309 unicorns: Ingen norske start-ups verdt mer enn en milliard dollar

 In Entreprenørskap

Har du en idé som løser et problem for en milliard mennesker? Ja, da kan du i dag starte en milliardbedrift og lykkes på kort tid. Vi lever i en fantastisk tid for gründere med gode ideer: Aldri før i menneskehetens historie har vi hatt tilgjengelig ny teknologi, kapital og mulighet til å kommunisere gode løsninger til hele verden.

Tiden det tar fra en god idé er unnfanget og selskapet er verdt en milliard – dollar – har aldri vært kortere. En «unicorn» eller på godt norsk enhjørning er en gründerbedrift som på kort tid blir verdsatt til mer enn én milliard dollar.  Antall unicorns har eksplodert de siste årene, men Norge glimrer med sitt fravær. Hvorfor er det slik?

Vi er et av verdens rikeste, mest gjennomdigitaliserte land. Vi er så godt som alle på nett, utstyrt med den siste smarttelefonmodellen og vant til å løse oppgaver digitalt. Selv det offentlige Norge ligger langt fremme sammenlignet med andre høyteknologiland.

Verktøykassen er enorm, ofte gratis og lett tilgjengelig. Teknologiutviklingen er eksponensiell og nye ideer oppstår ofte gjennom helt ny bruk av ny teknologi på tvers av eksisterende løsninger. Med sosiale medier og gode kampanjer kan du nå kunder i hele verden. Du kan også teste ideene dine for en rimelig penge.

 

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt AS om du har spørsmål eller trenger hjelp! Du kan nå oss på telefon: 23 89 68 11, sende oss en e-post på: [email protected], eller legge igjen kontaktinformasjonen din under så kontakter vi deg snarlig.

Trenger du hjelp med din digitale markedsføring?

Digital markedsføring kan være mye mer effektiv enn tradisjonell markedsføring, men da må du vite hva du gjør. Vi gjør heldigvis det, og kan hjelpe deg med det du trenger!

 

Skaff deg innsikt i markedet og kapital samtidig

Gjort smart kan du kombinere markedsundersøkelser med invitasjon til potensielle kunder om å bli aksjonærer og få hjelp til å finansiere dine drømmer.

Leter du etter en inspirerende foredragsholder til ditt neste arrangement?

Les mer om mine foredrag her

Sverige er langt foran Norge på gründerpolitikk, slår konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG) fast i en rapport ifølge DN. De mener vi ligger langt bak våre naboer og mangler fortsatt gode nok skatteincentiver, at vi må bli enda bedre på teknologi og investere mer i digital infrastruktur. Svenskene har også vært tidligere ute i satsning mot globale markeder som er noen av faktorene som har bidratt til å gjøre Stockholm til en av Europas gründerhovedsteder.

LES: Ny rapport: Vi mangler en milliard for å bli like gode som Sverige

Hvorfor lykkes svenskene der vi ikke når opp? Er det fordi de jobber langsiktig og har globale ambisjoner fra starten? Er det fordi de tør mer og feiler fortere og oftere enn norske gründere? Er de bedre rustet for «the winner takes it all«-økonomien som kjennetegner de store plattformvinnerne? Eller ligger svaret i en kombinasjon av dette og at skatteregler er gunstigere og det er mer tradisjon for og tilgjengelig venturekapital i Sverige?

Kjente svenske Unicorns

  • Spotify – musikk

  • Skype – gratis digital telefon

  • King – mobilspill

  • Mojang – mobilspill

  • Klarna – Fintech e-betalingstjeneste

  • Evolution Gaming – spill

  • Avito – e-handel

Gode ideer finner villige investorer på tvers av landegrensene.

Internasjonalt er det en rekke kjente crowdfundigselskaper som Kickstarter og Indiegogo​ som har hjulpet mange dyktige gründere og fått frem vellykkede startups. I Norge møter Folkeinvest motbør fra finanstilsynet fordi de ikke fikk operere uten konsesjon, men Dealflow og Funderbeam er alternativer for norske håpefulle gründere med gode prosjekter.

LES OGSÅ: Top 10 Crowdfunding Platforms of 2018

De mest verdifulle selskapene finnes innen Internett Software & Services med 26%, E-Commerce med 13% andel og Fintech med 10%.

Det mest verdifulle selskapene innenfor hver sektor er Infor  ($10 milliarder)  Airbnb ($29.3 milliarder) og det kinesiske fintechselskapet Lu.com, verdsatt til 38 milliarder dollar.

En annen kategori er  On-Demand, med 23 unicorns som samlet er verdt 203 milliarder dollar. Der finner du  Uber, verdsatt til 72 milliarder og det kinesiske selskapet Didi Chuxing med svimlende 56 milliarder dollar.

Har du løsning på et problem kan du starte en milliardbedrift Jan Sollid Storehaug

LES OGSÅ: CB Insights Unicorn tracker

Ingen norske selskaper på listen

En av årsakene til at vi ikke finner norske unicorns på listen er hvordan formuesskatten er innrettet. Gründere som lykkes får ofte svimlende urealiserte aksjeverdier. De er gjerne bundet på hender og føtter i aksjonæravtaler, men blir tvunget til å selge aksjer for å betale formuesskatt.

De få men vellykkede selskapene i Norge havner derfor ofte på utenlandske hender.

Kun en av tyve bedrifter lykkes internasjonalt

Først noen tall; Bare 2-3 av 10 som forsøker å etablere en virksomhet kommer ordentlig i gang. Av disse er det så få som 1 av 20 som faktisk lykkes internasjonalt. Disse vellykkede virksomhetene leser vi om og heier frem. Dessverre er ofte aksjemajoriteten for lengst overtatt av utenlandske eiere når ferden lykkes utenfor Norges grenser. De nye eierne er kapitalsterke og fremsynte investorer.

Les også: «Hvorfor lykkes ikke norske oppstartsbedrifter internasjonalt?»

Hva kan vi gjøre for å beholde eierskapet i Norge? All ære til Innovasjon Norge og den starthjelpen de gir til norske gründere. Mitt syn er likevel at vi ikke bevilger eller beslutter oss frem til å bli en gründer-nasjon. Det fremste verktøyet norske myndigheter har til å fremme innovasjon er skattepolitikken.

Er du førstegangsgründer og har en oppstartsbedrift i magen? ta gjerne kontakt med meg på [email protected] eller ring meg på 97512077 om du vi slå av en prat. Uansett hvilken forretningsidé du har, så øker du sjansene om du har en digital strategi fra dag én og er god på nett. Sjekk gjerne ut nyttige guider du kan laste ned her

 

Vil du snakke med oss?

Trenger du hjelp med digital markedsføring? Kontakt oss i dag, og avtal et gratis, uforpliktende møte.

 

LES OGSÅ:

Formueskatten dreper innovasjonen i Norge

Hva skal til for å lykkes med din forretningsidé

Hvordan verdivurderer du en oppstartsbedrift?

Hvorfor lykkes ikke norske oppstartsbedrifter internasjonalt?

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Slik gjør politikerne hverdagen enklere for gründere Jan Sollid Storehaug