal vi se på hva du kan gjøre uten noen spesielle verktøy.

1. Gjennomfør en idédugnad for å finne relevante temaer

I denne fasen skal du tenke ut hva slags temaer din målgruppe kan være interessert i. Dette vil ikke bli en liste med nøkkelord, men du vil få en liste med store temaer som er relevante for din bedrift. 

La oss si at du driver en sportsbutikk. Da må du spørre deg selv om hva slags temaer folk søker etter som er knyttet til din bedrift.

For en sportsbutikk kan en slik liste med temaer se slik ut:

  • Sport
  • Friidrett
  • Treningstøy
  • Ernæring
  • Treningsutstyr

Med denne listen som utgangspunkt kan du nå gå mer i detalj for å finne spesifikke søkeord og søkefraser, nøkkelord og synonymer.

2. Bruk innholdsfortegnelsen hos Wikipedia

Det er mange som overser Wikipedia som kilde til gode nøkkelord, men på Wikipedia kan du finne artikler om mange ulike fagfelt. Og de fleste artiklene har en innholdsfortegnelse.

For å finne søkeord og søkefraser med Wikipedia, går du til fremsiden og gjør et søk på ett av temaene på listen din. 

Søker du på “ernæring” vil du få opp innholdsfortegnelsen som viser hvilke temaer artikkelen tar opp:

innholdsfortegnelse wikipedia artikkel om ernæring - brukes for å finne nye søkeord og søkefraser

Her kan du også klikke deg videre inn på relaterte artikler for å finne flere søkeord. 

3. Bruk Googles “searches related to” 

Når du gjør et søk i Google vil det på bunnen av resultatsiden komme opp en liste med “searches related to” det du har søkt etter (Søk relatert til – på norsk). 

Dette er søk som også er svært relevante for ditt søk. Google forteller deg helt enkelt at “folk som søkte på dette temaet søkte også på disse tingene”. Da vet du at dette er populære søk. 

Søker vi på «ernæring» i Google, er dette de søkene som dukker opp som relaterte søk:

related to search for søkeordet ernæring
«Searches related to» er en fin måte å finne flere søkeord og søkefraser på

Klikk deg videre inn på disse resultatene og gjør det samme på nytt: se hvilke andre søk som er relevante for det nøkkelordet du har klikket på. 

Har vi søkt på «ernæring» og så klikket oss videre til «kosthold og ernæring» får vi opp en ny liste med relaterte søk:

related to search i Google for kosthold og ernæring

Denne prosessen kan du gjenta så mange ganger du ønsker, for å finne relevante søkeord og søkefraser.

4. Se hva Google og YouTube foreslår

Når du skal gjøre et søk hos Google eller YouTube vil du få opp forslag til hva du skal søke på. 

Skriver du inn “treningstøy” vil Google gi deg en liste med forslag til hva de tror det er du leter etter. 

Dette er basert på hvordan nettsider er utformet og hva andre som har søkt på ordet “treningstøy” har klikket på, så på denne måten vet du at dette er populære søk som du bør legge til listen med søkeord og søkefraser. 

Du kan gjøre det samme på YouTube og i andre søkemotorer som Bing og Yahoo. 

5. Finn populære temaer ved hjelp av forum

Diskusjonsforum er åpne døgnet rundt, og her kan du finne mange gode søkeord. 

Den beste måten å finne relevante forum på er å gjøre et søk i Google ved å skrive inn et relevant søkeord + forum. 

For eksempel kan du skrive inn “treningstøy forum” og få opp diskusjonforum og forumtråder som omhandler treningstøy.

Ved hjelp av forum kan du også finne ut hva slags tema målgruppen din er opptatt av. 

Basert på søket om treningstøy kan noen aktuelle temaer være vask av treningstøy, hva som er best av billig og dyrt treningstøy og mye mer. 

Trenger du nye nettsider?

Tenk Digitalt utvikler nettsider som virker! Hensikten med et nettsted er vanligvis å motta bestillinger i en nettbutikk, eller samle kontaktdetaljer til potensielle kunder. Hva vil du at besøkende skal gjøre på ditt nettsted?

 

Verktøy du kan bruke for å finne relevante nøkkelord

Nå skal vi se nærmere på ulike verktøy du kan bruke når du skal finne søkeord og søkefraser, nøkkelord og synonymer. 

1. Google Keyword Planner

Google Keyword Planner er et gratis verktøy du kan bruke, og er kanskje den mest pålitelige kilden til informasjon om søkeord. Dataene du får med Google Keyword Planner kommer nemlig direkte fra Google. 

For å få tilgang til Google Keyword Planner må du ha en konto hos Google Ads, men du trenger ikke ha noen aktive kampanjer for å bruke verktøyet. 

Den eneste ulempen med dette verktøyet er at det er designet for å hjelpe deg med Google Ads-annonser, ikke organisk SEO. Du kan likevel hente ut en nyttig liste med idéer til søkeord med verktøyet. 

2. Google trends 

Med Google Trends kan du se hvor stort søkevolum ulike søkeord og søkefraser har hatt i ulike regioner og ulike språk. 

Når du vil undersøke hvor populært søkeord har vært får du opp en graf som viser volumet. Du kan også legge inn flere søkeord og sammenligne volumet på de ulike søkeordene. 

Et alternativ til Google Trends er Exploding Topics som viser søk som har en stor økning i popularitet. Her kan du også velge basert på ulike temaer. Du kan for eksempel spesifisere at du vil se hva som er de populære temaene innen “fitness”, “business” eller noe helt annet. 

3. Google Search Console

Med en Google Search Console-konto, kan du enkelt få et innblikk i hvilke søkeord som blir brukt for å finne frem til ditt nettsted.

Her kan du se hvor mange som ser nettsidene dine i Googlesøk, og hvor mange som klikker på dine linker.

Du vil også få opp et tall på hvor godt du rangerer for de ulike søkeordene og hvilken klikkfrekvens du oppnår.

Det nyttige med dette er at hvis du for eksempel ser at du ligger på 15. plass for et søkeord, kan du jobbe med å rangere høyere for dette søkeordet. Klarer du det vil det være mer sannsynnlig at folk klikker seg inn på siden din.

4. Keyword Surfer

Keyword Surfer er et tillegg du installerer i nettleseren din. Tillegget henter frem idéer til søkeord rett fra Googles søkeresultater når du gjør et Googlesøk.

Denne listen viser også data for hvert søkeord, blant annet hvor stort søkevolum det har.

5. Ubersuggest

Ubersuggest er et verktøy som genererer idéer til søkeord basert på Googles søkeforslag. Verktøyet gir deg også data om hvert søkeord. 

Du får blant annet informasjon om hvor stort søkevolum ordene har, hvor mye Google Ads koster for søkeordet, samt hvor vanskelig det vil være å få gode resultater ved å gjøre SEO for søkeordet.

Ubersuggest har over de siste årene blitt et ganske komplett verktøy for SEO, med konkurrentanalyse, forslag til spørsmål, oversikt over backlinks og mye mer. Og det er en av SEO verktøyene som gir mest verdi i en gratis versjon.

Det finnes også en betalt versjon som er rimelig sammenlignet med de beste verktøyene.

Ulempen er at de Norske dataene ikke er like gode som de mer kostbare verktøyene.

6. SEMrush

SEMrush er et verktøy du må betale for å bruke. Men om du har budsjett til det, er det vel verdt å benytte deg av det. 

SEMrush kan nemlig hjelpe deg med å spare mye tid og har en overlegen funksjonalitet for å undersøke konkurrenter. 

Det er fordi SEMrush vil vise deg hvilke søkeord en nettside allerede rangerer for. Så hvis du har en konkurrent du konkurrerer med om rangering i Googles søkeresultater kan du sjekke hva konkurrentene dine rangerer for. 

Når du har funnet ut dette kan du sørge for at du gjør bedre SEO for de samme søkeordene og søkefrasene, nøkkelord og synoonymer. 

SEMrush gir deg også en «SEO template» som forteller deg relaterte søkeord og søkefraser, viser kva dine SEO konkurrenter skriver, anbefaler lengde på innhold osv.

I tillegg har de en «SEO Writing Assistant» som hjelper deg å få med alt relevant innhold.

SEMrush er også en av de beste verktøyene for å analysere og bygge backlinks.

Men husk at dersom det er stor konkurranse på søkeordene, er det ikke sikkert det er verdt å konkurrere på nøyaktig det samme som konkurrenten. 

Relevant artikkel: SEO-tips: De 10 vanligste SEO-feilene som hindrer rangering

Digital markedsføring

Tenk Digitalt hjelper deg med å utvikle en digital kommunikasjonsstrategi, et nettsted som konverterer til nye salg eller leads og synlighet i digitale kanaler!

Noen kjappe tips til hvordan du velger gode nøkkelord

  • Prøv å ikke bare konkurrere på såkalte “shorttail” søkeord. Dette er søkeord med mye konkurranse. Det er for eksempel vanskelig å konurrere på “advokat”. Prøv heller å konurrere på et “longtail” søkeord som “advokathjelp i Oslo”. 
  • Hvis det er relevant må du huske å være områdespesifikk. “Vaskehjelp i Alta” og “Flyttebyrå i Bergen” gir folk nødvendig informasjon. Selv om slike søkeord har lavere søkevolum er det mer sannsynlig at du får faktiske salg ut av dem. 
  • Bruk enkle søkeord og søkefraser. Som nevnt tidligere er det ikke sikkert at de som søker etter produktene kjenner til de riktige fagtermene. 
  • Husk å tenke på at de som søker etter produkter du selger kan være på forskjellig sted i kjøpstrakten. En som er i toppen av trakten søker kanskje etter “treningstøy”. En som er lengre ned kanskje søker mer spesifikt etter “teknisk treningstights herre”.

 

Kort oppsummert om nøkkelord

Vi lever i en verden der søkemotorer er en integrert del av folks hverdag. Derfor er det viktigere enn noensinne å finne de rette søkeordene for din bedrift på nett. Identifisering og effektiv bruk av nøkkelord vil kunne øke synligheten og trafikken til nettstedet ditt og dermed lede til økt omsetning og vekst.

Husk at nøkkelord og søkefraser aldri er tilfeldige ord; de er kraftige verktøy som kan hjelpe deg med å nå dine målgrupper og forvandle besøkende til lojale kunder. Gå ikke glipp av muligheten til å utnytte denne kunnskapen til din fordel. Ta kontroll over din digitale tilstedeværelse og la nøkkelordene lede veien til en lysere fremtid for din bedrift på nett.

 

Anbefalte artikler for videre lesing:

Teknisk SEO: Slik utrangerer du dine konkurrenter på internett

Hva er merkevarebygging og hvordan bygger du en sterk merkevare?

Hva er digital strategi? Ingen bedrift klarer seg uten!

Nettsidedesign som gir resultater

Hva er SEM? Søkemotormarkedsføring enkelt forklart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del denne artikkelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder i Tenk Digitalt AS og foredragsholder. Jan har et stort engasjement for entreprenørskap og hvordan nye teknologier utfordrer oss og skaper nye muligheter. Les mer om Jans foredrag på Storehaug.no Send gjerne en epost til jan@tenkdigitalt.no eller ring 97512077 for en hyggelig prat!

Vi kan hjelpe deg med:

CTA-contact-us-new.png

Digital strategi

Tenk Digitalt kan hjelpe din bedrift å lage en praktisk plan for digital kommunikasjon og markedsføring. Vi diskuterer din digitale strategi og undersøker dine konkurrenter. Deretter kommer vi med konkrete forslag til forbedringer.

landingpage

Nettsider som virker

Har du nettsider som er godt egnet for digital markedsføring? Vi kan undersøke hvor godt nettstedet virker. Få en gratis vurdering av dine nettsider med konkrete forslag til forbedringer. Små endringer kan gi store resultater!

homepage-seo

Synlighet

Hvordan driver du trafikk til nettsidene dine? Tenk Digitalt kan lage innhold, optimalisere for søk, samt drive trafikk med sosiale medier, e-post og andre kanaler. Effektive nettsider gir mange besøk som konverteres til salg.

Jan Sollid Storehaug markedsføring i sosiale medier

Verdivurdering

Tenk Digitalt bistår gründere eller styrer som vurderer salg av sin virksomhet. Vi hjelper deg med riktig kommunikasjon mot din målgruppe. Første steg er å gjennomføre en grundig verdivurdering av din virksomhet..

Se hvordan trafikken stiger med en blogg

Finne investorer

Vi har oversikt over alle norske investorer og vet hvilke bransjer og hvilke investeringsfaser de er interessert i. Vi kan bistå ved små og store kapitalutvidelser og har deltatt i mange suksessrike norske og internasjonale emisjoner.

analysis-brainstorming-business-1571699

Aksjonærportal

Ønsker du å forbedre kommunikasjonen med dine aksjonærer? Vår aksjonærportal har BankID login for aksjonærer og styre. Løsningen kan brukes ved kapitalutvidelser og oppdaterer aksjonærregisteret med ett klikk.

Oppsummering av ukens digitale nyheter

Motta ukens mest interessante digitale nyheter direkte i innboksen helt gratis! Din e-postadresse er trygg hos oss – og du kan selvfølgelig melde deg av når som helst.

Les de siste digitale nyhetene

Vi gir deg gratis ukens viktigste digitale nyhetene fra norske nettsider som skriver om teknologi, digital markedsføring, gründerstoff, sosiale medier og søkemotorer.

Del denne artikkelen

Ta kontakt

Tenk Digitalt hjelper deg med din digitale strategi, nettsider som konverterer til salg og økt trafikk til dine nettsider. Vi kan også bistå med verdivurdering av din bedrift og bistand til å finne nye aksjonærer. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!