100 ganger raskere 3D-printing

 In Teknologitrender

Ny teknologi kan gi hundre ganger raskere utskrifter fra 3D-printere. Det åpner for fantastiske muligheter og vil snu opp ned på bransjer og leveransemodeller som vi kjenner i dag.

Av Jan Sollid Storehaug

Teknologier som bygger 3D-printere har et eksponensielt utviklingsløp, har det lenge vært hevdet. Ytelse, kapasitet og hastighet fordobles med et par års mellomrom.

Teknologien har vært kjent i snart 40 år siden 1981 da Hideo Kodama i Nagoya Municipal Industrial Research Institute viste en modell for verdens første 3D-printer.

Siden den gang har utviklingen sakte men sikkert gått fremover med mindre, raskere printere som skriver i flere slags materialer til nær sagt hva som helst slags behov.

Verktøy for å skape 3D-design har utviklet seg tilsvarende. Nå kan du nesten uten tekniske ferdigheter selv skape ditt eget design og dele dette med resten av verden. Det ligger tusenvis av design som kan lastes ned gratis og tilpasses eget behov, og man trenger ikke sin egen 3D-printer for å skrive de ut. Du kan leie på nett og få det levert på noen dager.

LES OGSÅ: History of 3D Printing: It’s Older Than You Are (That Is, If You’re Under 30)

Til nå har hastighet og ytelse vært begrensinger som har gjort at 3D-printing har vært mest egnet for småskalaproduksjon. I en fremtid ikke langt unna vil du kunne printe hva som helst som varer til dine kunder eller som produkter du selv trenger, tilpasset individuelle behov.

Nå har forskere ved University of Michigan funnet en ny måte å bruke lys som gjør at komplekse strukturer kan skrives ut med 3D-printere 100 ganger raskere enn hva som er tilfelle i dag.

LES OGSÅ: 3D printing 100 times faster with light

Den nye teknologien kan representere et gjennombrudd for 3D-printing, ikke bare for småskalaproduksjon, men for lønnsom produksjon i store volum.

Verdikjeder vil snus opp-ned

3D-printere kan være gode nyheter for norske arbeidsplasser. De siste tjue års velstandsutvikling i lavkostland har kommet oss alle til gode.

Vi har importert masseproduserte kinesiske varer på digre containerskip til Norge. Prisene på alt vi konsumerer fra klær til elektronikk har falt dramatisk.

Med 3D-printere spiller det ingen rolle hvor produksjonen skjer og lave lønnskostnader er ikke lenger et konkurransefortrinn. Designferdigheter, kreativitet og kunnskap om drift og vedlikehold av 3D-printere blir konkurransefortrinn.

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt AS om du har spørsmål eller trenger hjelp! Du kan nå oss på telefon: 23 89 68 11, sende oss en e-post på: [email protected], eller legge igjen kontaktinformasjonen din under så kontakter vi deg snarlig.

Trenger du hjelp med din digitale markedsføring?

Digital markedsføring kan være mye mer effektiv enn tradisjonell markedsføring, men da må du vite hva du gjør. Vi gjør heldigvis det, og kan hjelpe deg med det du trenger!

 

Vil du ikke kjøpe en 3D-printer? – Lei deg kapasitet

Vi ser en begynnende trend hvor de siste tjue års storskala industriproduksjon i lavkostland er i ferd med å snu.

Norske produksjonsbedrifter tar produksjonen hjem. Det er ikke for å erstatte den kinesiske industriarbeideren med en norsk, men fordi robotisering og etterhvert 3D-produksjon gjør det mulig å produsere lokalt til en enda bedre kvalitet.

3D printere har de siste årene gått fra å være egnet til modellbygging og prototyper i relativt små størrelser, begrenset av kostnader og hastighet på utskrivningen. Nå kan en 3D-printer skrive ut i store størrelser, helt nye materialer og med en helt annen hastighet.

3D-printere er allerede så gode at deler brukes i biler og fly. Det skrives ut i all slags materialer, til og med menneskelige organer. 

General Electric produserer  motorer med 3D printede deler i karbon-fiber og flytende metall. Det skrives ut  hus, metallbroer og mat.

Hva briner fremtiden?

I de mest optimistiske scenarioene har forskere sett for seg at vi vil være i stand til å 3D-printe alle slags menneskelige organer. Forskere i Madrid har sammen med selskapet BioDan allerede demonstrert en 3D printer som printer menneskelig hud.

Leter du etter en inspirerende foredragsholder til ditt neste arrangement?

Ring meg på 97512077 eller les mer om mine foredrag her

Det er ikke vanskelig å forestille seg hva dette vil bety for transplantasjoner til brannskadde eller for kosmetikkindustrien.

3D-printere blir raskere, rimeligere og enklere i bruk. Med ny teknologi og bedre programvare kan vi simulere hva som helst og teste det ut virtuelt før det skrives ut.

Det ligger enorme kostnadsbesparelser i teknologien og den vil snu opp ned på verdikjeder som vi kjenner i dag.

Innovasjon med minimal risiko

Du trenger ingen egen 3D-printer: Har du en idé du vil teste ut kan du nå designe det uten særlig forkunnskaper. Vil du lage produktet ditt for å vise det frem? Eller en funksjonell modell i de materialene du senere har tenkt å produsere? For få år siden var dette en komplisert prosess som du gjerne måtte ha et team av medarbeidere med ulik kompetanse for å realisere.

Å få det produsert, sågar lage en enkel modell for demonstrasjon var komplisert og kostbart.

Nå kan du uten særlig tekniske ferdigheter få hjelp til å gjøre om din idé og design til et funksjonelt produkt til en brøkdel av prisen. 

Med All3DP kan du laste opp ditt eget 3D-design eller bruke deres verktøy og få hjelp til å designe nær sagt hva som helst som du er ute etter. Har du et ferdig 3D-design laster du det opp, velger materialer og får straks en pris fra flere leverandører til sammenligning. Trenger du hjelp til design kan du bruke deres verktøy for å lage et med deres maler.

Hos All3DP får du straks en pris basert på ditt materialvalg fra flere leverandører som du kan sammenligne. De har et bredt utvalg av materialer og leverer over hele verden, også til Norge. Du kan printe ut i plastikk, keramikk, glass, metaller og et titalls andre materialer. Snar vil det være vanlig med 3D-print som kombinerer materialer i én utskrift.Design 3D-print Jan Sollid Storehaug

 

 

 

 

 

 

 

Gjør ideen om til virkelighet

Med on-demand 3D-printing har du muligheter til å omsette dine kreative ideer til funksjonelle produkter. Kostnader og risikoen ved å teste ut en idé er dramatisk lavere enn bare for noen få år siden.

Du kan lage varianter av design som presenterer din idé så du kan få tilbakemeldinger og enkelt justere etter hva markedet er ute etter. Du kan teste ulike materialer og justere designet underveis.

Om du går med en gründer i magen gir dette deg mange muligheter, les gjerne om hvordan du kommer kjapt i gang i vår artikkel Verktøyene du trenger for å lykkes med din bedrift

Ta gjerne kontakt med Tenk Digitalt AS om du har spørsmål eller trenger hjelp! Du kan nå oss på telefon: 23 89 68 11, sende oss en e-post på: [email protected], eller legge igjen kontaktinformasjonen din under så kontakter vi deg snarlig.

Trenger du hjelp med å lage en digital strategi?

Alle dine digitale markedsføringsaktiviteter må ha mål og mening. Det får de ved at du lager en digital strategi. Vi kan hjelpe deg med å lage en startegi som fungerer for deg!

 

Kan være kostnadseffektiv særlig i små volum

Når du kommer så langt at du har et produkt markedet etterspør kan du med egen (eller leid) 3D-printer produsere og tilpasse etter forespørsel. Du kan justere hver enkel produksjon – en for én – og må ikke som tidligere produsere en bestemt modell i tusenvis for å få kostnaden lav nok.

Om du vil kan du legge til bilde eller eget design som er tilpasset en enkelt kunde på hvert enkelt produkt. Det kan du enkelt legge inn i 3D-designet og så skrive ut. Teste nye materialer? Prøv varianter og kombinasjoner som du tidligere kun kunne drømme om å teste, fordi det å rigge opp produksjon av en enkelt enhet var for kostbar og tidkrevende.

Når du har designet klart, er veien kort for idé til produksjon. Du kan så enkelt teste ut ulike leverandører og sammenligne priser på ulike leveranser.

Lønner seg snart hvor som helst og i alle volum?

På et tidspunkt vil det lønne seg å eie egen 3D-printer. Etterhvert som teknologien utvikler seg, faller prisene og kostnadene til produksjon, kanskje også i store volum.

Produksjonen kan like godt skje i Norge – i prinsippet hvor som helst.

Merkostnadene til den kompetansen som kreves for å betjene maskinene og jobbe med design vil sannsynligvis være lavere enn fraktkostnadene fra en 3D-printer i et lavkostland. Dette er gode nyheter for innovative norske produsenter.

Det er også gode nyheter for miljøet. Produksjonen skjer lokalt og behovet for store forurensende containerskip blir mindre.

Her er noen andre ledende leverandører verdt å sjekke ut:

Topp 10-listen over 3D-print på forespørsel

  1. 3D Hubs

  2. i.materialise

  3. 3D Printing Ally

  4. Stratasys Direct

  5. Materialise OnSite

  6. Sculpteo

  7. Ponoko

  8. Quickparts

  9. MakeXYZ

  10. SD3D

Vil du om noen år se 3D-printer som en naturlig del av din husholdning?

Med 3D-design som du laster ned gratis eller betaler en liten sum for å kunne bruke kjente merkevarer? Vil vi ikke lenger tenke på hva en ting koster, men hvor mye du betaler for råvarer til din 3D-printer?

 

Vil du snakke med oss?

Trenger du hjelp med digital markedsføring? Kontakt oss i dag, og avtal et gratis, uforpliktende møte.

 

LES OGSÅ:

33 Best Online 3D Printing Services in 2018

35 Best Sites for Free STL Files & 3D Printer Models of 2018

Robotene kommer til en restaurant nær deg

De 9 viktigste teknologiene som forandrer din jobb

Ledig plass i garasjen for en robotfarmer?

SpotMini: Nå danser den!

Nå monterer en robot dine IKEA-møbler

3D-PRINT: LOKAL PRODUKSJON VS MASSEPRODUKSJON

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Nå kan maskinene snart lese dine tanker Jan Sollid StorehaugSjekk hvor digitalt moden din virksomhet er Jan Solid Storehaug